Den 12. – 14. maj løber den store DGI MTB festival ved Silkeborg af stablen, og Michael Rasmussen kommer og deltager. MTBX tog en snak med Michael Rasmussen om festivalen, hans aktiviteter på Højskolen i Hald Ege og en masse andet.

Michael Rasmussen deltager i et løb på sin Scott Team Racing

Når DGI afholder MTB festival fra 12 – 14 maj, er det faktisk ikke første gang der bliver afholdt en MTB festival der. Michael Rasmussen kunne fortælle, at han faktisk var på festival med sin MTB samme sted i 1990. Han var ungdomsrytter, og var ikke helt klar over, at han inden for få år, ville køre sig ind på verdensscenen for mountainbikere, med et verdensmesterskab, og senere erobre sejre på racercyklen.

Vi sidder og snakker om MTB festival, højskole, og det æstetiske ved en mountainbike, i et stille lærerværelse på Hald Ege højskole. Langt fra den store verdensscene, men midt i mountainbike sporerne ved Dollerup bakker.

Michael Rasmussen deltager i festivalen både lørdag og søndag. Han kører nogle ture med de hurtige lørdag formiddag og lørdag eftermiddag, og det samme gør han søndag morgen. Når han ikke sidder på cyklen, er han til rådighed. Han vil rigtig gerne fortælle om hans projekt sammen med Hald Ege Højskole, men han kan nok ikke undgå at komme med en røverhistorie eller 2.

MTB skal være sjovt

En mountainbike festival er med til, at samle en masse mennesker omkring den fælles interesse det er, at kører på mountainbike. For at deltage i festivalen skal man ikke være den bedste, og man kan sagtens deltage, selvom det er første gang man kører mountainbike. Det er lige netop det DGI står for. DGI repræsenterer bredden, og det passer rigtig godt til Hald Ege Højskole siger Michael Rasmussen.  Han har rigtig mange jern i ilden for tiden, de fleste har en fællesnævner, og det er cyklen. Specielt cyklen med de brede hjul, er det han kører mest på.

MTB festivalens store mission, er at give gode oplevelser på mountainbike, og med det setup der nu foreligger, så er der grundlag for dette. For Michael Rasmussen er det en af de vigtige ting ved at cykle – det skal være sjovt. Det samme gælder for hans projekt med højskolen, her skal der være plads til alle, og det skal være lysten der driver engagementet.

Et ophold på højskolen varer 20 uger. Der vil, udover fordybelse, selvfølgelig blive kørt en masse mountainbike. Der vil være fokus på alt omkring mountainbiking, alt fra teknikken, de mekaniske dele og over til hvordan sporerne bygges og vedligeholdes. I samarbejde med DGI, vil en højskoleelev komme hjem med en af DGI’s mountainbike uddannelser. Eleven får altså papir på sit ophold, og DGI får instruktører ud i det ganske land. Opholdet sluttes af efter 20 uger med en tur til Gardasøen, hvor eleven skal teste sine nyerhvervede færdigheder.

Michael på gangene i den nye højskole. Foto: Jónas Thor Björnsson

Michael Rasmussen – En alternativ pædagog

Michael Rasmussen har flere projekter kørende, hvor det at undervise og coache andre mennesker er i centrum. Han har en anden tilgang til det at være pædagog, og det virker siger han. Når han enten står med eleverne fra efterskolen, højskolen eller deltagerne i Randers beskæftigelsesprojekt, så er tilgangen forskellig. “Det hjælper ikke at stryge udøverne med hårerne” siger Michael Rasmussen “Jeg har haft ondt i benene flere gange og mere end de fleste. Det giver respekt, og det giver vægt bag mine ord”, og indskyder til sidst med et smil på læben “jeg er nok en alternativ pædagog”.

Lidt teknisk æstetik

Når man har Michael Rasmussen på tomandshånd, så skal man være et skarn, hvis man ikke beder om nogle gode råd. Ved spørgsmålet omkring hans bedste cykel nogensinde, læner han sig tilbage i stolen, og man kunne se cyklerne kører forbi nethinden. Der er mange fede, og mange gode.

Han nævner hurtigt sin Trek med OCLV ramme. Men hurtigt ser man at han drømmer videre, og så nævner han sin Scott Team Racing. “Den havde en tange prestige ramme, en judi SL Rock Shox forgaffel, titanium krank, keramiske lejer og richey z-max dæk – Det var en dræber maskine” siger Michael Rasmussen glad. Men han må erkende, at hans nuværende Scott RC hardtail er den vildeste mountainbike han længe har haft. Den er ikke tweaket så meget, men den har fået en 38T klinge på foran, savet 5 cm. af styret i hver side, og så har den selvfølgelig barends. Det er en 27,5″, 29″ er decideret grimt, indskyder han.

Det udvikler sig til en snak omkring æstetik, og der er Michael Rasmussen ganske markant. Der er ingen anden grund til, at han ikke kører 29″, andet end det er grimt. Det samme gælder fuldaffjedring – det er også grimt “Der skal mere end en diskusprolaps, før jeg skifter” som han siger. Derudover kører han ikke med tubeless, han gider simpelthen ikke stå ude i skoven og slås med det stads. Men skulle han skifte en del på sin cykel, ville det være at sætte nogle nye ENVE hjul på.

Kom afsted på MTB festival

Michael Rasmussen har 3 gode råd til turen i skoven.

  1. Få så meget kvalitet ind i turen. Kør hellere de korte intense strækninger, end de lange stille og rolige ture.
  2. Men kør dem når du er frisk.
  3. Det sidste og det vigtigste – det skal være sjovt for at bevare glæden, og det er den der driver værket.

Med de tre råd sluttede interviewet. Michael Rasmussen havde travlt med sine projekter. Lige efter dette interview, var det TV2 Danmark der ventede, de ville høre om den anden Michael Rasmussen, ham der kører på de smalle hjul.

Michael Rasmussen har meget at lave. Diverse rejseprojekter, hvor han byder på korte 4 dages guidede ture på en forlænget weekend, længere ture på hjul og så skal hans bachelor i sportsmanagement afsluttes. Han hviler ikke, men har fuld kalender. Lige nu er det det, der fylder hans liv ud, og han nyder det.

Han glæder sig til at se rigtig mange på DGI’s MTB festival ved Silkeborg, og håber mange vil få den samme oplevelser, som han selv havde som ungdomsrytter.