Som den yngste dansker nogensinde er Simon Andreassen netop udtaget til OL i Rio i disciplinen cross country MTB.

I dag er det officielt. Den 19-årige dobbelte junior verdensmester skal bære den prestigefulde rød-hvide trikot til OL i Rio. Her skal Simon køre mod bl.a. superstjernerne Julien Absalon, Nino Schurter og Max Marotte. Men spørger du Simon Andreassen, så frygter han ikke feltet – fordi hans fokus er at lære så meget som muligt.

”Jeg er fantastisk glad for at skulle deltage – og det bliver en perfekt mulighed for at lære af de allerbedste i sporten. Det bliver klart det stærkeste felt, jeg nogensinde har kørt mod”, fortæller han.

Udtagelsen kommer i kølvandet af en sæsonstart, der bød på ni sejre i træk og to top-5 placeringer i World Cup-løbene i henholdsvis Albstadt og La Bresse. Så det er ikke uden grund, at det bliver den unge komet, der skal repræsentere Dannebrog i august.

”Helt konkret er det jo simpelthen fordi, Simon er den hurtigste danske XC-rytter lige nu. Han er den, der kan levere det bedste resultat, selvom hovedmålet for ham er at få erfaringen med den type løb. På den måde er han bedre rustet til Tokyo i 2020”, forklarer den danske MTB-landstræner, Mads Bødker.

De danske u23- og eliteryttere har i to år kunnet samle point til at sikre den danske kvalifikation til OL. Simon Andreassen, som kun netop har startet sin første u23-sæson, har derfor kun haft mulighed for at samle point siden starten af 2016. Det til trods, har Simons pointhøst været meget udslagsgivende, og nu kan han se frem til belønningen.

Det handler ikke (kun) om talent

Selvom det kræver et vist flair og medfødt talent at nå et vist niveau, er der ingen, der bliver verdensmester udelukkende på tilfældigheder. Det kræver blod, sved og tårer – bogstaveligt talt.

”Simon har en fantastisk genetik, der gør, at han har et større iltoptag end de fleste. Men det er hans uendelige lyst til at være den bedste, der driver værket.”, siger landstræneren. ”Hvis han opdager noget han kan forbedre, så bliver han ved med at træne det, indtil han kan. Det kræver en exceptionel motivation og dedikation.”

Forberedelsen til OL

Sammen med landstræner Mads Bødker vil Simon have fuldt fokus træning op til OL. ”Det betyder, at jeg har en meget større træningsmængde op mod VM og DM, end hvad der faktisk er optimalt. Jeg bliver nødt til at prioritere at stå stærkest muligt under OL, og så må jeg præstere så godt som muligt i de andre løb, selvom forberedelserne er med fokus et andet sted,” fortæller Simon Andreassen.

Franskmanden Julien Absalon er den mest vindende MTB-rytter i OL-sammenhæng, og er sammen med Schweiziske Nino Schurter blandt de helt klare favoritter igen i år. For at sætte tingene lidt i perspektiv, var Simon Andreassen kun 6 år gammel, da Absalon vandt sin første samlede World Cup. Simon er den eneste rytter under 20 år på verdensranglistens top-50 – hvilket også vidner om, at de bedste år stadig ligger ude i fremtiden, på trods af hans allerede imponerende resultater.

Du kan følge Simon Andreassen til OL i Rio i cross country MTB d. 20. – 21. august 2016, hvor blandt andet Peter Sagan også skal på cyklen.