Michelin har netop lanceret 4 nye dæk i år som alle på nær XCR har Michelins Gum x3d teknologi som betyder at dækket er bygget op af 3 forskellige slags gummi. Race, Grip og Traction. Derudover har Force XC Cross shield teknologi og Force AM har Trail shield Teknologi som er beskyttelses graden, altså hvor nemt dækket kan modstrå punnkteringer, flænger osv.

Den nye serie af dæk fås i 4 forskellige versioner som hedder XCR, XC, AM og Wild. Vi har fået tilsendt et sæt Force XC og et sæt Force AM til test.

Michelin Force XC 29 x 2,25

Force XC dækket er et Cross Country dæk som er forholdsvis let på ca. 670 gram. Michelin holder ret godt hvad de lover i forholdt til vægten da mine 2 testdæk kom med en afvigelse i vægt på kun 6 og 7 gram. Mønsteret på både Force XC og Force AM er stort set identiske bortset fra at knopperne er lidt større på Force AM og at det kan fås i både 29 x 2.25 og 29 x 2.35. Knopperne på midten af dækket er pileformet og meget lave for at give en så lidt rullemodstand som muligt. Sideknopperne sidder lagt ude på kanten af dækket og er noget højere for at får optimalt greb i sving.

Force XC dækket monterede jeg tubeless på min Ibis 935 carbonfælge med en indre fælgbredde på 29 mm. Jeg må indrømme at jeg kæmpede en lille smule med at få dækkene på fælgen og måtte tilsidst sprøjte med lidt siliconespray for at få dem helt på. Efter at have fået dækket på målte jeg det til en bredde på lige knap 2.35. trods de kun skulle være 2.25.

Michelin Force AM 29 x 2.35

Force AM dækket er et Trail / Allmountain dæk som stadig er let for dens klasse på 770 gram. Igen var de 2 testdæk utrolig tæt på den lovede vægt med en afvigelse på blot 3 og 7 gram. Mønsteret er som samt identisk med Force XC men bare større. Dækket måler 2.35 som det også foreskriver i produktbeskrivelsen. Dækket var som Force XC lidt besværligt at få på men det lykkedes selvfølgelig til sidst.

På Sporet

Jeg har nu kørt noget tid med de forskellige opsætninger af Michelin Force XC og AM som nu var muligt.

I den første periode kørte jeg med Force XC både for og bag. Jeg var allerede klar over ud fra møsterets opbygning at de ville rulle godt og det gjorde det virkelig også, både på singletracks, grus og asfalt. Men hvad der overraskede mig var hvor godt greb der var i dækket på singletracks og skovspor. Jeg kørte med alle de forskellige dæk fra helt knastørre forholdt til let mudder – Altså ingen hård mudder. Alle perioderne kørte jeg med tubeless setup og 1.7 bar for og bag.

Force XC rullede for det første rigtig godt, dækkene greb også godt fast i underlaget uanset om det var tørt eller vådt. Sideknopperne var super gode i svingene og selv på våde opkørsler greb dækket rigtig godt fast i underlaget. Jeg oplevede heller ikke at dækket pakkede meget mudder, men jeg kørte som sagt også kun i let mudder. Jeg oplevede heller ikke følelsen af at dækkene var ved at skride af fælgen i fx. hurtige berms som jeg har oplevet men mange andre XC dæk. Det eneste underlag hvor jeg mistede tilliden lidt til dækket var i helt løst grus underlag, hvor jeg skred en smule i svingene under høj fart.

Næste periode var med Force AM foran og Force XC bagpå og jeg må indrømme at forskellen ikke var særlig stor i forholdt til greb. Men rullemodstanden sammen med den øgede vægt synes jeg godt at jeg kunne mærke var større. Force AM havde samme problem som Force XC dækket i løst grus. Jeg oplevede dog ikke at dækket stod bedre fast på andre underlag end Force XC.

Sidste Periode kørte jeg med 2 x Force AM som endnu en gang øgede rullemodstanden og vægten. Der var selvfølgelig en smule øget greb på bagenden men ikke så bemærkelsesværdig at jeg synes at den øgede vægt og rullemodstand var det værd.

Konklusion

Jeg er blevet ret vild med Force XC dækket på grund af den lave vægt, godt greb og beskyttelsesgraden. Derimod er jeg lidt skuffet over Force AM da jeg ikke rigtig synes at det giver noget til grebet i forholdt til XC udgaven. Det tilføjer til gengæld ca. 100 gram for lidt ekstra beskyttelse men det er ikke det værd. Jeg ville gerne have prøvet Michelin Wild for at se om det havde det som Force AM dækket manglede, men vi havde desværre ikke mulighed for at teste det.

Dækkene er venligst stillet til rådighed af Cycle Service Nordic og Michelin Nordic.