Da jeg startede med at køre på mountainbike var det en kæmpe verden, som åbnede sig op for mig og der var mange spørgsmål om teknik, vedligeholdelse og udstyr, som jeg skulle have svar på. Jeg havde selvfølgelig nogle venner indenfor sporten, men jeg ville også selv gerne lære noget på egen hånd og det var der, hvor Google og Youtube kom ind i billedet. På Youtube er der i dag et kæmpe univers indenfor mountainbike, hvor langt størstedelen er seriøse formidlere indenfor viden, men der er også mange kanaler, hvor ambitionen er at inspirere andre til at køre ud i skovene og få nogle fede oplevelser.

Jeg har samlet mine favoritkanaler på Youtube i en ikke-prioriteret rækkefølge.

GMBN (Global Mountain Bike Network)

GMBN er den største Youtube kanal indenfor mtb med over 591.000 abonnenter. Det er et engelsk selskab, Play Sports, som står bag kanalen og de har også søsterkanalerne Global Cycling Network og den nye Global Triathlon Network. Det er altså et selskab, som primært tjener penge via Youtube og sponsoraftaler med videre. Der er 4 værter tilknyttet GMBN og det er Martyn Ashton, Neil Donoghue, Blake Samson og “Doddy”. De har næsten alle været professionelle indenfor mtb og er nu faste værter på kanalen.

GMBN udgiver en ny video hver eneste dag og de har forskellige temaer for dagene, som fx:

  • Maintenance monday (Videoer omkring vedligeholdelse og udstyr)
  • Probike check (De fremviser en professionel rytters cykel)
  • Ask GMBN (Seerne kan indsende spørgsmål, som de svarer på)
  • Dirtshed Show (En slags talkshow)
  • Teknik videoer

I deres Dirtshed Show har de bl.a. nyheder fra Downhill og Enduro Word Series, seer videoer, ugens kommentar og “Bike vault”, hvor seerne sender fotos af deres cykler ind og der er virkelig nogle fede cykler imellem fra hele verden!

Det fede ved GMBN er, at de bogstavlig talt har videoer om alt! Det kan være, hvordan du tager dit baghjul af, justering af bagskifter, kropspositioner på cyklen, teknik om drops osv. Hver gang jeg er i tvivl om noget på cyklen kan jeg bare søge på deres kanal og så har jeg et grundigt svar indenfor få minutter.

I skrivende stund har de 113 videoer indenfor vedligeholdelse, over 300 videoer om teknik mv., 26 videoer om fx styrketræning mv. og en masse andre videoer, alt sammen indenfor mtb. I mange af videoerne er deres formål at vise dig, hvordan du kan blive bedre på cyklen.

Jeg har personligt lært virkelig meget fra GMBN ligefra justering af bagskifter til, hvordan man skal køre ud over drops. Alle deres videoer er lette at forstå og topprofessionelle. Derudover har de en fed humor og tilgang til at køre mtb og jeg synes virkelig, at de inspirerer én til at tage i skoven og træne nye teknikker eller gå i kælderen og rode med cyklen.

GMBN er uden tvivl min yndlingskanal på Youtube!

Link til GMBN.

Seth’s Bike Hacks

Seth’s Bike Hacks har 439.000 følgere og bliver drevet af en fyr ved navn Seth fra USA. Han er fuldtids “Youtuber” og hans kanal handler primært om MTB. Han har dog også mange videoer om BMX og tricks. Han kan lave rigtig mange tricks på cykler og samtidig kører han meget hurtigt på sporene, hvor han ikke er bange for at satse.

Indholdet på kanalen veksler imellem mtb ture på forskellige spor rundt omkring i USA, teknik videoer og videoer om vedligeholdelse mv. Nogle af hans mest populære videoer er bl.a. om “hacks” indenfor alt om cykler og han har nogle virkelig smarte “hacks” til alle mulige formål heriblandt at bruge en gammel cykelslange til at beskytte din dropperpost om vinteren. Det skal jeg helt sikkert prøve!

Han uploader typisk et par videoer om ugen og har en fed personlighed. Hans videoer er meget professionelle og han gør meget for at gøre dem nemme at gå til.

Link til Seth’s Bike Hacks.

BKXC (Brian Kennedy Cross Country)

Brian Kennedy bor i Californien og er ligesom Seth en fuldtids Youtuber. Han havde tidligere et job ved siden af Youtube, men nu lever han af at køre på mtb. Hans motto er: “I wanna ride the Best trails in the world”. Han tager altså rundt i hele USA og bl.a. New Zealand, Spanien, Schweiz og Frankrig, hvor han kører på en masse fede spor, imens han filmer det.

