Lav dine egne “Powerballs”
Her får du opskriften på nemme og lækre hjemmelavede energibarer (Powerballs) til cykelturen.
Når du er afsted på længere mountainbike ture er det rart, at have lidt energi med i form af gels, energibarer eller lignende. Til de daglige træningsture, kan man med fordel lave sin egen hjemmelavede energibarer.
Jesper fra MTBX har ladet cyklen stå, og taget forklædet på, for at afprøve en nem og lækker opskrift på hjemmelavede “powerballs”. Så nu kan du få fingrene i opskriften, så du selv kan lave dine egne energibarer.
Hjemmelavet energibar
For at lave 25 stk “Powerballs” skal du bruge nedenstående.
- 200 gram dadler
- 7 spiseskefuld peanutbutter
- 70 gram mørk chokolade
- 2 spiseskefuld chiafrø
- 150 gram havregryn
Dette skal du bruge
- Skål
- Håndblender
- Madlavnings Vægt
- Mikroovn
- Kniv
- Skærebræt
Sådan gør du
Start med at skære dadlerne ud i mindre stykker så de er nemmere at blende. Husk, hvis dadlerne er med sten skal du fjerne denne. Put dadel stykkerne op i en skål af passende størrelse. Hvis du ikke kan lide dadler, kan du i stedet bruge figner. Dadler har et højt indhold af kostfibre.
Herefter tilføjer du peanutbutteren. Der skal bruges 7 spiseskefulde, og her skal du ikke være sparsom, det er peanutbutteren der binder hele “PowerBall’en” sammen og ikke mindst giver en skøn smag. Om du bruger den glatte eller crunchy udgaven er helt op til dig.
Så tilsætter du 2 spiseskefulde chiafrø, de smager ikke af noget særligt, men tilfører masser af protein, calcium, fiber og antioxidanter og det er ikke uden grund at de kaldes “super frø”.
Så skal du tilføje 150 gram havregryn, om du vælger grov- eller finvalsede havregryn er en smagssag.
Slut af med at tilføje chokolade. Jeg har valgt at bruge mørk chokolade, hvis du er til lys- eller hvid chokolade kan det også bruges. Skær chokolade ud i små stykker der kan blendes og varm det op 20-30 sekunder i mikroovnen så det er nemmere at arbejde med. Chokoladen skal ikke smelte.
Når alle ingredienserne er kommet i skålen skal du have gang i en håndblender. Blend råvarerne sammen, brug eventuelt en ske til at sikre at der ikke er nogen store klumper som ikke er blendet. Blandingen skal ikke blendes for meget for det er lækkert at få smagen af de små stykke chokolade i “Powerball’en”.
Blandingen kan godt være lidt løs i det. Så når du skal lave dine “Powerballs” skal du tage en passende mængde op i hånden og klemme den godt sammen så luften presses ud. Hvis de ikke er presset nok sammen risikere du at de smuldre når du har dem med på mountainbike tur.
De færdige “Powerballs” smager lækkert, men du spiser naturligvis ikke alle sammen på en tur. Du kan heldigvis opbevare dem i køleskabet i en pose i op til 4 uger, eller cirka 4 måneder i en pose i fryseren. Jeg har lagt mine i fryseren, så snupper jeg et par stykker med i en lille pose når jeg ved jeg skal på en længere tur.
God fornøjelse.
Energi og protein fordeling
- Dadler: 312 kcal pr 100 g, 624 kcal i opskriften, 2,3 gram protein pr 100 g, 4,6 i opskriften
- Peanutbutter: 612 kcal pr 100 g, 685 kcal i opskriften, 26,7 g protein pr 100 g, 30 g i opskriften
- Mørk Chokolade: 513 kcal pr 100 g, 359 i opskriften, 5,5 g protein pr 100 g, 3,9 g protein i opskriften.
- Chiafrø: 447 kcal pr 100 g, 108 kcal i opskriften, 20,6 g protein pr 100 g, 5 g protein i opskriften.
- Havregryn: 340 kcal pr 100 g, 510 kcal i opskriften, 13 g protein pr 100 g, 20 g protein i opskriften.
Samlet energi og protein i opskriften
- 2.286 kcal
- 63,5 gram protein
Energi og protein pr “powerball”
- 91 kcal
- 2,5 g protein