Mountainbike har historisk set altid foregået i skovene og på bjergskråninger. Men de senere år er urban mountainbike blevet mere populært og trukket mountainbikere tættere ind til byerne.

Ikke bare mountainbike, men cykling generelt er blevet utrolig populært, og i takt med at flere cyklister er hoppet på cyklerne, er behovet for mountainbike spor, bikeparks, pumptrackbaner osv. blevet større og større.

Det er ikke alle der bor lige op af et mountainbike spor, men heldigvis er der andre muligheder. For i flere storbyer har man set muligheder i urban mountainbike, og dermed rykket mountainbike tættere på byen. Så selvom udviklingen inden for mountainbikes går stærkt, så handler det ikke kun om hvordan vi cykler, men også hvor vi cykler.

I dag foregår mountainbike ikke kun i skovene, men også på teknikbaner, og mindre bynære spor, som ikke nødvendigvis ligger midt i en skov. Det stiller krav til kreativiteten, men en bypark kan sagtens ligge asfalt til lidt mountainbike træning.

Historien fra Glasgow

I videoen øverst kan du se hvordan en pumptrack bane i Wishaw, Glasgow er blevet en kæmpe succes, blandt byens unge. Folk i alle aldre mødes og hygger, og oplever det sociale fællesskab omkring en fælles interesse for cykling. En god pumptrack bane kan køres både på mountainbike, BMX cykler og endda løbecykler og løbehjul.

MTB langs cykelstierne

Her er et eksempel på en fed feature langs den almindelige cykelsti. Vi kan da kun opfordre kommunerne til at tænke kreativt og mere denne retning, hvor der er mulighed for det. Udover at det kan lokke flere på cyklen, så vil det også træne nogle færdigheder, som mange ellers ikke får.

Transport til sporet

For de fleste af jer som læser denne artikel, vil det være muligt at smide cyklen bag på bilen, og køre hen til det nærmeste spor og hygge et par timer. Men for de yngre, så er det ikke altid en mulighed, og det begrænser mange unge mennesker i at komme på cyklen i hverdagene. Her kan de bynære spor, og små bikeparks og features som den herover være en fantastisk løsning.

Prøv bare at tænk hvad det kan gøre ved folkesundheden, hvis flere fik lyst til at tage cyklen dagligt?

Pumptrack bane med Tom Cardy

Her er der bygget en asfalteret pumptrack bane, som vil være en drøm for de fleste af have i baghaven. Desværre er det ikke alle der er så heldige, men kender du en god lokation i din kommune, hvor der kunne bygges en pumptrack eller en “mini bikepark”, så er det bare med at gøre lokalpolitikerne opmærksomme på hvor god en ide det er.

Det er selvfølgelig ikke er en erstatning for de “rigtige” spor, men et alternativ til de dage man ikke har mulighed for at køre et af de traditionelle mtb spor.

Mountain biking capital of the world

Byen Bentonville i USA (Arkansas), har brandet sig om “Mountain biking capital of the world”, og trækker tusindvis af mountainbike turister hvert år. De har 65 km spor som starter inde midt i byen, og giver masser af mulighed for timers underholdning på cyklen.

Besøg dem på www.visitbentonville.com og se videoen herunder, hvor Eric Porter er på besøg med familien.

Mountainbike pendler

Har du lang transport til arbejde, så er det ikke sikkert dette er en mulighed. Men for mange af os, så kan turen til og fra arbejde eller skole, sagtens gøres på mountainbike. Og der er jo ingen der siger man skal tage den direkte vej?

En mulighed er også at cykle stille og rolig til job, hvis man har en tendens til hurtig at få varmen, og vil undgå at lugte at sved hele dagen. Så kan man altid give den lidt ekstra gas på hjemturen.

Er du en af dem der har for langt til arbejde, til at kan tage cyklen. Så er der jo mulighed for at smide cyklen bag på bilen og parkere 10 km fra arbejde, og cyklet det sidste stykke. Det giver bare en god energi, at man lige får rørt sig lidt, så man er klar til en lang arbejdsdag.

Inspiration til urban mountainbike

Bliver du af og til fanget i at sidde og se mountainbike videoer på YouTube, så har du nok stødt på Sam Pilgrim? Han er professionel freeride mountainbiker, og har lavet massevis af videoer, hvor han cykler rundt i byer, og finder nogle fede spots, hvor han kan lave nogle tricks.

Følg Sam Pilgrim på Youtube her

Han har blandt andet lavet en serie af videoer, der heder “How i see it”, hvor han tager os med rundt i forskellige byer på mountainbike og/eller dirtjumper, og finder nogle fede spots, hvor der kan trænes lidt teknik.

How i see it: Barcelona

Her er et eksempel på en af Sam’s “How i see it” videoer fra Barcelona. Jeg har selv, uden sammenligning i øvrigt, prøvet at tage min enduro cykel med en tur rundt i byen, og når først man er kommet afsted, så kan man faktisk godt få nogle timer til at gå med det.

Blev du inspireret af ovenstående video, så kan du de flere videoer fra serien “How i see it” her under.

Kender du nogle gode “urban” lokationer, så skriv en kommentar herunder og del dem med os. Det kan også være du er så heldig at der er en bikepark (skatepark), pumptrack bane eller lignende i din by. Er det dette tilfældet, så vil vi også gerne høre om det. Bare skriv en kommentar til artiklen. Det kan være vi kommer forbi din by en dag, og laver vores egen “How i see it” sammen med dig.