Vores vurdering af Mudhugger Front Race Mudhugger og 29ER Rear Mudhugger

Test score af Mudhugger Front Race Mudhugger og 29ER Rear Mudhugger

Funktionalitet: 9

Design: 8

Pris: 7

Total Score: 8 ud af 10

Anmeldt af Lasse Klausen

Det triste vintervejr er godt i gang, og mange sætter en mudguard eller skærme på deres mountainbike for at øge komforten en smule ude i skoven og ikke blive så våd. Derudover kan en mudguard eller forskærm forhindre, at du får mudder eller sten op i hovedet og potentielt kører galt.

Der findes mange forskellige former for mudguards og skærme til mtb og markedet kan være lidt uoverskueligt. Vi har fået tilsendt en forskærm og bagskærm fra det britiske firma Mudhugger.

Mudhugger blev dannet i 2012 af mountainbikere fra England, som var trætte af de daværende mudguards og skærme på markedet, og derfor besluttede de sig for at lave deres egen. De tilbyder i dag flere forskellige modeller, og vi skal teste Front Race Mudhugger og 29ER Rear Mudhugger.

Front Race Mudhugger

Mudhugger Front Race sammenlignet med min gamle mudguard.

Front Race Mudhugger er en blanding imellem en mudguard og en forskærm. Firmaet har designet den i 2014 i samarbejde med ryttere fra Enduro verdenen. Den er udført i kraftigt sort plast og vejer 80 gram med en længde på 45 cm. Den er kompatibel med alle forgafler og hjulstørrelser samt plushjul og dæk op til 3,0″.

Den er udformet således, at den følger hjulets runde kurve, og derfor er den faktisk ret diskret samtidig med, at den beskytter markant længere nede ad hjulet end almindelige mudguards.

Monteringen var ret ligetil, og jeg brugte de medfølgende strips. Jeg måtte lige flytte hullerne en enkelt gang, før frigangen var helt perfekt omkring 1 cm fra dækket.

Jeg må sige, at jeg var overrasket over, hvor diskret mudguard’en egentlig var, og selv om jeg i starten synes den var stor, så tænker jeg ikke længere over det.

Dens store design fordel er selvfølgelig, at den følger hjulets kurve, og derfor ligger man ikke særligt meget mærke til den. Ude i skoven bemærkede jeg, at den tog væsentligt mere mudder og opkast fra dækket end min gamle mudguard.

Jeg var bl.a. i Slettestrand i Nordjylland, hvor jeg kørte i moderat regnvejr i 45 minutter uden at fordækket kastede mudder op i hovedet på mig både ved lav hastighed og ved 25-30 km/t.

I Slettestrand gjorde det våde vejr også, at dækkene blev pakket med sand og

jord, hvilket ikke blokerede forskærmen eller dens frigang. Skærmen har ikke på noget tidspunkt ramt imod dækket pga. frigang og ud over drops mv.

Jeg har kun været tilfreds med skærmen, og i vinterperioden vil jeg helt sikkert montere denne på cyklen, mens jeg i sommermånederne nok vil sætte min almindelige mudguard på.

Gummibåndene omkring strips’ne på forgaflen, stammer fra min gamle mudguard og følger ikke med.

Den koster 29 euro (Cirka 215 kr.) på Mudhuggers hjemmeside.

29ER Rear Mudhugger

29ER Rear Mudhugger er igen en blanding imellem en bagskærm og en mudguard. Den passer til 27,5″ og 29″ og både hardtail og fullsuspension. Den vejer 208 gram og er 9,5 cm bred og 64 cm lang. Den er udført i kratig sort plast og føles uovervindelig! Den følger igen delvist hjulets kurve rundt, og den skal sættes fast på stellet.

Skærmen skal monteres på sædestagen over baghjulet med strips, som holder den godt fast. Inden monteringen skal man sætte den medfølgende “heli tape” rundt om sædestagen for at beskytte stellet. Skærmen monteres direkte mod stellet, og ville ridse dette uden beskyttelse. Der følger 6 strips med, men der er huller i skærmen til 10 stk., hvis man vil sætte den endnu bedre fast. Mudhugger anbefaler, at man kun bruger 6 strips, fordi de under et styrt gerne skulle knække af og beskytte stel og bagskærm.

Monteringen af “heli tapen” var nem, og tapen føltes meget robust. På flere cykler kan det nå to gange rundt om stellet og beskytte endnu bedre. Det var heller ikke noget problem, at montere bagskærmen med strips og det hele tog 5 minutter.

Lad os bare slå en ting fast med det samme: Bagskærmen vinder ikke nogen designpriser!(Det samme skriver Mudhugger faktisk også på hjemmesiden). Men hvis du gerne vil have en bagskærm på, som dækker mere end fx. en Asssaver, så syntes jeg, at Rear Mudhugger er et godt bud. Den sidder rigtig godt fast på cyklen, og bevæger sig ikke nogen steder som fx bagskærme der monteres på saddelpinde mv. kan gøre.

Jeg syntes, at designet er ret vellykket omstændighederne taget i betragtning. Den er meget lang, men det betyder også, at den forhindrer mudder og vand i at blive kastet op ad saddelpind, dropperpost, ryg og nakke. Hvis der er en handymand gemt i dig, kan den også afkortes, hvis du synes, at den er lidt for lang.

Ude på sporet holdte den min ryg og dropperpost mv. fri for mudder og vand. Den skærmer naturligvis for meget mere mudder og vand end en standard Asssaver. Der var igen ikke nogen problemer med frigang imellem skærm og dæk og bagskærmen larmede ikke. Jeg kørte på drops mv. og selv på forholdsvis høje drops hørte jeg ikke noget til bagskærmen.

Den koster 32 euro (Cirka 238 kr.) på Mudhuggers hjemmeside.

Konklusion

Front Race Mudhugger er min nye favorit mudguard om vinteren! Dens design er vellykket og jeg ligger næsten ikke mærke til, at jeg har en ret stor mudguard på foran. Den tager markant mere mudder og vand end min gamle mudguard, og det sætter jeg stor pris på om vinteren. Den virker solid i kvaliteten. og kommer til at holde i mange år. I sommerperioden har vi forhåbentlig ikke så våde spor, og der vil jeg sikkert bruge min gamle mudguard udelukkende fordi, jeg har den i forvejen. Man kan også sagtens bruge Mudhuggeren hele året.

29ER Rear Mudhugger er, som tidligere nævnt, ikke så køn men den er praktisk. Der er sikkert mange mountainbikere, som vil kaste op og kalde 29ER Rear Mudhugger for blasfemi på en mountainbike og det er fair nok. Vi er heldigvis alle forskellige, og der findes også hr. og fru Danmark, som gerne vil cykle på deres mountainbike igennem vinteren, uden at hele cyklen og tøjet bliver dækket til af mudder hver gang. 29ER Rear Mudhugger vil være perfekt til dem og efter min mening er den det bedste bud på en solid bagskærm, som ikke svinger fra side til side eller rasler.

Skærmene er venligst stillet til rådighed af Mudhugger Europe.