Løbsberetning: Bike Adventure Polen 2017 (del 1)

Denne løbsberetning bliver en af de længere, så er du advaret – men oplevelserne har været så store, at det bliver svært at gøre kort. Det hele startede for lidt over 1 år siden og har undervejs været en lang process i planlægning, forberedelse, test af grænser og nye bekendtskaber. Håber I har lyst til at læse med og måske selv blive inspireret til at følge drømmen og tage på eventyr, uanset hvilken slags det er.

Fra ide til beslutning

Sidste sommer rundede jeg et skarpt hjørne og fyldte 40 og når jeg tænkte tilbage på min både 20 og 30 års fødselsdag, så kunne jeg ikke rigtig huske, at der var sket noget særligt. Derfor ville jeg gerne at 40 blev markeret på en måde, så jeg ville have det og tænke tilbage på og fortælle røverhistorier om på plejehjemmet, når den tid kommer.

Efter nogle måneder i tænkeboksen fandt jeg frem til, at det kunne være fantastisk, at tage til udlandet og køre et mtb-løb over flere dage. Jeg ville bruge hele året på at træne og forberede og slutte af med selve løbet og samlet set give et år med fokus på oplevelser der kan tages med resten af livet.

Nu er jeg ikke den der hard-core-top-trænede-løbsmaskine – nok nærmere en almindelig-motionist-med-småbørn-og-for-lidt-tid-til-træning….  så processen med at udvælge et løb og være realistisk omkring egen formåen tog lang tid. Jeg søgte nettet tyndt og læste en masse løbsberetninger fra de forskellige kendte løb i europa, jeg fik input fra bekendte og kom via facebook i kontakt med folk, der havde været afsted. Ret hurtigt fandt jeg frem til at de store kendte løb, ville blive for stor en mundfuld – ingen grund til at gå igang med et projekt, der kun kunne blive en fiasko.

Jeg endte med at finde mere ukendte løb via stageraces.com, her findes både store og små løb rundt om i hele verden og man kan nemt søge på masser af forskellige parametre.

Mit valg af løb endte med at blive det 4 etaper lange løb Bike Adventure i Polen. Her var 2 forskellige ruter og deres “lette” rute med ca 30km og 1000hm om dagen virkede realistisk. På youtube fandt jeg en masse videoer fra tidligere deltagere og det tekniske niveau var tiltalende med både grus, rødder, sten og klipper. Arrangøren står også bag løbene Beskidy og Sydenty, så de burde være professionelle og have styr på det hele. At løbet samtidig er ekstremt billigt med ca 100 euro for 4 dage med fuld depot og forplejning under løbet og meget mere, gjorde blot valget nemmere.

Familie og løbsmakker støder til

Det vil sige familien havde jeg i forvejen og de støttede heldigvis op om min skøre ide. Vi aftalte, at løbet skulle blive en del af vores sommerferie og med plads til både aktiv voksenferie og oplevelser for børn.

I løbet af sensommeren blev jeg kontaktet af min klubkammerat Lonnie. Hun havde på sidelinjen fulgt med i min planlægning og var blevet inspireret til at prøve noget lignende og spurgte om vi skulle køre sammen. Jeg var noget betænkelig i starten, da vi har vidt forskellige rytterprofiler. Lonnie er godt nok knap 20 år ældre, men hun kan køre mig midt over til enhver tid. Jeg er for tung og ved at dø når det går op, hvor hun derimod suser op af alt. Vi brugte en del tid på at afstemme forventninger og aftalen blev at vi tager afsted for oplevelsen og ikke for at køre ræs. Hun venter op og jeg venter ned – så burde det ikke kunne gå helt galt. Nu her bagefter er jeg dybt taknemmelig for, at vi tog den beslutning. Det har været fantastisk, at have en at dele både forberedelserne med, selve turen og ikke mindst, at kunne tale om og genopleve turen med.

Indkvartering og det praktiske

Min familie og jeg kørte 1 uge før løbet og have nogle dage i Harzen på vej til Polen. Lonnie tog flyveren dernede og tog det sidste stykke vej, da hendes mand først kunne støde til nogle dage senere.

Vi boede på hotellet som var løbets samarbejdspartner. Jeg havde kontaktet løbsarrangøren, da vi er de første danskere som er tilmeldt og jeg tænkte vi godt kunne give dem lidt omtale her på mtbx.dk. De har været utroligt hjælpsomme hele vejen igennem og kunne svare på alle spørgsmål, booket hotel for os, lavet race briefing på engelsk osv.

Interferie Bornit er et rigtig fint hotel og eneste minus er den manglende wifi på værelserne, men det er billigt og iorden. Vi boede 2 voksne og 1 barn på et stort værelse med fuld forplejning 3 x om dagen til kr 765,- pr døgn. Maden var ok og der var nok af den og lavet med gode kulhydrater og protein til sportsfolk. På hotellet kunne løbsdeltagerne få gratis massage og mulighed for vask af cykeltøj og en tur i både pool og sauna til de trætte kroppe.

Et par danskere fra Sjælland havde også meldt sig til løbet og de boede på samme hotel som os. Henrik der kørte FUN og Niels der skulle ud på den lange PRO tur. Niels har skrevet lidt om oplevelserne fra PRO turen, så I også kan læse lidt om hvad de har haft af oplevelser.

Etape 1 – overskud og en smule skuffelse

Dagen skulle i vores klasse der er den nemme FUN byde på 27 km og 730 hm. Vi havde kigget på højdeprofilen og turen startede efter den første km samlet paradekørsel ud af byen, lige på med en stigning på 11km og ca 400hm – vi anede intet om hvilket underlag der ville være. Jeg var godt nok noget nervøs for den, herefter var det 5 km ned af bakke, en lille stigning på 2,5km også ellers cruise resten af vejen ind til mål….  Troede vi!!

