Jonna Johnsen tager sejren i den mexicanske Epic Enduro series – og er kvalificeret til EWS
Jonna Johnsen, som bor i Mexico City, deltager i den mexicanske Epic Enduro Series. I weekenden var det tredje afdeling Lobo Enduro - der var en kvalifikationsløb til Enduro World Series. Vi tog en snak med hende om den mexicanske Epic Enduro Series, hendes position på den mexicanske mountainbike scene og lidt om fremtiden.
Jonna Johnsen er en ung dansk pige fra Vestjylland, der har fundet kærligheden på to måder i Mexico. I år deltager Jonna i den mexicanske Epic Enduro series. I weekenden var det tredje afdeling af serien, og som de sidste to, var Jonna uden sidestykke, i det hun for tredje gang i træk tog første pladsen.
Du deltager i den mexicanske Epic Enduro Series, hvad er det for et løb?
Epic Enduro Series er det mexikanske Enduro mesterskab med 5 forskellige afdelinger i år. Den samlede vinder tager mesterskabet. Enduro er en mountainbike sport hvor man kører flere forskellige stages på tid. Mellem hver stage, skal man uden tid, bevæge sig til den næste stage. Som regel har man enten en generel tid til at nå alle stages og komme tilbage til mål, eller som det var tilfældet i weekenden, hvor der var en forudbestemt starttid til hvert stage. Den som når i mål med korteste tid sammenlagt af alle stages vinder løbet.” I Danmark kendes man konceptet fra Mountainbike trail cuppen.
Jonna forsætter “Generelt sørger Epic Enduro Series for, at holde sig nogenlunde til de samme regler som Enduro World Series, som er world Cuppen i Enduro. Jeg har allerede kørt de første to stop, først i Chiluca, tæt på Mexico City og på Ajusco, et bjerg i den syd-vestlige del af Mexico City, begge stop vadt jeg. Så i lørdags var det på tredje løb, denne gang i Desierto De Los Leones i Mexico City. En hård omgang med 7 Stages på en dag, hvor alle stages sammenlagt var på 11,74 km kun, og hele løbet var 35 km. fra start til slut og 1400 højdemeter der skulle køres op af bjerget startende i ca. 3.000 meters højde og op til 3.600 meters højde. Ikke et løb for de svage hjerter” slutter Jonna.
Hvordan gik det så her i tredje afdeling?
“Det gik rigtig godt! Jeg havde forberedt mig godt til løbet, men helt bestemt ikke en nem dag. Jeg gav mit bedste for at nå mine start tider til hver stage, og så ramme mine linjer og holde god fart hele vejen ned, mens uret tigger. Hver stage var en blandet omgang af løse og faste sten, tekniske åbne spor mellem træerne og forholdsvis glat på grund af regn hele ugen op til løbet. Jeg er stolt af at kunne sige, at jeg vandt alle 7 stages, hvilket også gav mig den bedste tid i løbet. Min samlede vinder tid var 29 minutter 46 sekunder. En tid der også gav mig en top 10 i alle herreklasserne.
Ved siden af Enduro løbet, kører Epic Enduro Series også en konkurrence for at se hvem der er bedst til at køre op af bakke. Konkurrencen hedder “Hill Climb” og er en del af ruten som vi kører, men som ikke tæller med i selve løbet. De bedste og hurtigste 3 mænd og kvinder til at nå fra start til slut af Hill Climb’en, bliver anderkendt med podie og trofæer! Jeg skal ikke gøre det til nogen hemmelighed at jeg er 100% bedre til at køre nedad end opad, men jeg har arbejdet hårdt på at blive bedre, og det viste sig at min træning har virket, for jeg endte med en 3. plads i Hill Climb’en i lørdags!
Hill Climb’en var 5.2km lang, start i 3.130 højdemetre til 3.600 højdemetre, ca. 400 vertikale metre!
Hvordan er dit niveau i forhold til dine konkurrenter?
Normalt vil jeg sige, at jeg har et godt niveau i forhold til mine konkurrenter her i Mexico. Men denne gang var det svært at se hvordan det ville ligge fra starten af løbet. Et par ryttere fra et andet mesterskab var med for første gang, den bedste downhill rytter var tilmeldt, og en stor del af kvinderne var lokale. Jeg havde derfor en fornemmelse af, at jeg virkelig skulle holde tungen lige i munden og køre mit bedste, for at have chancen for at vinde denne gang.
