Gravel? Er I ikke et MTB magasin? Jo, det er vi naturligvis, men tendensen er, at flere og flere mountainbikere cykler gravel som alternativ træning og oplevelser. Så når nogen arrangere en gravel festival, så er vi naturligvis nysgerrige.

Gravel er som sådan ikke noget nyt, men det er blevet vildt populært de senere år. Så da vi hørte at der var nogen der er ved at arrangere en Dansk Gravel festival, så var vi nysgerrige nok til at undersøge det lidt nærmere.

Vi har taget en snak med Christian Orry, som er en af de 3 mænd bag Backlands, som gravel festivalen er døbt.

De tre danskere som står bag Skandinaviens første gravel festival, glæder sig til at kunne lancere eventet til september. Første udgave af festivalen kommer til at ligge i et af Danmarks smukkeste områder: Odsherred. Herefter er det planen, at der afvikles en række events over hele Danmark og Skandinavien.

Den rigtige lokation er vigtig

Fra venstre: Dean Strange, Christian Orry, Kaare Breinholt, Gitte Klausen og Morten Egeskov. Foto: Jakob Carlsen

Premieren på Backlands bliver på Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sjælland d. 10-11 september 2022. Her vil de tre dage byde på gravel cykling, god mad og drikke, spændende talks, musik, film og events i nogle helt unikke omgivelser.

Anneberg Kulturpark ligger naturmæssigt utroligt smukt og har et unikt haveanlæg med tydelig inspiration fra engelske havebyer. Derudover er stedet til daglig et samlingssted for lokale fødevareproducenter og kunstnere og ligger smukt med udsigt over fjorden.

Vi vil gerne udvide festivalkonceptet, så det ikke kun er det rent sportslige, der bliver omdrejningspunkt, men også “alt det andet”, der i disse år skaber en fornyet interesse for cykling, friluftsliv og ja… motion og bevægelse. Det tiltaler mange forskellige typer mennesker: Fra den klassiske cykelmotionist til licensrytteren. Fra bikebackingtypen til friluftselskeren” – Christian Orry

Dean Strange, Kaare Breinholt. og Christian Orry, som alle står bag Backlands, har brugt lang tid på at finde det perfekte sted at afholde en gravel festival. Det har betydet mange møder med myndigheder og skovejere. Heldigvis har alle været positive, og de har mødt stor velvilje alle steder fra, til at kunne afvikle en festival med fokus på gravel.

 “Vi vil gerne skabe rammerne om en festival, der både værner om naturen, skaber en intim stemning og som passer til det miljø, den afvikles i” – Dean Strange

Backland Odsherred

Billetterne er allerede sat til salg (backlands.cc), til den første gravel festival, som de kalder Backland Odsherred. Så er du til gravel, musik, fællesskab og kolde øl, så snup en billet allerede i dag.

I følge Christian Orry, så er der i 2022 planer om flere gravel festivaller i både Danmark og udlandet. De er allerede nu i dialog med andre egne af naturskønne Danmark for at finde de rigtige lokationer.

“Det, der er vigtigt for os, er at kunne tilbyde vores festivalgæster unikke omgivelser, fede ruter og et program, der både inkorporerer lokal forankring, cykelglæde og god stemning. Det er noget, som vi er gode til i Danmark, og som vi også gerne vil vise internationale gravelfolk”, siger Christian Orry, og Dean Strange tilføjer: “Danmark er et smukt land, og vi arbejder allerede med at gøre festivalen international, så man også kan møde folk fra fx. Tyskland, Norge eller Holland, når man sidder og nyder en kold øl efter en fed cykeltur på en af vores festivaler. Vi er igang med at skabe den festival, som vi altid selv har drømt om at deltage i”.

Erfarne folk bag

Fra venstre: Dean Strange, Kaare Breinholt og Christian Orry. Foto: Jakob Carlsen

Det er egentlig lidt tilfældighederne der bragte dem sammen, men det er erfarne gravel folk der står bag Backlands. Christian Orry, er bidt af ultra-distance cycling, og laver blandt andet film om gravel. Senest har han lavet West Coast, som kan ses på Youtube og herunder. Er du til gravel og podcast, så har du måske hørt Dean Stranges stemme? Han er nemlig en af mændene bag Gravel podcasten – Balsam for sjælen. Den sidste mand på holdet er Kaare Breinholt, som har stået bag flere store events i Danmark.