3 minutter før start hænger min cykel hos mekanikeren og han siger no no til bremse skiver, der ellers er tjekket hjemme i danmark og jeg lover, at komme tilbage med dem – men nu må jeg altså have min cykel og til start. Bagerst i feltet med udsyn til de øvrige mere eller mindre toptrimmede ryttere, fortryder jeg ret meget, at den der slankekur og planen om minus 15 kg ikke lige lykkedes, at der kun er cyklet 1000km siden januar og alle de andre ting jeg ikke nåede i forberedelserne. Benene ryster en smule, sommerfuglene og tankerne, om at det her kommer ikke til at gå godt, flyver om kap. Pyh hvor var det vist godt, vi havde så få minutter inden start. Lige en hurtig selfie også lyder startskuddet og det vi har ventet i på næsten et år er igang.

Byen er spærret af og der står folk og klapper os alle ud af byen, stemningen er høj – og man glemmer lidt at ambulancen køre bag os og der er folk på atv og motorcykler som skal følge med som bagstopper og sikkerhed.

Vi havde besluttet at tage den med ro og køre efter min puls på den første lange stigning. De første 7km var på asfalt, så det viste sig at give en blid start på dagen, resten af vejen mod toppen var grus og let singletrack, så da vi ramte depotet på toppen, var det totalt optur – vi havde klaret den frygtede stigning uden krise.

Et lækkert og velforsynet depot og hjælpe til at spænde sadel og lidt hyggeligt snak om flade danmark og de polske bjerge. Herefter videre til den lange nedkørsel vi havde glædet os til – her kom den første skuffelse, den var regnet væk i de foregående dages regn og de andre 600 ryttere der var kommet før os. Vi fik kørt lidt, trukket lidt, kørt lidt og taget en masse billeder.

3 km mudder som dette er hårdt også når det går nedad

Da vi når dagens anden stigning rammer virkeligheden os – på kortet så den ikke ud af noget særligt, men det viste sig at være 2,5 km direkte op i himlen i noget der mest af alt kunne lige en afvandingskanal for vinterens smeltevand, en stigningsprocent der gav syre i læggene af og trække op i en masser af mellemstore løse sten.

Da vi endelig når toppen, kommer belønningen i form af lækre stier,  singletrack og en enkelt naturlig rockgarden med fast underlag de sidste 3,5 km frem mod mål. Vejret har hele dagen været perfekt cykelvejr, med sol, ca 20 grader og let vind, vi når lige at blive gennemblødte af en ordentlig byge inden mål, men når man næsten kan se enden af etapen, så betyder den slags ingenting. Fed fornemmelse, at køre i mål uden af være trætte og uden af have været derude hvor man tænker “det her er for vildt”.

I mål efter veloverstået 1. etape

Vi havde det meste af dagen kørt og skiftevis overhalet og blevet overhalet af en ung polsk fyr. Han havde det tydeligvis rigtig hårdt og trak på alle bakkerne. Vi hentede ham op og han hentede os når vi holdt foto-pauser. I målområdet klappede vi ham det sidste stykke i mål og fik en snak med ham. Han var fra det nordlig Polen og har kørt mtb i ca 4 år, han har aldrig før deltaget i et løb eller kørt i bjerge, så han var noget overvældet af turen. Respekt for, at han har taget beslutningen og meldt sig til noget så stort – desværre så kørte han kun den ene etape, så det har nok været for meget, især når han var alene afsted.

Tilbage på hotellet hvor dagens indtryk sank ind, så blev oplevelserne præget af følelsen “var det bare det” – “hvor er de fede steder fra videoerne”- “håber det bare en blid start”. Men fedt at have gode ben, overskud og klar på udfordringerne dagen derpå.

Video fra etape 1 HER 

Etape 1 – PRO 65km 1900hm

Min start i “PRO” klassen gik kl 11.00 i den sædvanlige skubben og masen i en masterstart. Efter et par km blev løbet givet frit i udkanten af byen. De første ca 10 km var asfalt, men forventningerne til singletracks blev holdt oppe på et løfte fra en af arrangørerne, der aftenen før under race briefing fortalte, at der kun var 2 stykker med asfalt. Det viste sig desværre ikke at holde stik. Efter ca 10-15 km blev sporet skilt fra “FUN” og der kom en super svær nedkørsel. Derefter asfalt igen og brede grusstier. Dette forsatte i et skift mellem disse 2 underlag en meget stor del af etapen, der var kun få, men til gengæld svære nedkørsler. Så for en singletrack-fan en lidt kedelig dag.

Der var rigeligt med depoter og skiltningen var fin selvom en stor gruppe som jeg var en del af kørte forkert på de sidste 5 km og fik 5 bonus km – det viste sig at ruten var saboteret og arrangørene var hurtigt ud og rette op på det og regne tidsfejl ud mm. Men rigtig ærgeligt for alle.

Tilbage på hotellet hvor der er cykelvask og massage inkluderet i prisen fik vi indtaget aftensmaden – som også er med i prisen for værelset. Priserne er helt i bund, en 1/2 l øl koster 12 kr serveret til aftensmaden. / Niels

Dagens resultater:

  • Niels  PRO M50 nr 2
  • Henrik H. FUN M40 nr. 13
  • Lonnie og Rikke FUN nr 212+213 (af 216 startende)

Del 2

Du kan læse anden del af løbsberetningen her

(beklager billedkvaliteten, de er taget med mobilen under løbet)

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *