Hubshop.dk inviterede os med i skoven, for at vise hvordan man kunne lave nogle anderledes, og spændende drone optagelser på mountainbike.

At køre MTB handler om action og fart, i ofte vanskeligt terræn og oplevelsen, samt stemningen kan være svær at gengive, med et almindeligt actionkamera, monteret på styret eller på brystkassen. Men krydrer man videoen med optagelser fra en drone, kan du nemt selv lave nogle super fede videoer fra din tur i skoven.

Hvad kræver det af udstyr?

DJI Mavic AirDer findes mange forskellige drone producenter på markedet, men i følge hubshop.dk er den absolutte førende i øjeblikket, producenten DJI. DJI udvikler droner til flere forskellige segmenter, lige fra de helt store professionelle droner som bruges til videoproduktion, til de mindre droner til private og hobbyfolket.

Nogle af de droner der egner sig bedst til at komme med en tur i skoven, er de to semiprofessionelle droner DJI Spark og DJI Mavic Air. Og hvorfor så det? Både lillebroren Spark og den lidt større Mavic Air, er først og fremmest begge ultra kompakte og fylder ikke mere end en lille toilettaske, når de er pakket sammen. De er super nemme at lære og flyve med og giver begge nogle fantastiske optagelser.

Mavic Air er udstyret med et 4K kamera og har en 3-akset gyro, hvilket giver rolige optagelser, selv hvis dronen bevæger sig i vinden. DJI Spark giver optagelser i fuld HD (1080P) og har en 2-akset gyro. Den primære forskel på de 2 droner er opløsningen på henholdsvis 4K og 1080p, samt stabiliseringen med gyro.

Vi vil ikke komme ind på alle de tekniske detaljer og forskelligheder på de to droner i dette indlæg. De løser begge opgaven i skoven til fulde, og hvad man skal vælge, handler det meget om temperament, udstyrsbehov og ikke mindst hvor mange penge man er villig til at investere på en drone.

Mavic Air koster 6.400 kr og Spark’en kan anskaffes for ca. 3.800 kr.

Hvorfor bruge en drone?

DJI mavic og Spark drone

Vi var som sagt inviteret med i skoven af Hubshop, for at se og teste de muligheder der er for at lave anderledes videoer med en DJI drone når man både skal cykle, agere dronepilot og kameramand på én gang. DJI dronerne har indbyggede funktioner de kalder ”intelligent flights”, som vi kommer nærmere ind på herunder – dette gør at dronen f.eks. selv kan følge efter dig på cyklen, eller udføre automatiske optagelser, så du kan koncentrere dig om at sidde på cyklen i mens. Der findes et hav af forskellige optagelses muligheder med de to DJI droner, vi har derfor valgt kun at fokusere på de funktioner som vi fandt bedst egnet, når der optages i skoven, på egen hånd.

Active track

Med denne funktion kan du få dronen til at følge dig. Flyv op den ønskede afstand og marker dig selv på skærmen – når dronen har registreret dig, kan du stoppe telefon og fjernbetjening i lommen og dronen vil følge dig. Mavic Air og Spark har begge ”obstacle avoidance”, som gør at den automatisk flyver uden om objekter den møder på sin vej. Det skal dog nævnes at helt tynde grene fra træer og buske, nogle gange kan være en udfordring. På vores tur havde dronen dog ingen problemer med selv at finde udenom forhindringerne den mødte på vejen.

Active Track er den funktion der egner sig allerbedst til at tage optagelser af sig selv, i aktion på cyklen. Både Mavic Air og Spark kan flyve 55 km/t med active track aktiveret, så der skulle være rig mulighed for at give den gas, uden dronen bliver hægtet af.

For at lave nogle gode optagelser af området der køres i, anvendte vi Quick Shot mode. Her man mulighed for at få dronen til automatisk, at lave nogle optagelser med dig centrum, imens den flyver i forskellige bevægelsesmønstre. Her kan du se de forskellige muligheder med Quick Shot:

Rocket

Dronen stiger med kameraet pegende nedad og afslører et unikt perspektiv ovenfra. Rocket er en fantastisk måde at åbne op og vise området på. Når Rocket funktionen aktiveres, flyver dronen lodret op i 40 meters højde, mens den holder dig i fokus.

Dronie

Dronie er lidt i samme stil som Rocket – her flyver dronen bare baglæns opad mens kameraet er låst på dig. Dette giver en rigtig god effekt og man får nogle fantastiske optagelser af hele området.

Circle

Circle funktionen holder motivet låst i midten af ​​billedet, og dronen flyver automatisk rundt i en cirkel mens motivet fastholdes. Dette er super godt til optagelser af genstande, der ikke bevæger sig, og kan bruges til filme en handling fra alle vinkler og giver igen gode optagelser, af hele området.

Helix

Denne funktion starter optagelse tæt på motivet og dronen flyver nu automatisk op ad og væk imens den flyver rundt i større og større cirkler. Dette giver super spændende optagelser af personen der kører, i mens der langsomt filmes mere og mere af området der køres i.

