Vi har alle sammen ruten som vi altid træner på. Vi kender svingene, op og nedkørslerne, og så ved vi hvor lang tid det tager, og hvordan det så passer ind i hverdagen. De ruter er gode at have, og dem vil de færreste af os være foruden. Men fra tid til anden så skal der ske noget, og så er det vi prøver noget andet.

Det kan være at en lille ændring i den normale rute er nok, men det kan også være, at der faktisk er tid til at tage nogle dage ud af kalenderen, og bruge dem på at køre MTB, og kan det være sammen med klubkammerater, venner eller andet, ja så er det endnu bedre. Har man et par dage til dedikeret mountainbiking, så kan det være det lokale spor ikke rækker, eller man bare vil have lidt udfordring. I denne artikel kigger vi på nogle af de muligheder der er, for at få fyldt de dage ud, og få lidt udfordring ud over den vante rute.

På tur med vennerne

Hvor skal man så tage hen, for hvordan får man egentlig et overblik. Til det er der masser af muligheder, og de er i alle prisklasser. Der er helt sikkert en fra klubben som har været et sted, hvor der var de lækreste spor. Så er det jo bare at følge dem, finde et sted hvor man kan overnatte, opsøge den lokale MTB klub for at høre om der var et par stykker der ville guide, og så er man afsted. Der findes ligeledes flere steder på Facebook eller ude på det store internet, hvor man kan finde informationer om spor, klubber og guider.

Det er den uforpligtende og billige løsning, og der er ingen undskyldning, for ikke at komme afsted. Men det kræver at man vil lave alt arbejdet selv, og der kan være spor man ikke får set, eller andre ting som smutter fordi man ikke er lokalkendt. Til det er der heldigvis en mulighed for få andre til at gøre arbejdet, og det er der flere arrangører der gerne vil.

Hvor kunne turen så gå hen. Vi har valgt nogle eksempler, og det er kun eksempler, for der er virkelig mange. For alle de udvalgte er præmissen at de arrangerer guidede ture for private og for nogle af dem også for virksomheder og institutioner. Det er for alle sammen muligt at deltage, selvom man ikke ejer en MTB, da de tilbyder udlejning.

MTB TOURS

geilo_fatbike_MTBtoursMTB TOURS er en de virksomheder der har været på markedet i noget tid. De startede op i 2009, og har hele tiden øget udbuddet af aktiviteter. De holder til i Klampenborg nord for København, og arrangere guidede ture i blandt andet Hareskoven, Rude skov, Geels Skov og St. Dyrehaven. Der er altså tale om spor der ligger tæt på København. De tilbyder både arrangementer der vare en dag, men også arrangementer der strækker sig over flere dage.

De kan stå for planlægningen af hele opholdet, og kan derudover også tilbyde sightseeing i København, på en lidt anderledes måde, som de selv siger – det foregår nemlig på MTB. Derudover kan de også arrangere, at deltagerne kommer på pumptracks og andre udfordrende prøvelser. Der er altså mulighed for, at køre på nogle af de bedste sjællandske spor, og samtidig opleve København på en anderledes måde.

Når det så er sagt, så arbejder MTB TOURS på noget helt andet, og meget spændende. De tilbyder nemlig, som de første ture til Norge på Fatbike. Første tur er planlagt i uge 14, og går til Geilo. Turen er fra mandag til fredag, og der vil være fatbike guide på hele turen. Geilo er kendt som et skiresort, men der er altså også mulighed for nogle udfordrende og fede ture på fatbiken.

Derudover kan man også nå at stå lidt på ski, og det praktiske er, at guiden både er fatbike instruktør og skiinstruktør. Der kan lejes en fatbike i Geilo. Turen er med guide, logi, transport og kost alle 5 dage og koster 5.500 pr. mand.

Mere information på MTB TOURS hjemmeside.

Mountainbike Slettestrand

Foto: Feriecenter Slette Strand
Foto: Feriecenter Slette Strand

Slettestrand ligger ud til jammerbugten i den nordlige Jylland. Feriecenter Slettestrand har nogle meget ivrige MTB entusiaster, der har været den store drivkraft omkring oprettelse af sporet ved

SletteStrand i Svinkløv klitplantage. Sporet rundt i plantagen er 21 km. langt, har 216 højdemeter og karakteriseres som svært. Det er godt afmærket, og der er nogle muligheder for undervejs, at

Foto: Feriecenter Slette Strand
Foto: Feriecenter Slette Strand

holde en pause med udsigt ud over Jammerbugten. Derudover er der lavet et spor på ca. 6 km. i den nærliggende Kollerup plantage, og der er mulighed for en tur på egen hånd eller med guide til Bulbjerg fyr. Slette strand tilbyder mange muligheder for klubture, både turen hvor man overnatter på feriecenteret, og kører sporerne på egen hånd, men også et ophold med guide, teknikundervisning på deres teknikbane og mulighed for foredrag en aften. Derudover tilbyder Mountainbike Slettestrand kurser indenfor sporbygger og instruktør.

