Jesper fra MTBX har sammensat et par gode råd, til hvordan du tager gode billeder ude på sporet. Du får 7 konkrete tips, og en række gode råd.

Denne artikel kommer med en række hurtige tips til hvordan du med en smartphone, GoPro eller lignende. kan få seværdige billeder af cyklen eller dine klubkammerater, mens de tæmmer sporet. Men den går ikke i dybden med foto emner som lukkehastighed, belysning, farvetemperatur, dybdeskarphed og andre tekniske emner.

Du kan naturligvis vælge at slæbe dit store lækre spejlreflekskamera med ud i skove, men langt hen ad vejen kan du nøjes enten med din smartphone eller et GoPro kamera, hvis du anvender nogle grundlæggende tips og tricks.

Fototips

  1. Bestem hvad du vil formidle med billedet: Handling, nærbillede, landskab, din cykel eller din cykelven i aktion.
  2. Tag billederne af din cykel fra gearsiden. Cykler ser mærkelige og ufuldstændige ud, når de er fotograferet fra siden hvor gearet ikke sidder.
  3. Pedal armene kan med fordel placeres, så de er parallelle med cykelkædens forløb, altså vandret. Der er dog nogle som synes at det ser bedre ud når de vender lodret.
  4. Sørg for at kæden er på den største klinge på kassetten. Det ser bedst ud hvis man kan se hele kassetten.
  5. Dit styr skal vende lige ud. Hvis du taget et billede fra siden af cyklen med styret drejet, vil fordækket komme til at se ovalt ud. Sørg også for at cyklen ikke læner sig til en af siderne så ligner det at cyklen har en underlig geometri.
  6. Om cyklen skal være ren og pudset eller om det skal være et billede af en mudret cykel i skoven er op til dig at beslutte.
  7. Du kan eventuelt bruge en kæp fra skoven til at støtte din cykel op af. Man kan finde en kæp på 30-50 cm og så lade kæppen støtte cyklen mod pedalen eller kranken. Hvis kæppen er synlig på billedet, kan den nemt fjernes i redigering.

Rule of thirds

I kompositioner efter “Rule of thirds” inddeles billedet i 9 dele (3 vandret × 3 lodret), og hovedmotivet placeres i skæringspunkterne mellem linjerne (de blå markeringer på billedet). Ved at placere det vigtigste element i en af de blå markeringer, kommer fotografiet til at se mere stabilt ud, og det får en perfekt balance. Det giver som regel også en god komposition, hvis den vigtigste del af motivet er placeret på en af linjerne, så det er altså ikke strengt nødvendigt, at placeringen af motivet er lige i den blå markering.

Mange kamera Apps på smartphones har i dag en mulighed for, at lægge et “gitter” henover billederne mens du tager dem, så du kan se om du får placeret cyklen/cykelrytteren bedst i billedet.

Her er et par eksempler hvor rule of thirds er anvendt.

Ledende linjer

Ledende linjer er simpelthen linjer i billedet, som for eksempel træer eller jernbanespor, der kan bruges til, at fører blikket ind i billedet mod din cykel. Ledende linjer behøver ikke være lige linjer, for eksempel kan mountainbike sporet hen til cyklen være en glimrende ledende linje.

Her er et par eksempler på billeder hvor der er ledende linjer.

Vinkel

Prøv at tage dine billeder fra forskellige vinkler, for at se hvad der fungerer bedst. Man kan ofte få nogle flotte kreative billeder, ved at placere GoPro kameraet steder hvor normale kameraer har svært ved at komme. Skud taget i brysthøjde er ofte kedelige, mens billeder taget meget lavt ved jorden, gør motivet større og fangere intensiteten. Billeder taget højt oppe, giver en følelse af man ser den lille mountainbikerytter på det store spor.

Du kan med fordel bruge interval funktionen på dit GoPro, så det for eksempel tager et billede hvert halve sekund, så placerer du kameraet hvor du vil, og triller forbi på din cykel, så du efterfølgende kan udvælge det bedste foto til videre redigering.

Golden hour

Så er der tidspunktet på dagen, hvor man tager billedet. Midt på dagen er solen en meget hård lyskilde, der kaster hårde og nådesløse skygger, hvilket ikke er specielt flatterende og giver meget kontrastfyldte billeder. Prøv i stedet at tage billeder i timen omkring solnedgang eller solopgang.

Det svage lys kan dog være en begrænsning, hvis dit kamera på mobilen ikke er meget lysfølsomt. Når det bliver lidt for mørkt, vil kameraets lukkertid kæmpe for at holde trit med handlingen. Hvis dine billeder får sløret motiver, skal dine venner køre lidt langsommere på cyklen, eller du må nøjes med at lave flotte skud af din cykel mens den står stille.

Panning

Panning er kunsten at følge dit motiv med kameraet, i samme hastighed som motivet bevæger sig. Når du så tager billedet, ender du forhåbentligt ud med, at din ven på cyklen står skarpt mens baggrunden er sløret af bevægelser.

Bryder “Reglerne”

Nogle regler er truffet for at blive brudt, og fotografering er ingen undtagelse. Nogle billeder er faktisk mere tiltalende, når du ignorerer “reglerne”. Vær ikke bange for at eksperimentere, du kan jo bare slette billedet hvis det ikke er godt.

Har du nogle gode tips og tricks til gode billeder, så skriv en kommentar og del dem med os.