I dag lancerer det spanske cykelbrand Orbea en ny EMTB, med en motor og et batteri der vejer mindre end traditionelle de EMTB - læs med herunder og få detaljerne fra dagens lancering.

Orbea Rise

E-mountainbikes er noget man ser mere og mere på sporet. De har udviklet sig fra at være en mountainbike med motor, til mere og mere at være en mountainbike, hvor motoren er en integreret del af cyklen. Orbea tager den ny videre, med deres lancering af Orbea Rise. Orbea Rise integrerer power, rækkevidde, interface og vægt som giver en sammenhængende e-mountainbike.

Filosofien omkring Rise er at gøre den mindre e-mountainbike og mere mountainbike. Det ses blandt andet på udseende af cyklen, som er lettere og mere simpelt opbygget end traditionelle mountainbikes. Der er almindeligvis en del ledninger, displays og i nogle tilfælde et batteri på en traditionel e-mountainbike, der sidder uden på rammen. På Orbea Rise er det meste gemt af vejen.

Her ses tænd og sluk knappen.

Du har blot en lille knap ved det venstre bremsegreb, hvor du kan vælge hvor meget motoren skal hjælpe dig, dette bliver synliggjort af to små LED dioder, som indikerer hvilket valg motoren skal trække i. Tænd og sluk knappen og opladerporten er diskret placeret på cyklens ramme hvorfor der ikke er meget visuelt, der indikerer, at der er tale om en e-mountainbike fremfor en almindelig mountainbike.

-The new Rise trail e-mountainbike brings you closer to the feeling that less “e” means more “bike”.

Vægten på Rise kan være helt ned til 16,2 kg, altså lige et par kilo mere end en almindelig full suspension mountainbike normalt vejer. Det er selvfølgeligt top-modellen RISE M-LTD der vejer mindst, allerede næst dyreste model RISE M-TEAM vejer 1,3 kg mere. Den lave vægt af cyklen skal blandt andet findes i rammen. Det er samme lette carbon ramme som Orbea bruger til deres Occam og Rallon modeller.

Orbea har indgået et samarbejde med Garmin, og der er således være mulighed for, at se data fra cyklen på dine Garmin enheder hvad end det er en cykelcomputer eller et smartwatch.

MyO (My Orbea)

Præcis som ved andre cykler fra Orbea har du muligheden for at lave din helt egen personlige farvekombination på din Orbea Rise. På Orbeas hjemmeside vælger du modellen du vil købe, og herefter har du mulighederne for, at vælge de farver du ønsker den skal have, måske endda få skrevet dit navn i cyklens lak, og ændre komponenterne på som cyklen er præudstyret med.

Når du så har designet din egen unikke cykel, er det bare, at læne sig tilbage i stolen og vente på at Orbea får den malet, samlet og afsendt. Når de har fundet de komponenter du ønsker og lakeret cyklen som du vil have det, bliver cyklen sendt til din lokale Orbea cykel forhandler, hvor de vil samle cyklen for dig.

Specifikationer

Herunder kan du se specifikationerne for Orbea RISE M-LTD, se Orbea.com for specifikationer på de andre modeller, samt mulighed for at vælge andre komponenter.

  • Ramme: Orbea Rise OMR 2021 140mm travel 29” C-Boost 12×148
  • Forgaffel: Fox 34 Float Factory 140 FIT4 3-Pos-Adj. QR15x110 Kashima
  • Bagdæmper: Fox Float DPS Factory 3-Position Adjust, Evol Kashima custom tune 210x55mm.
  • Kranksæt: e-THIRTEEN e*spec Direct Mount 32T Boost
  • Bremser: Shimano XTR M9100 Hydraulic Disc
  • Gear: Shimano XTR M9100 10-51t 12-Speed
  • Dæk: Maxxis Rekon 2.40” FB 60 TPI Dual Exo TR
  • Motor: Shimano EP8-RS

Motor

Cyklen er udstyret med den helt nye Shimano EP8 motor. Motoren kommer med Orbeas indstillinger, der blandt andet betyder, at motoren “kun” kan yde 60nm, hvor motoren normalt vil kunne yde 85 nm. hvis den er monteret på en traditionel e-mountainbike. Hastigheden er som altid sat med et maximum på 25km/h.

Når Orbea har valgt den nye Shimano motor, giver det også brugere mulighed for, at justere hvordan den arbejder via en app, du kan med andre ord, skræddersy motorens hjælp til netop dine behov. Vi har tidligere skrevet om den nye motor fra Shimano, du finder linket herunder.

Læs også: Shimano EP8 – Shimano’s nye flagskib

Batteri

Rise kommer med et internt batteri i cyklens ramme på 340 wh, det lyder ikke af meget i forhold til traditionelle e-mountainbike, hvor batterierne ofte er 500 wh til 625 wh. Men idet Orbea har begrænset motorens kræfter fra 85nm til 60nm og reduceret vægten, opnår man alligevel en god distance på sin Orbea Rise.

Orbeas range-extender.

Orbea giver dig også en mulighed for, at få en range-extender (et ekstra batteri) på 252 wh., hvilket dermed giver en total på hele 612wh, så skulle der være nok til de flestes behov. Batteriet og elektronikken er produceret af Orbea selv.

Pris

Rise kommer i fire udgaver, hvor cyklens komponenter variere alt efter pris. Se Orbea.com for specifikationer på cyklerne i forhold til prisen.

RISE M20 5999,- euro
RISE M10 7599,- euro
RISE M-TEAM 8999,- euro
RISE M-LTD 9899,- euro