En klubtur kunne have følgende indhold. Man ankommer fredag til frokostbuffet eller aftenbuffet. Herefter en tur på egen hånd på sporet i Svinkløv. Efter morgenbuffetten lørdag køres der 2,5 timers tekniktræning på MTB teknikbanen med instruktør. Se mere om teknikkurser her. Derefter frokostbuffet. Om eftermiddagen kørsel på egen hånd – fx hele Svinkløv og Kollerup sporet. Herefter aftenbuffet og hygge. Søndag starter med morgenbuffet. Hvor er der flere muligheder, der afhænger af, hvor længe man bliver søndag. Enten kan man tage på en langtur efter GPS eller med guide, eller man kan køre på egen hånd i Svinkløv. Derefter frokostbuffet også er det hjem. Sådan et ophold koster omkring 1.400 kr. pr. person.

Læs mere på Mountainbike Slettestrands side.

MTB Harzen

Foto: MTB Harzen
Foto: MTB Harzen

MTB Harzen har gennem de sidste 6 år specialiseret sig i at arrangere MTB ture til Harzen. Alle ruter tager sit udgangspunkt i Altenau, hvor MTB Harzen på nuværende tidspunkt har sit

Foto: MTB Harzen
Foto: MTB Harzen

hovedkvarter. Virksomheden består af 5 guider, der alle er drevne MTB’ere. Der køres på alle niveauer, hvilket er afhængigt af de deltagere der er med. Derfor er strækningerne også af varierende længde, hvor den korsteste er 20 km. og den længste er 110 km. Ruterne  løber igennem Hanenklee (Bikepark), St Andreasberg (Bikepark), Schulenberg (Bikepark), Braunlage (Bikepark), Bad Harzburg, Torfhaus, Brocken, Schierke og Ilsenburg. Så man kommer vidt omkring.

Der hvor MTB Harzen er stærke, er at de kender området. De kommer væk fra de ulidelig mange km. grusvej, man til tider kan støde på i Harzen, og køre på de vilde singletracks, naturlige rockgardens og udfordrende op- og nedkørsler.

Der tilbydes at planlægge hele turen fra man kommer, til man træt men glad triller hjem af igen. En forlænget weekend med 2 overnatninger, 3 cykeldage, MTB faciliteter, dansk guide, morgenbuffet og aftenbuffet for 1.799kr eller i stedet med 5 cykeldage og 4 overnatninger og forplejning for 2.799kr. Man kan udnytte hele tiden, i det hotellerne giver mulighed for at man kan opbevare sin bagage, og derfor får den sidste cykeldag gratis, som de selv siger.

Der er stor fleksibilitet, og mange muligheder. Tjek selv efter på MTB Harzens hjemmeside.

MTB GetAways, Niels Bugges kro og Hotel, ved Viborg

niels-bugges-mtb-09

niels-bugges-mtb-03Niels Bugges Kro og Hotel som ligger i Hald Ege ved Viborg har i samarbejde med Explore MTB udviklet MTB GetAways. MTB GetAways er en unik mulighed for at blive udfordret på mountainbike i noget af Danmarks smukkeste natur, og samtidig kombinere det med gastronomi i verdensklasse. Så hvad enten du er begynder, let-øvet eller erfaren mountainbiker, så er der mulighed for at kombinere gastronomi og mountainbike. Læs mere i denne artikel.

Når dagens MTB udfordringer er overstået er der mulighed for cykelvask og justeringer i værkstedet, hvis der skulle opstår behov for det. Niels Bugges har både cykelvask, værksted, cykelshop og aflåst cykelopbevaring. Når nu benene trænger til et hvil efter dagens strabadser, så er der både mulighed for vildmarksbad og udendørssauna. Derudover ligger det nyåbnede explore MTB center kort derfra, og man har mulighed for et smut forbi, for at køre på centerets teknikbane, prøve nogle nye cykler, eller bare slappe af med en god snak om sporet.

Ungarn - BækkelundMTB GetAway arrangere ophold med enten 2 eller 3 overnatninger. Uanset hvilket du vælger, så er der tilrettelagt et spændende program med forkælelse, gastronomiske oplevelser og masser af action og udfordringer på mountainbike.

Inklusiv i prisen er tekniktræning med instruktører, daglige ture på MTB-spor med guide (alle niveauer), kør-selv med gps eller kort. Der er mulighed for cykelvask/værksted og aflåst cykelopbevaring.

Kig forbi Niels Bugges Kro og Hotels hjemmeside, og se hvilke muligheder der er.

Man kan også selv opsøge det ukendte

MTB spor ved GöteborgHer er præsenteret 4 pakkeklare muligheder, hvor man bare skal komme afsted, og så bliver der serveret. I en travl hverdag er det jo rigtig godt. Men der er jo masser af andre muligheder, nogle hvor man selv skal stå for planlægningen, og andre der ligesom de 4 muligheder herover, er pakkeklare og lige til at cykle afsted på.

Ved Göteborg er der masser af ruter at vælge i mellem, og det er nemt at komme der til. Derudover ligger området omkring Isaberg ikke langt fra Göteborg (læs også: Mountainbike i Isaberg), og der er er der ruter, hvor der er udfordringer for både børn og voksne.

Er man klar på at tage lidt længere væk, er der for eksempel en spirende MTB turisme I Island. Her er der flere virksomheder som både udbyder, 1, 2, 3, 4 og 5 dages ture i Islands utroligt skiftende og flotte natur. Der vil inden længe her på siden, komme en længere artikel om hvilke muligheder findes deroppe.

Derudover er Danmark fyldt med MTB spor forskellige steder, og man kunne jo lave en tour de 10 spir, eller bare en tur rundt på nogle forskellige i udvalgte områder af Danmark. Så kom afsted, ud og giv gas på de ukendte spor.