Asteroid

Dette er nok mest opsigtsvækkende optagefunktion. Dronen flyver lodret op og når den har nået en bestemt højde laver den en 360 graders optagelse af området og sætter det sammen. Se denne funktion i slutningen vores video – super fed funktion.

Ovenstående er nogle af de ”Intelligent flight” funktioner vi anvendte, mens vi havde DJI Mavic Air med i skoven. Det kræver lidt øvelse de første par gange, indtil man har styr på, hvad de forskellige optagelsesindstillinger gør, men når dette er lært, er det nemt at sende dronen afsted, for at komme tilbage med nogle fantastiske optagelser.

Drone video – DJI Mavic Air

Her kan du se en demo af nogle af de muligheder der er med intelligent flights. Alle klip i videoen herunder er filmet den dag i skoven med DJI Mavic Air dronen. En af fordelene ved dronen er at den er så kompakt at du kan bruge den som håndholdt kamera og stadig udnytte den 3-akset gyro. Du kan endda ligge den på jorden, og lade den filme som var det at almindelig actioncam.

Brug håndbevægelser til at betjene dronen med

Både Mavic Air og Spark tilbyder også muligheden for at bruge såkaldte ”Gestures”, hvilket er en super fed måde at flyve med drone på – men også en svær disciplin, som kræver øvelse. Du kan lette og lande dronen uden fjernbetjening eller telefon tilsluttet og med forskellige håndtegn, kan du styre dronen i luften og tage billeder eller aktivere videooptagelse. Du kan endda aktivere Active Track og få dronen til at følge efter dig. Vi benyttede ikke Gestures under vores tur i skoven, da det kræver en del øvelse at få fuld kontrol over dronen. Men en feature, som er super fed og med lidt øvelse, kan gøre det endnu nemmere at finde dronen frem og lave nogle fede optagelser.

Hvordan redigerer jeg mine optagelser?

Hvis man bruger en DJI drone, kan man redigere sin video direkte i DJIs egen app. Du kan også få app’en til selv at klippe dagens optagelser samme, hvis du ikke du selv vil bruge tid på det. Dette fungerer fint, men kræver, at de optagelser du laver alle er brugbare, da App’en automatisk klipper forskellige sekvenser sammen. Du kan dele dine optagelser direkte fra App’en, på de forskellige sociale medier.

Redigering af video kan ofte være en tidskrævende proces, som nogle gange gør, at mange optagelser ikke bliver til noget, fordi man simpelthen ikke har tid til at få redigeret i dem. Derfor kan DJI’s App nogle gange være en god løsning til at få sammensat noget lækkert video på et splitsekund. Ønsker du selv at redigere din video, er det vigtigt det er nemt og du finder et videoredigeringsprogram, som gør at du hurtigt og let kan sammensætte din optagelser. Vi har til vores lille video anvendt programmet Filmorama fra Wondershare, men et godt alternativ er f.eks. Apples iMovie. Begge er supernemme at komme i gang med.

Hvad siger loven om droner?

Efter udbredelsen af droner de seneste år er blevet større, er der også et regelsæt, som man skal følge, når man er ude og flyve. Der gælder forskellige regler afhængig af hvilke typer drone der er tale om. Droner der vejer under 250g, også kaldet mikrodroner, har nogle mere lempelige regler end droner der vejer over 250g. Mavic Air og Spark vejer begge over 250 gram og her gælder det, at man registrere sin drone og tager et dronetegn. på Trafikstyrelsens hjemmeside, kan du ved at logge ind med dit NemID, registrere din drone og tage et såkaldt dronetegn.

Skal du bruge dronen til erhvervsmæssigt formål, skal du have et drone certifikat, som kræver noget mere end “bare” et dronetegn.

Droneregler

  • Minimum 150 meter til bymæssig bebyggelse
  • Minimum 150 meter afstand til større offentlig vej
  • minimum 5 km til offentlig flyveplads (8 km til militær flyvestation)
  • Max flyvehøjde på 100 meter

Læs mere om dronereglerne på www.hubshop.dk/blog/droneregler/

Konklusion

At optage sig selv eller andre mens man køre MTB i skoven med en drone, giver bare nogle helt anderledes og mere dynamiske optagelser end vi er vant til at se. Optagelserne er langt mere seværdige end de optagelser vi kender fra et almindeligt actionkamera – men det kræver måske også lidt mere forberedelse og lidt mere tid at komme i gang med.

Vores erfaring er, at det handler om at blive god til at betjene dronen og kende dens begrænsninger og muligheder, for at få succes med at dronen på sporet. Det kræver lidt øvelse, men når man først har fået lidt erfaring og kender dronen, er det super fedt, bare at kunne smide dronen i tasken og hurtigt lave nogle fantastiske optagelser.

Kombinerer man således optagelserne fra dronen med optagelser fra action kamera som f.eks. GoPro kamera, og tilføjer lidt effekter i et videoredigeringsprogram, kan man lave nogle super fede actionvideoer.