Look pedaler er nok bedst kendt af mange som en racercykelpedal, en man ofte har set i Tour de France, når fotograferne laver nærbilleder af udstyret.


Vores vurdering af Look X-Track Race Carbon

Test score af Look X-Track Race Carbon

Funktionalitet: 10

Design: 10

Pris: 9

Total Score: 9.7 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

På mountainbikesiden er de kendt som pedalerne med de 2 bøjler. Men i starten af 2018 kom Look med der nyeste model af X-track Race pedalen, og det er en SPD pedal. Vi har testet den, læs med her, og hør vores mening.

Look kalder sig opfinderen af klikpedaler til cykler, da de i 1984 introducerede klik til racercyklen. Denne var inspireret af klikket mellem ski og skistøvle. De kom også med den første cykel af carbon. Look forbinder man mest med racercykelverden, og det er også her de har gjort de største landevindinger.

Pedalen er det vigtigste element i kraftoverførslen mellem rytter og cykel. Den er en rigtig vigtig del af udstyret på cyklen, som man ikke må negligere når der købes udstyr. Men i bund og grund skal pedalen dog være ganske anonym, og bare gøre det den er skabt til – nemlig at give god balance og støtte, holde skoen fast og slippe når den skal det. Man kan sige, at den skal skabe tryghed hos rytteren, så hun eller han kan klare det der kommer i sporet, uden at glide ud af pedalen og miste balancen.

Look X-track carbon en klikpedal, som ved hjælp af klamper under skoen, holder skoen fast til cyklen. Det er altså ikke en såkaldt flad pedal, som holder skoen “fast” ved hjælp af pigge på pedalen. Hvad der er bedst afhænger vist af læseren, den diskussion vil ikke blive taget her.

Look har den filosofi, at ved en bred trædeflade, udnyttes energien fra rytteren bedst muligt, og den brede flade gør det også nemmere for rytteren at finde klikket, og klikke hurtigt i pedalen. Men jo større pedal, jo mere vejre den har der været udfordringen for Look. Der har altså skulle produceres en pedal, der lever op til deres filosofi om en bred trædeflade, med en acceptabel vægt.

Hvorfor så foretrække X-track Race pedalen.

Look X-track Race har produceret en pedal der gør det den skal: Det leverer tryghed. Trygheden kommer gennem oplevelsen af, at pedalen holder foden fast, men at man også nemt kommer ud af den, hvis det er nødvendigt. X-track pedalen har 17 forskellige trin, til at sætte niveauet for, hvor stram eller hvor løs pedalen skal klemme om klampen. SPD (Shimano Pedaling Dynamics) systemet virker som sådan et gør, men foden holdes fint på plads på pedalen, af den omkring liggende kontaktflade. Det er nemt at komme i pedalen, og man rammer stort set i klikket i første forsøg, hver gang. Nogle gange kan klikket være så smidig, at man ikke er sikker på, om man sidder fast. Men det er en vanesag, og efter at have brugt pedalen i noget tid, bliver man fortrolig med at bruge pedalen.

Kvaliteten virker rigtig god. Jeg har kørt omkring 800 km. med pedalerne, og de virker stadig som nye. Look har konstrueret disse pedaler med det de kalder “Double weather resistant seals” – altså en 2 lags forsegling, som skulle gøre pedalen resistent overfor dårligt vejr, sand og andet der ikke skal ind i pedalernes lejer. 800 km. har ikke haft nogen effekt på pedalernes ydeevne, og fornemmelsen er, at de nok skal holde længe.

Pedalen er lavet med en carbon krop, monteret på en stål aksel. Pedalen fås med et lille TI som efternavn, og det betyder at pedalen er med en titanium aksel. Det betyder også at pedalen bliver op mod dobbelt så dyr.

Pedalen vejer 175 gram pr. stk, det er omtrent det samme som en Shimano XT pedal uden den store trædeflade. Kigger man på en pedal som Crankbrothers Eggbeater 3, vejer de 280 gram, hvilket jo er en del under denne Look X-track Race pedal. Crankbrothers har dog den helt modsatte filosofi, ved at deres Eggbeater pedaler har så lille en berøring med skoen, og derfor er der ingen støtte af sålen. Hvad der er bedst, er vist en smagssag, men med 60 gram mere på hver side, vil jeg helt klart foretrække Look pedalen. Men igen, det er et helt personligt valg.

Skidt er intet problem

Når pedalen skal skabe tryghed, betyder det at man skal klikke i hver gang, og så er det ligemeget om klamperne er stoppet med skidt. Så selvom klampen er indhyldet i mudder, sne, sand eller det der ligner, så skal klampen sætte sig fast i pedalen på samme måde hver gang og lede skidtet væk.

Look X-track Race carbon rydder mudder, sne og andet der fylder omkring klampen, det skyldes blandt andet pladsen omkring gribemekanismen, og hullerne der går hele vejen igennem pedalen, og leder skidtet væk. Under min test af pedalerne, har jeg været igennem mudder, sne og andet for derefter at klikke i pedalen, for at se om det gav problemer. Det har ikke givet problemer med at klikke i pedalen, den har grebet om klampen i alt slags vejr. Herudover gør den store trædeflade, at man nemt bliver ledt på plads i gribemekanismen.

Konklusion

Skal man sammenligne Looks X-track Race Carbon pedaler med en anden pedal, må det være den utrolig troværdige Shimano XT pedal. Vægtmæssigt og prismæssigt vinder Shimano, men kigger man på kvalitetsfølelsen, så har Look lavet en lækker pedal, der nemt lever helt op til en klassiker som XT-pedalen. Kvaliteten viser sig ikke kun på det eksterne look, men også ved brug. Klikket er lækkert, og skoen holdes fast, men klikker også ud, når den skal – og ikke før. For 700 kr. får man en lækker pedal, der gør lige nøjagtig det en pedal skal.

Derudover er den ret lirens på cyklen, og det gør jo ikke noget at cyklen ser godt ud, skiller sig ud fra de andres og at pedalen så derefter under kørsel er total anonym – for den gør bare det den skal – holder foden, og slipper den, når man beder den om det. En klar anbefaling her fra.

Pedalerne er venligst stillet til rådighed for test fra PEAKBIKE A/S