Giver konkurrencen adgang til andre konkurrencer?
“Ja! Specielt for dette race havde Epic Enduro Series samarbejdet med Enduro World Series (EWS), så vinderne i lørdags kvalificerer sig til world Cuppen i Enduro. Super fedt initiativ og fedt for rytterne, for at have muligheden for, at kvalificerer til world Cuppen, som ellers kun er for EWS teams”.
Hvad kan du du sammenligne den med noget vi kender i Europa?
“Jamen Enduro World Series har de sidste par år haft flere stop i Europa, og jeg mener at have set at der, at I i Danmark har fået en lignene cup – Trail Cuppen”.
Du er blevet lidt af en mediedarling – hvad drejede det sig om, og hvorfor var det dig der var med i det tv show?
“Haha mediedarling det ved jeg nu ikke. Epic Enduro Series havde sørget for, at række ud til en masse forskellige medie outlets og spurgte om jeg havde tid til, at være en del af det. Da jeg sagde ja, vidste jeg ikke, at det inkluderede direkte tv, men heldigvis gik det hele godt”.
Nu er mexicansk mountainbiking ikke særlig omtalt i Danmark, er du som sportsudøver kendt i Mexico?
“Hmm, indenfor mountainbike scenen tror jeg de fleste ved hvem jeg er, men generelt i Mexico tror jeg ikke jeg som sådan er kendt@.
Har du planer for et Europæisk løb, eller måske et besøg til Danmark?
Europa og Danmark er altid en del af mine planer, som regel er mit problem, at der ikke er nok økonomi til, at nå ud til de løb jeg gerne vil deltage i. Men jeg vil sørge for, at alle mine sociale medier fortæller, når jeg har et løb tættere på hjemme i Danmark.
Følger du med i udviklingen af dansk mountainbike, kommende bikeparks, og nuværende bikeparks i Danmark?
Ja, jeg prøver på at følge lidt med online, og synes det er super fedt at se hvordan sporten også udvikler sig derhjemme! Jeg synes det er fedt at se, at der er opbakning om mountainbike og at der er nogle ildsjæle der tager fat og får godkendt områder til større bane projekter for kunne lave bikeparks. Det er en super fed sport med plads til alle aldre, kropstyper og niveauer, og der er så mange fede muligheder for, at udvikle sig på cyklen, så kan kun være glad, når jeg ser hvor hårdt der bliver arbejdet for, at have gode spor og baner rundt om i Danmark!
Kan du sige noget om hvordan du er organiseret i år?
“I år er jeg hovedsageligt støttet af et Rally Team, det hedder Monkey Business Workshop. De kører races som Baja500, Baja1000 osv. Derudover har jeg støtte fra mærker som Vee Tire Co. som giver mig mine dæk, Kali Protectives som sørger for hjelme og beskyttelses udstyr, Shovel Components som giver Chain-guides, ODI Grips, som giver håndtag, Sellamilk som giver tubeless-liquid, Samox Cranks som giver “kranksæt”, UNIT som giver tøj og køre uniformer, BOX MTB som giver drivetrains, Skullcandy Mexico som giver høretelefoner og højtalere, Racing Kolding som har givet mig medlemskab gennem de sidste par år og Anti Beaver som er beskyttende “klistermærker” til rammen af cyklen.
Derudover træner jeg sammen med min kæreste Manuel Riestra, og vi hjælper nogle unge drenge fra landsbyen hvor vi bor, til at komme ud og køre Enduro og downhill løb”.
Hvilken cykel kører du på i år?
“Lige nu kører jeg på en Commencal V4.2 i aluminium fra 2018, str. large, med 170 mm. vandring foran og 160 mm. vandring i shocken. Jeg bruger en 40 mm. “stem”, 27.5″ hjul med Vee Tire Flow Snap dæk. Jeg har brugt denne cykel til alle mine Enduro og Downhill løb i år, da jeg endnu ikke har haft mulighed for, at få en downhill cykel i år.
Derudover har jeg en NS Liar Hardtail med 100 mm. vandring foran, til når jeg vil kører på pump Tracks eller Dual slalom baner” Slutter Jonna inden vi siger farvel.
Vi har talt med Jonna på afstand, og må forbi hende en dag. I kan finde mere om Jonna på Facebook og Instagram.