Mountainbikesporten vokser helt uhæmmet i disse år. Der findes ikke en kommune med respekt for sig selv, der ikke har et mountainbikespor, og der findes ikke en cykelhandler med respekt for sig selv, der ikke har en afdeling med mountainbikes, og det skal være mountainbikes i alle kvalitetsklasser, og dermed også alle prisklasser. Køberne, altså alle os der kører på mountainbike, stiller store krav, og vil ikke gå ned på udstyr.

Udstyr er ikke nok, man skal også kunne bruge det

Men udstyret er ikke nok, vi skal også være de bedste på cyklen, og det opnår vi på mange måder. Nogle tror de kan det hele uden andres hjælp, flere melder sig ind i en klub og får deres tekniktræning der, men mange bruger også de tilbud forskellige oplevelsesvirksomheder tilbyder. Det kan være enkeltdagskurser, kursusophold på et par dage, eller det helt nye, man tager simpelthen på højskole, hvor mountainbiketeknikken er det primære man skal lære. Mountainbiking er simpelthen det nye golf – men mountainbiking er for alle, det er en breddeidræt.

Hald Ege Højskole

Ude i skoven arbejder man på et nyt tilbud inden for mountainbikesporten. Hald Ege Højskole hedder det. Her vil Racing Viborg med Michael Rasmussen og Chris Rasmussen som hovedtrænere, stå for indholdet på højskolen, når det drejer sig om mountainbike. Højskolen starter op fra januar 2018, og der er 3 grene man kan vælge. Håndbold, Fodbold og Mountainbiking. Højskolen satser hårdt på ideen om sport på højt niveau, og har tilknyttet prominente navne, hvoraf Michael Rasmussen er en af disse.

Højskolen bliver en del af Hald Ege Efterskole, og det var til en begivenhed i regi af efterskolen, at MTBX fik mulighed for, at sætte sig ned og snakke med Michael Rasmussen og Chris Rasmussen om de fremtidige planer for højskolen. De havde lige afsluttet en åben spinningtime, med masser af publikum, hvor målet var at samle penge ind til en studietur til Ghana.

Hald Ege ligger lige midt i et stort skovområde, lige op til Dollerup bakker, og projektet omkring 100 km. spor i Viborg, kommer til at køre lige forbi skolen. “Det er derfor oplagt at udbyde mountainbiking i Hald Ege” siger Michael Rasmussen. “Vi er klar til at tage i mod alle der er bidt af en mountainbike, alder og evner betyder ikke det store, bare motivationen og lysten er der. Dog skal man ikke komme i kondisko og damecykel” forsætter Michael Rasmussen og siger “grund niveauet skal være på plads”.

Racing Viborg

Racing Viborg er det lokale Viborg mountainbikehold, som Michael Rasmussen har været tilknyttet til det sidste år. Udover Michael Rasmussen tæller holdet flere andre store profiler, hvor Marlene Jacobsen, som har markeret sig med 1. pladser i SRAM ligaen i 2016, er en af de mere markante.

Holdet er ejet af Chris Rasmussen, der også ejer den lokale Fri Bikeshop, og det er Racing Viborg der skal stå for både at lære højskoleleverne at blive bedre mountainbike ryttere, men også lære dem det tekniske omkring mountainbiken, sådan at de i sidste ende kan lave cyklen selv.

Men udover dette, vil fokus også være på fysikken og motivationen. Her kan både Chris og Michael byde ind med hver deres erfaring. “Et ophold her giver eleverne mulighed for, at få lagt mest mulig kvalitetstid ind omkring det de brænder mest for – mountainbiken. Derudover vil de være i selskab med en flok medelever der brænder for det samme, hvilket vil give en rigtig god synergi” Siger Michael Rasmussen, og Chris Rasmussen tilføjer “ja, og vi har som cykelhold mulighed for, at trække på en masse forbindelser, som med deres erfaringer og kompetencer, kan fuldende opholdet på højskolen”.

Det er et privilegie for mig

Michael Rasmussen lægger stor vægt på, at hans og Chris’ opgave er, at give de erfaringer de har gjort med cykelsporten videre. Det ligger Michael meget på sinde, at kunne give noget videre, og ser det som et stort privilegie, at andre vil lytte til hans råd og vejledning. Han glæder sig altid til, at kunne dele de kompetencer han har opnået gennem et langt cykelliv.

Det man kan lære ved cyklingen, kan bruges videre i livet. Når man har kørt 35.000 km. om året gennem mere end 20 år, så har man prøvet både de store sejre, og nederlag. Dette kan man bruge videre i livet, når livet gør modstand og gør rigtig ondt, eller når man sætter mål og når dem.

Dette er et af målene med et ophold på Hald Ege Højskole, at lære sig selv at kende. Herudover er det at blive en bedre mountainbiker, at lære at nå sine mål, gennem bedre fysik og bedre teknik. Og tænk at kunne sætte livet på stop, og bruge 20 uger på en skole, hvor det hovedsageligt drejer sig om alt omkring mountainbiking.

Så kan vi kun vente på det begynder

Efterskolen er ved at være tømt for elever og forældre, der har deltaget i begivenheden omkring indsamling af penge til Ghana. Vi har sagt farvel til Michael og Chris. Michael som man så på toppen af de største tinder i Europa, kommer trillende forbi i sin stationcar fyldt med cykler, og kører ud i mørket. Chris finder sin Sponsorvan, og så er der helt stille. Inden længe vil skolen igen blive fyldt af elever, som vil blive undervist af håndboldstjerner, fodboldhelte og store cykelikoner. Det må alt andet lige, blive en kæmpe oplevelse.