Öhlins har længe skrevet om, at deres næste downhill forgaffel var på vej. Der er mange der har ventet på den, men nu skulle den være lige på trapperne, den er nemlig sat til at blive lanceret her midt i februar. Så har du ventet, så kan du snart få fingerene i den – hvis du har råd. De kalder den for Öhlins DH38 Race fork.

Öhlins Racing har hovedkontor i Stochholm og har 40 års erfaring med dæmpere inden for motorsport og mountainbike. Öhlins udvikler affjedring til racerbiler, motorcykler og mountainbike og har over 400 ansatte. Læs mere på www.ohlins.com

Öhlins er helt sikre på, at det har været ventetiden værd, og skal man sammenligne med deres andre gafler til mountainbikes, så skulle der være noget godt i vente. Alt erfaring fra Öhlins produktion af afdæmpning er bragt i spil, for at udvikle denne forgaffel. Den er ikke en efterligning af noget andet, men udviklet fra bunden af.

Det tekniske

Det bliver hurtigt meget teknisk, når man bevæger sig ind i dæmpernes verden. Derfor forsøger vi at holde os oven vande, og ikke dykke for dybt i nørderiet. Gaflen kommer med en vandring på op til 200 mm., og der er dermed tale om en forgaffel, der kan bruges til at køre en rigtig gang down hill.

Gaflen har det såkaldte Tune Twin Spring Curve dæmper system, der gør, at man kan justere alle områder af vandringen i gaflen. Det betyder, at der er mange muligheder for at finde den rigtige indstilling, med 15 klik til at indstille kompressionen og 5 klik til at indstille rebound. Det gør at gaflen elegant tager de små stød, og samtidig også de store stød, den kan derved indstilles til den enkelte rytters måde at køre på.

Gaflen kommer med 4 forskellige offsets, det vil sige hvor langt akslen sidder fra selve gaflen, og gaffelkronerne sælges seperat, så man kan selv bestemme hvilken offset der passer til ens kørestil. Öhlins lover at med denne nye gaffel, bruger rytteren mindre energi, selvom kontrollen af cyklen er bedre.

Testet af de bedste

Det er ikke uden belæg, at Öhlins siger at de har udviklet en forgaffel, som vinder verdensmesterskaber. For det har de allerede bevist at den kan. Verdensmesteren gennem de sidste 2 sæsoner Loic Bruni har kørt med Öhlins tidligere DH dæmpere, og den erfaring og de input det har givet, har Öhlins proppet ind i deres DH38 race fork.

Der er tale om kram af højeste kvalitet, hvor der er tænkt på alle de små finesser. Forgaflen må være den en hver down hill rytter drømmer om at køre med, men prisen sætter nok nogle begrænsninger på antallet af solgte forgafler. Prisen kommer til at ligge omkring 15.000 kr.

Tekniske data

Öhlins DH38 race fork

Brugsområde: Down Hill
Teknologi: TTX
Vandring: 160-200 mm
Kamre: Trippel luftkammer
Disc Roter: 200 mm
Nav: Boost DH
Seals: SKF wiper
Stancions: 38 mm upper tube diameter
Offset: 46/50/54/58
Hjul: 29 x 2.8 and 27.5 x 3.0

Yderligere info findes på www.ohlins.com/product/dh-race-fork/

Forsidefoto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool
Andre foto: Öhlins