Jeg hørte for første gang for et par måneder siden, at der var kommet en bog på dansk om mountainbike. Min første tanke var – endelig. Selv om man kan læse og lære sig meget på nettet, så er der stadig noget over at sidde med en bog om aftenen i sofaen.

Tiden gik, men endelig i sidste uge, fik jeg bestilt mit eksemplar af “MTB – Mountainbike for novicer og nørder” af Søren Svendsen. Bogen er købt på Saxo.com til kr. 249,- (+ 19,95 i fragt).

Bogen er udgivet i maj, og er på 165 sider. Bogen er let at læse, og delt op i overskuelige afsnit. Den starter med at fortælle generelt om mountainbike, de forskellige grene af sporten, og hvordan fænomenet mountainbiking opstod i 70’erne.

Det hele begyndte i Marin County lidt nord for San Fransisco i begyndelsen af 70’erne. Folk på gamle cruiser-cykler begyndte målrettet at drøne ned ad bjergenes stejle grusveje. Det blev kaldt for “Klunking”, som betyder noget i retning af at bumpe ned af noget, og dem der kørte, var “klunkers”. Et par af pionererne begyndte at bygge særlige cykler til den nye sport, og firmaet kaldet de Mountainbike. En bevægelse var født
Citat: MTB – Mountainbike for novicer og nørder

Havelågen, gyngehesten eller carbonlynet

Næste afsnit fortæller i detaljer, men i et sprog alle kan forstå, hvordan en cykel er bygget op med affjedring, hjul osv., samt hvilken type cykel der passer til hvilken type kørsel. En god indledning, da det er vigtig at have de basale begreber på plads.

Udover at beskrive de forskellige typer cykler, kommer forfatteren også med fordele og ulemper på begge dele, som for eksempel hele religionen omkring hardtail vs fully.

Tjekliste til den første cykel.

Står du som nybegynder og savler over computeren på diverse cykelsider, eller trykker næsen flad mod ruden hos den lokale cykelhandler, så er det rart at vide hvad du skal kigge efter. Bogen indeholder en tjekliste, som kommer omkring stel, størrelser, vægt, bremser, dæk og forgaffel. Så ved du lidt om hvad du skal kigge efter eller spørge om, så du ikke går helt galt i byen første gang du køber en mountainbike.

Indstilling, justering og vedligehold

En korrekt indstillet cykel kan betyde en verden til forskel. Bogen forklarer på meget pædagogisk vis hvordan og hvad du skal være opmærksom på, og kommer med nogle retningslinier. Forfatteren fortæller også hvordan du vedligeholder og vasker din cykel, og ikke mindst hvorfor det er så vigtigt at holde udstyret i orden.

Nu er vi faktisk kun 1/3 del inde i bogen, og sådan fortsætter med masse af gode fif og råd, og kommer omkring emner som køreteknik, svingteknik, træning, påklædning, kost, opførsel i skoven.

Bogen hedder “MTB – Mountainbike for novicer og nørder“, og det er det den er. Har du mange års erfaring, og typen der selv skruer og samler cykler, så er bogen msåke ikke noget for dig. Bogen henvender sig om titlen siger, for nybegyndere og nørder. jeg vil selv have ønsket at jeg have læst bogen da jeg startede med at køre mtb, for den giver en rigtig god grundviden, og du lærer en masse om cyklen og kørslen, og få en masse vigtigt begreber på plads.

Konklussion

En rigtig god bog til dig der er helt ny, eller forholdsvis nybegynder. Bogen kommer rigtig godt omkring alle de forskellige aspekter af det at køre mountainbike, og der er nogle få områder hvor jeg godt kunne have ønsket der blev gået mere i dybden, men overordnet set er det bestemt en anbefalelsesværdig bog, og den perfekte gave til en der kører mtb.

Bogen får 4 ud af 5 stjerner og kan købes på blandt andet Saxo.com hvor den koster kr. 249,- (+ 19,95 i fragt)

Og lad mig afslutte med et citat fra bogen.

“Mountain biking is about adventure and the rediscovery of your childhood freedom. It removes you from the daily grind and puts you in an environment with endless possibilities – wildlife, epic views, a personal epiphanay about what really matters, and tasting your own endorphines after a loing hard climb. The reward is looking back at obstacles, that are now behind you, and feeling like anything’s possible”
Gary Klein, Pioner og en af mountaninbikens mest betydende personer
Grundlægger af Klin cykler