Ude på heden i det vestlige Jylland lige syd for Lemvig ligger Klosterheden. Klosterheden er Danmarks største plantede skov, og fylder en areal på 6.500 hektar. Derudover er Klosterheden fyldt med historie, som ligeledes er interessant at undersøge. I Klosterheden er der en stor naturlegeplads, vandrestier, og mest interessant for os, et rigtig fedt mountainbike spor. På det her spor, arrangeres der hvert år Klosterhedens MTB marathon, løbet arrangeres af Lemvig Cykelklub og Struer Cykelklub. I år afholdes det den 11. juni og tilmeldingen er åben.

Ud på heden og få luftet geden

Foto Johnny Mark
Foto Johnny Mark

Klosterheden MTB Marathon har start, slut og målområde inde midt i plantagen. Sådan føles det i hvert fald, når man kommer gennem skoven i sin bil, altså at man er midt inde i plantagen. Man har på fornemmelsen, at man er kørt forkert, indtil man drejer ind på et stort åbent område, og kan se flag, biler, en masse mennesker og selvfølgelig en masse mountainbikes.

Der er deltagere i alle aldre og alle størrelser. Der er dem der kører rigtig stærkt, og dem der bare skal have en hygge tur med nogle kilometer i benene. Men fælles for alle er, at de skal have en oplevelse. Det er nemlig det man får ved deltagelsen i dette løb.

Startområdet ligner det man kender fra sidste år, men der er arbejdet lidt med udlevering af det medfølgende mad fra billetten. Der udleveres nemlig en madbillet, når nummeret udleveres, og når maden skal hentes, laves der en kø kun til madafhentning. Så når man er kommet i mål, og skal have fyldt depoterne, går det lidt stærkere end sidste år.

Ruten

Opmærkningen af ruten, blev sidste år rost, men alligevel vil arrangørerne gøre det lidt bedre, så derfor arbejdes der med endnu bedre opmærkning. Ruten er lagt i 3 sløjfer, hvor den første sløjfe er 7 km, og kaldes “the good” af arrangørerne . Den næste sløjfe er 6 km. og kaldes “the bad” og den sidste på 20 km. og kaldes “the ugly”. Den sidste sløjfe indeholder 10 km. singletrack og 10. grusvej. De 10 km. singletrack er kendt som den lilla rute, og er også en del af “de 10 spir”. Transportstykkerne er rare til at få pulsen ned på, før man tager næste sløjfe. I år vil arrangørerne som noget nyt, lave 3 depoter, et depot pr. sløjfe. Derved deles der ikke depot, sløjferne i mellem. Depoterne lægges også i år langs vejen, som en slags rasteplads. Dette skal give bedre plads til dem der er i depotet, men også for dem der kører forbi i “fastlane”.

Ruten bugter sig ind og ud mellem træerne, og op og ned af stejle og mindre stejle bakker. Ens første tanke er, at her kan der da ikke være så mange højde meter. Sidste år registrerede jeg 263 meter på 33 km. I sig selv ikke så mange højdemeter, men de er stejle dem der går op ad, og der er mange af dem. Sporet har en god sværhedsgrad, hvor de fleste vil blive udfordret. Der er plads til alle, og der kommer hurtigt spredning på. Hurtigt finder man ind i en gruppe, som passer til ens fart og teknik.

foto Lars olesen
foto Lars olesen

Distancer

Der er lige som sidste år 3 distancer. En på 33 km. kaldet bæverruten, en på 66 km. kaldet kronvildtturen og den længste på 100 km. kaldet ulveturen. Jeg kommer til at tænke på bæverbogen fra Anders And, men bæverruten er faktisk hård nok, så vælger man den, så skal man ikke være flov. Man skal nok få pulsen op.

Sidste år kørte jeg bæverruten, det gør jeg ikke i år. Men jeg oplevede, som flere andre, at der var en længere ventetid fra man kom i mål, til der blev overrakt vinderkrus, og lodtrækningspræmier. Det har arrangørerne også ændret i år. De har korrigeret på starttiderne, sådan at ventetiden bliver noget kortere, efter man er kommet i mål på specielt bæverruten. Det er et super tiltag, for der skulle være lige så store præmier i år, som sidste år, hvor hovedpræmierne var cykler og Ceramic speed udstyr.

Det er værd at bemærke at Klosteheden MTB Marathon er en del af Marathon cup Jylland, hvor Silkeborg 100 og Pronghorn Thy MTB marathon er de 2 andre i cuppen. Så det er bare at få meldt sig til.

Foto Johnny Mark
Foto Johnny Mark

Min oplevelse fra sidste år er rigtig positiv. Det var en virkelig fed rute, der var styr på opmærkningerne, der var en super stemning, og så var faciliteterne som toiletter, cykelvask og forplejning i top. Jeg har været en sikker deltager i år den 11. juni, siden jeg kørte i mål i Klosterheden MTB Marathon sidste års race.

For at få flere afsted til Klosterheden den 11. juni, udlodder MTBX, i samarbejde med Klosterheden MTB Marathon 1 billet til 2 heldige kommende deltagere. Vinderen kan frit vælge hvilken tur han eller hun vil ud på. Gå til vores facebookside, og deltag i konkurrencen. Du skal svare på følgende spørgsmål som en kommentar på facebooksiden “Hvilken af de 3 sløjfer er en del af de ti spir?”

 

Billeder venligst udlånt af Klosterheden MTB marathon.