Forsidefoto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Skulle det være gået nogens næse forbi, så blev der i går afholdt første afdeling af UCI’s mountainbike world cup. Denne første afdeling blev afholdt i Stellenbosch Syd Afrika.

Første afdeling i mountainbike world cuppen blev kørt i går i Stellenbosch, Syd Afrika. Både kvinderne og mændene i U23 klassen og Elite klassen var på cyklen. World Cuppen har i år fået ny titel sponsor, idet bilmærket Mercedes Benz er gået i samarbejde med UCI som sponsor. Det er en stor anderkendelse af mountainbike sporten, og vi vil se andre store brands gå ind på mountianbike feltet i fremtiden, nu hvor Mercedes Benz har brudt isen.

Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Det er første gang siden 2014, at world cuppen igen kom til Syd Afrika. Stellenbosch ligger kun 50 km. øst for Cape Town. Ruten her er på 4,3 km. og ligger på Coetzenburg bjerget. Vejret op til løbets start kan ikke have budt på meget regn, for det var et tørt og meget støvet spor. Det sås på rytterne, der havde det røde sand siddende over alt på kroppen. At der til herrernes løb kom lidt regn, som var det sidste lørdag, gjorde ikke den store forskel på løbet eller sporet.

God dag for danskerne

Det er som om, at Syd Afrika bare er Annika Langvads territorium. Hun fik en super start på world cuppen, og kunne køre alene i mål i kvindernes eliteklasse. Hele 13 sekunder foran Pauline Prevot fra Frankrig. Det var en spændende afslutning, hvor Annika Langvad var lidt uheldig op af den sidste stigning, og måtte af cyklen og løbe op. Det betød heldigvis ikke noget for resultatet. Det må siges at være en super start for hende, og så er 2017 bare glemt. Annika Langvad kører for Specialized S-racing.

“Det var en super god dag i dag, på en meget intense rute. Jeg fik en gren i hjulet, og måtte klikke ud, men formåede hele tiden af holde hovedet koldt” udtalte Annika Langvad.

Tidligt i løbet gennem “The Wine Barrel” Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Men der var mere end bare Annika Langvad på kvinde siden. Malene Degn Fra Ghost Factory Racing Team havde tidligere lørdag gjort det samme, og taget sejren i U23 klassen. Hun kunne også køre alene i mål, og først hele 27 sekunder efter kom den Schweitziske U23 verdensmester Sine Frei også fra Ghost Factory Racing Team.

Malene Degn alene over finishline. Foto: Andreas Dobslaff / dobslaff.com

Så var man egentlig ret godt tilfreds, men allerede i U23 klassen for mænd kom der 2 danskere i top 10. Simon Andreasen også fra Specialized S-racing holdet, kom ind på en flot 4. plads 2 minutter og 30 sekunder efter vinderen fra Norge – Petter Fagerhaug. Jonas Lindberg kom ind på 9. pladsen.

Simon Andreasen over et af de vanskelige segmenter kaldet pickup sticks. Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Det lover godt for de næste år, når de 2 kommer op i eliteklassen.

Nino blev nr. 2

Hos herrer elite var det en spændende sæson start. Nino Schurter fra Scott Factory Racing vandt alt i 2017, så derfor var stemningen bygget op “kunne han gøre det igen?”. Han udtalte selv, at han nok skulle tabe en dag, men at han ville kæmpe for hvert eneste meter. Nino Schurter har en ejendom i nærheden af Stellenbosch, så det var næsten som en hjemmebane for ham i går. Under hele løbet i Stellenbosch, var Ninos fokus på Van der Poel, som sidste år viste rigtig gode takter, og som i vinteren har været suveræn på crosscyklen. Danskeren Sebastian Fini lå i top 10 i begyndelsen af løbet, men styrtede og endte på en 61. plads.

Sam Gaze efter han er kørt over målstregen. Han krampede i benene, men var umådelig tilfreds. Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Men i går var der en helt anden, der skulle stjæle rampelyset. Den unge Sam Gaze fra Specialized S-racing teamet. Nino Schurter og Sam Gaze fulgtes hele løbet igennem, skiftedes om at tage føringen, men i sidste ende var det Sam Gaze der kørte først over stregen, og til alles store overraskelse, så vandt Sam Gaze, skarpt forfulgt af Nino Schurter og Marxime Marotte. Det ser dog ud til, at Nino mistede pedalen i spurten. Men fuldt fortjent sejr til Sam Gaze, og sikke en entre hos herrer eliten.

Det var en drøm for Sam Gaze “Jeg har altid drømt om at kunne gøre det jeg gjorde i dag, men på den andet sidste runde fik jeg krampe i benet. Men jeg bed det i mig, satte mit pokerfjæs på, og vidste at jeg kunne slå Nino i en sprint” udtalte Sam Gaze efter at have vundet.

2018 er skudt i gang, og både på herrer og damesiden var resultaterne ikke som forventet, det lover rigtig godt for sæson 2018.

Nino var elektrisk

På den tekniske side, var det helt store spørgsmål omkring SRAMs nye satsning: Digital gearing. Ingen sagde noget, men Ninos cykel havde elektroniske gear fra SRAM. Hvornår siger de noget om det?

Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Fik du ikke set det, så kan du se det hele i replay på Red Bull TV.