Rise er Orbeas lette eMTB. Det vil sige en eMTB med den halve kraft, men som også vejer en del mindre. Så hjælp op af bakkerne, og stadig en følelse af en let og smidig mountainbike. Indtil videre er Rise modellerne kun kommet med carbon ramme, men nu kommer den også med aluminium ramme.

De fleste cykel brands har en eMTB blandt deres modeller. eMountainbikes er populære som aldrig før, og den popularitet har også ramt Danmark. Men de lettere udgaver af eMTBs er stadig på sit begynderstadie i Danmark. Flere og flere cykelbrands har dem, og ideen med dem begynder lige så stille at gå op for os brugere.

Læs også: Nytænkning på e-MTB – Orbea lancerer Rise e-MTB

En let eMTB kommer med en svagere motor og mindre batteri end de fuldvoksne eMTBere. De vejer dermed mindre, og agerer mere som analoge mountainbikes. Specialized har deres Turbo levo SL, og Orbea har deres Rise.

Lige netop Orbea vil gerne have deres Rise ud til et bredere publikum, og tilbyder nu også deres Rise i en aluminiums udgave. Det er stadig en Rise, men bare med aluminiumsramme. Det skulle give en “let” eMTB til billigere penge.

Shimano EP8 RS

Ligesom carbon udgaven af Rise, kommer aluminiumsudgavens motorkraft fra en Shimano EP8 RS-motor. Motoren er udviklet i et eksklusivt samarbejde mellem Orbea og Shimano. EP8 motoren skulle tilbyde den mest naturlige og effektive assistance og eliminere den modstand i trådet, som er typisk for konventionelle eMountainbikes.

Motoren er optimeret til at yde maksimal assistance i et tråd mellem 75 og 95 omdrejninger i minuttet. Det skulle i følge Orbea være den kadence, hvor den menneskelige krop pedalerer mest effektivt. Motoren hjælper under kørsel, og jo hårdere man træder i pedalerne, jo mere reagerer Rise med mere kraft. Dette skulle give en følelse af naturlig hjælp fra motoren.

Mere strøm på batteriet men stadig let

Rise kommer med 540 Wh på batteriet, hvilket er noget mere end Rise carbon versionen på 340 WH. På grund af det lavere strømforbrug, den lavere vægt på cyklen og den større afhængighed af rytterens ben, holder batteriet i Rise omkring 50% mere i forhold til en standard eMTB.

Orbea har arbejdet med rammens opsætning, hvilket har resulteret i, at vægten på en aluminiumsramme kun er 3,4 kg. Det er kun 100 g mere end en Orbea Occam aluminiumsramme, og 2 kg lettere end de fleste eMTBere i aluminium på markedet. Den samlede vægt af den nye aluminium Rise er imponerende 19 kg for topmodellen og 20 kg for entry-level modellen.

Har man brug for mere energi, så kan man tilkøbe en batteriforlænger – Range extender. Den giver yderligere 252 Wh, hvilket giver hele 800 Wh. Så bliver rytteren træt før batteriet.

Du kan finde din næste elcykel på Cykelpartner.dk

Genial på bakkerne

Hjælpen er der når det går op, og man skal ikke rive en cykel rundt på nedkørslerne, der vejer det dobbelte af en normal mountainbike. Det nye 540Wh batteri har en vægt på kun 2,7 kg. I Eco-tilstand giver batteriet på aluminiumsmodellerne mulighed for at klatre mere end 3.500 m højdeændring, 2.200 m. i Trailtilstand eller 1.600 m. i Boost-tilstand.

Tre forskellige modeller

Aluminiumsmodellerne kommer med tre forskellige farvemuligheder, og muligheden for at sammensætte komponenterne ud fra talrige forskellige komponenter. Fox 34 eller Fox 36 forgaffel er tilgængelig på alle modeller. Der er Shimano display med mere information tilgængeligt, og forskellige muligheder for hjul, bremser eller dæk, der passer til hver enkelt rytters behov og præferencer.

De nye Rise-modeller i aluminium vil være tilgængelige fra og med december.

Læs og find mere information på Orbeas hjemmeside.