Vores vurdering af Giant Anthem 1 27,5 2016

Test score af Giant Anthem 1 27,5 2016

Funktionalitet: 8

Design: 8

Pris: 8

Total Score: 8 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

Efter at have haft en Giant Anthem 1 27,5 i alu versionen på test i en uge, er jeg fuld af begejstring. Det var en cykel der gav nogle gode oplevelser, og som kunne lidt af hvert. Med fuld affjedring i vandret position, er det en mountainbike der klare sig fint op ad bakkerne, men endnu bedre ned af bakkerne. Hjulstørrelsen på 27,5′ bliver bare mere og mere attraktiv, jo flere gange det prøves.

Et rødt lyn med super god håndtering

Anthem fås i en 1, 2 og 3, som hver i sær varierer markant i udstyrsniveau. Rammen er ens for dem alle 3, men derudover er der ikke så meget mere der kan sammenlignes. Anthem 1 er topversion i denne model serie. Den er fint udstyret, med en blanding af Giants egne dele og så Shimano XT dele, og herudover gode dæmpere for og bag. Cyklen står til 23.999 kr. hos Cyklebørsen i Silkeborg, hvor den billigste version Anthem 3 står til 15.499 kr. på Giant Europes hjemmeside.

Denne Anthem 1 er udstyret med Shimanos nye single setup XT M-8000 med en 32T klinge foran og en kassette med 11 klinger, gående fra 11T til 42T. Styr, frempind, saddel, saddelpind, hjul og nav er Giants eget mærke. Forgaflen er en FOX 32 Float Factory remote med kashima coating og 100 mm. vandring. Bagdæmperen er ligeledes Fra FOX en model Float Factory uden remote. Cyklen var monteret med dæk Schwalbes Racing Ralph. Se alle specifikationer her.

Oplevelsen

32-jonas_giant_2

Jeg nåede ud på 4 ture på cyklen, og den overordnede fornemmelse er begejstring. Cyklen triller super godt, 27,5′ hjulene giver rigtig god håndtering, og så er jeg vild med bremserne. Da jeg så cyklen første gang, virkede den for lille. Jeg er 176 cm. og havde lånt en 17,5 – lige som min egen. Men efter at have været et par ture ned af villavejen, fik jeg indstillet saddelhøjde og position af sadlen, og så virkede den pludselig ret fin.

Jeg skulle vende mig til den let opretsiddende siddestilling, men efter få km. singletrack, gav det en god fordel på håndteringen af cyklen. Håndteringen er selvfølgelig en kombination af siddestilling, dæmpere, lufttryk i dæk, og ikke mindst hjulstørrelsen.

Jeg kører normalt på en cykel med 29′ hjul, men bliver mere og mere overbevist om, at 27,5 er den størrelse jeg skal have næste gang. Både på grund af min højde, men også på grund af den bedre håndtering af cyklen, og så på grund af fordelen på singletracks. Når det så er sagt, så skal det også nævnes, at cyklen, med den gearing der er på den, ikke er lavet til at køre 45 km/t på lige vej. Der er en med 29′ hjul med f.eks. en 10 tands klinge på kassetten bare hurtigere. Men hva, cyklen skal i skoven og ikke på vejen.

Udstyr generelt

Shimano XT m-8000 GearGiant har valgt at montere cyklen med Shimanos nye XT M-8000 gruppe. Et rigtig godt valg, for den køre rigtig godt. Nu har jeg selv kørt med SRAMs X01 single setup i et år, og så er der noget retro i at komme tilbage på en XT gruppe. Jeg kan godt forstå at den var mit førstevalg i mange år.

Den skifter blødt og lydløst, der skiftes let 2 gear op eller ned af gangen, på de forholdsvis lange skiftearme. Selve skiftene går rigtig godt frem og tilbage, man mærker fint klikkene mellem gearene, og så er det rart at kunne betjene op og ned skift med tommelfingeren.

Giant_bremserJeg var på en af testturene ude i noget rigtig våd mudder, fordi der havde kørt skovmaskiner i sporet, det betød at der blev trukket mudder med rundt i systemet. I det tilfælde syntes jeg at kæden, en KTM X11L, knagede rigtig meget. Stor ros for valg af bremser. Shimano XT M-8000 bremserne er bare super gode. De bremser præcist og ved stor fart giver de en rigtig stabil nedbremsning. Til prisen er de et rigtig godt valg, og mit førstevalg.

Cyklen har meget udstyr fra Giants eget mærke monteret. Det er med til at holde prisen nede, og udstyret i sig selv er ganske fint, og fejler ingenting. Hjulene med Giant nav kører super godt. Jeg bemærkede, at cyklen næsten triller af sig selv, hvilket gav en let start. Derudover er sadlen ok, men lidt blød.

Giant_fox_leverValget af Fox dæmpere er rigtig godt, og de fungerer rigtig godt. Dæmperne tager fint de stød der kommer fra rødder, ved drops, og derudover er de med til at give den gode håndtering af cyklen. Men hvorfor er det, at man spare på betjeningen af lockouten på bagdæmperen? Jeg ville helt klart have en bagdæmper med remote lockout på, det er ikke særlig smart at skulle finde justeringstappen nede på selve dæmperen, specielt ikke når der er fart på, og man gerne vil helt ned i den blødeste dæmpning. Når man låser bagdæmperen, er den næsten helt lukket, og man mærker kun affjedringen meget lidt.

Hjulstørrelse og dækvalg

Giant_hjulJeg ved ikke hvad 2016 bringer med hensyn til hjulstørrelser. Kigger man på f.eks. Nino Schurters cykler så har han valgt 27,5′ – og han er 173 cm. Det man vel ser er, at der ikke sælges rigtig mange cykler med 26′ hjul, men cykler med 29′ hjul heller ikke er det eneste rigtige, som det har ellers var lige da de kom frem. Der begynder at komme flere cykler med 27,5′ hjul, og der er plads til både 29′ og 27.5′.

Giant har begge dele på 2016 programmet – så de har heller ikke helt valgt side. Jeg hælder mest til 27,5 til mig, den er nemmere at få rundt ude på de små singletracks, og det er det jeg syntes er sjovt ved mountainbiking. Er man til hurtige lange transport stykker, vil en på 29′ og lidt tungere gearing være at foretrække.

Skal dækkene så lige have en omgang, så er Schwalbes Racing Ralph ikke lavet til det vejr og føre vi har nu. De fedter rundt på opkørsler, og glider nemt i sporet. Et skift til “vinter” dæk, f.eks. et dæk fra WTB ville gøre tricket, det er jeg sikker på. Men det er ændre ikke på det samlede indtryk af cyklen.

Konklussion

Det er en lækker cykel, som fremstår rigtig flot med sin røde og sorte farve. Man sidder godt, og har god styr på sporene. Affjedringen er fin, og med de 3 niveauer foran og bag på, giver det gode muligheder for, at finde en affjedring der passer sporet.

Det er en cykel der virkelig begejstrer mig, med fine køreegenskaber, og god håndtering. Dækkene var et fejlvalg, og så manglede der en remote til bagdæmperen. Det er noget man kan gøre noget ved, og når dækkene er skiftet, så de passer til årstiden, og når der er monteret en remote til bagdæmperen, så er det her et godt valg, hvis man vil have en fuldaffjedret MTB med super udstyr fra Shimano, og gode dele af Giants eget mærke.

Cyklen var venligst stillet til rådighed af Giant Europe og Cyklebørsen Silkeborg som har et stort udvalg af Giant MTB.