Vores vurdering af Five Ten Kestrel BOA

Test score af Five Ten Kestrel BOA

Funktionalitet: 8

Design: 9

Pris: 6

Total Score: 7.7 ud af 10

Anmeldt af Kasper Meldgaard Børjesson

Five ten er et amerikansk mærke som efterhånden er utrolig anerkendt inden for mountainbike verdenen, specielt til flat pedals. De laver samtidigt også sko til klatring og almindelig outdoor brug. Jeg har testet deres Kestrel model med BOA lukkesystem i en lækker sort og rød farve.

Det første man tænker når man ser skoen er at den ser lidt tung og blød ud, men man skal ikke lade sig snyde, for skoene er både forholdsvise lette og meget stive. Ikke at forveksle med en rendyrket XC sko, men taget i betragtning af hvad det er for sko er den utrolig velegnet til at køre alle typer af mountainbikekørsel med.

Five Ten Kestrel BOA i detaljer

  • Vægt: Ca. 930 gram for et par
  • Pris: 1.200 kr. hos Rolsted Cykler Viborg
  • Farver: Team Black og Grey/Slime

På sporet

Jeg oplevede meget mere stabilitet og greb når jeg kørte med skoene. Stealth gummisålen, som Five Ten er kendt for, greb rigtig godt fast i pedalens bur (testet på Time MX3 og HT-T1). Det skal siges at min personlige mening er at hvis man vil bruge denne her model, vil det være en klar fordel at have nogle pedaler som har et bur eller platform, som Stealth sålen kan gribe fast i.

Skoen kan sagtens bruges uden, men man vil ikke kunne få fuldt potentiale ud af skoene da man slet ikke vil kunne bruge Stealth sålen til noget. Skoene kommer rigtig godt ud af pedalerne, mindst lige så nemt som alle andre sko jeg har prøvet.

Jeg oplevede at sålen ikke er særlig optimal til vådt vejr når man ikke er på cyklen. Fx. hvis man er gået i stå på en stigning og skal trække cyklen op glider man en del i skoene på grund af den flade sål.

BOA System

BOA lukkesystemet er godt og nemt at bruge, man spænder snøren ved at dreje BOA hjulet med uret og løsner ved at dreje mod uret. Vil man løsne den så meget som muligt kan man også bare trække ud i hjulet så er den med det samme helt løs og til at få af. Selvom systemet er godt var der en detalje som godt kunne forbedres, for BOA systemet spænder ikke skoen ligemeget over hele skoen.

For mit vedkommende vil det sige, at længst fremme på foden var snøren lidt løsere end tættest på BOA hjulet. Det var en lille smule irreterende, men til at leve med. Min højre fod begyndte også at sove lidt efter flere timers kørsel og jeg har mistanke om at det skyldes at skoen var noget stram tæt på hjulet.

Skoene er efterhånden blevet testet i alt slags vejr og jeg må sige, at det var meget sjældent at jeg fik våde fødder. I frostvejr havde jeg lidt problemer med at holde varmen i dem, men jeg fandt ud af, at man med lidt god vilje godt kunne presse nogle neopren overtræk ud over dem. Synes man det er for besværligt, kan man også tage et par plastikposer ud over sine sokker for at holde varmen.

Jeg har ikke prøvet skoene i sommer varme endnu, kun op til 10-15 graders varme hvor de var gode. Ikke for varme og jeg fik fint luft til fødderne.

Størrelsen passede rigtig godt, jeg bruger str. 42 i normal skostørrelse og skulle bruge str. 42.5 i Kestrel skoen. Den halve størrelse tænkte jeg kunne give lidt bedre plads til et par tykke sokker om vinteren og så kan jeg blot spænde den lidt strammere om sommeren.

Flat pedals

Skoene har som nævnt flere gange en Stealth gummisål, så det kan faktisk godt lade sig gøre at køre med flat pedaler med skoene. Det er dog en god ide, at fjerne klamperne under skoene først for at de ikke glider på pedalerne. Så hvis man ikke har prøvet at køre med flat pedaler og gerne vil uden at investere i et par deciderede flat pedal sko, kan man med fordel bruge disse sko for at få en fornemmelse af hvordan det er.

Konklusion

Prisen er en smule høj på ca. 1200 kr. og BOA systemet kan godt forbedres så det lukker ens over hele foden. Når det så er sagt er det en fed og stabil sko, som man kan køre med hele året rundt. Skoen giver godt greb på pedalen når man et bur/platform på sine pedaler, har man ikke det, giver det slet ikke mening at købe disse sko.

Skoen virker for mig meget modstandsdygtig overfor dårlige vejrforhold og holder både vand og kulde nogenlunde ude. Skoen er stiv nok til at kan bruges til alle former for mountainbike kørsel – helt fra XC til DH.

Skoene er venligst udlånt af Rolsted Cykler Viborg