Hans videoer er meget professionelle og han filmer det bl.a. med et GoPro kamera på brystet. Det er monteret på en Gimbal, som er en holder med gyroskop i. Det betyder, at hans videoer er virkelig flotte og uden rystelser, da gimbalen hele tiden fjerner rystelserne og derfor står videoerne knivskarpt. Brian laver kun videoer om hans ture og lidt blogging og han laver sjældent videoer om vedligeholdelse mv.

Jeg kan godt lide hans kanal, fordi han kører på mange forskellige spor og man bliver inspireret til selv at køre ud på sporet. Han er desuden ikke en super hurtig rytter og han kan ikke nogle særlige tricks ligesom fx Seth. Det gør, at man lettere kan identificere sig med ham og det viser, at selv en almindelig rytter kan få nogle fede oplevelser. Han ligger heller ikke skjul på, at der er mange andre ryttere, som er hurtigere end ham. Samtidig har han også en ambition, om at blive bedre til at cykle. Hans personlighed er også meget ligetil og det stråler ud af ham, at han elsker at køre på mtb.

Link til BKXC.

Singletrack Sampler

Kanalen bliver drevet af Alexander, som ligesom de to foregående også gør det på fuld tid. Han bor desuden i sin bil og kører hele USA rundt for at køre mtb. Hans personlighed er lidt mere “loose” end de andre to og han tager lidt tingene, som de kommer. Han elsker sin livsstil og lever et liv, som andre misunder. Hans videoer er i samme stil som BKXC.

Link til Singletrack Sampler.

MBR (Mountain Bike Rider)

MBR er et engelsk mountainbike magasin i England og de har også en Youtube kanal. Her ligger de mange flotte videoer ind omkring test af nye cykler og udstyr. De har også en samling af købsguides til forskellige ting, teknikvideoer og vedligeholdelses videoer. Hvert år laver de også nogle “bike of the year” videoer indenfor forskellige prisklasser og kategorier.

Jeg kan godt lide kanalen, fordi de tester en masse fede cykler, udstyr og tøj. De er tit hurtigt fremme med nyheder indenfor mountainbike verdenen og hvis man er en grejnørd er det den rette kanal!

Link til MBR.

BikeRadar

BikeRadar er et amerikansk og britisk cykelmagasin, som både skriver om landevejscykling, mtb osv. Ligesom MBR har de videoer om test af nye cykler og udstyr. De har også en samling af købsguides til forskellige ting, teknikvideoer og vedligeholdelses videoer.

Hvert år laver de en meget omfattende test af årets cykler herunder trail bike of the year, enduro bike of the year, roadbike of the year og womens bike of the year. Under trail bike of the year var der 10 forskellige konkurrenter og hvis du skal købe en ny trail cykel er der rigtig meget information og inspiration til din næste ged.

Deres videoer er altid flotte og de forklarer tingene, så alle kan forstå det. De er lidt af en blanding imellem MBR og GMBN i form af nyt udstyr mv. og instruktions videoer.

Link til BikeRadar.

Park Tool

De har fleste har hørt om det amerikanske firma, Park Tool, som har lavet værktøj til cykler siden 1963. Deres værktøj er i højeste kvalitet og prisen er tit derefter. De har et cykelværktøj til ETHVERT formål og værktøj, som du slet ikke vidste du havde brug for!

Deres kanal er primært for at fremvise deres produkter og gøre reklame for disse. De har dog også en omfattende samling instruktionsvideoer, hvor de nørder med reparation af cyklen og vedligeholdelse. Hvis man vil have en meget grundig gennemgang af fx justering af bagskifteren eller oprette et hjul er deres kanal rigtig god.

Link til Park Tool.

MTB TV

MTB TV er kun 3-4 uger gammel og er startet af to gutter fra Silkeborg. Der er ikke så mange videoer på kanalen endnu, men de har bl.a. sporanmeldelser, tips & tricks og bl.a. interview med Trail Arena i Viborg. Alene det, at det er en dansk MTB kanal fortjener et like og det bliver spændende at se, hvordan kanalen vokser.

Link til MTB TV.

MTBX TV

Jeg er selvfølgelig nød til at lige at nævne vores egen Youtube kanal. Lige nu indeholder den forskellige videoer fra diverse test, og reportager vi har lavet. Jeg vil dog anbefale dig at subscribe til den, da vi arbejder på et projekt, hvor vi vil bruge video mere end vi tidligere har gjort.

Du finder den på www.youtube.com/user/mtbxdk

Gå selv på opdagelse

Det var mine favoritkanaler på Youtube, men der er mange flere og sikkert nogen, som jeg ikke kender til. Youtube er heldigvis god til at finde lignende videoer til dig, så det er bare med at komme i gang.

Kender du nogle gode Youtubere du kan anbefale, så del dine bedste Youtube links i kommentaren herunder.