Det har længe været GoPro der har har siddet suverænt på marked for actionkamerare, hvor andre konkurrenter har lignet billige kopier af GoPro uden at opnå samme kvalitet. Insta360 har lanceret et actionkamera som er modul opbygget, så man kan udskifte det almindelige objektiv med et 360 graders objektiv hvilket giver nogle helt nye og spændende muligheder for at lave video når du er afsted på din mountainbike. Vi har testet kameraet, læs med herunder hvordan det fungere og hvad vi synes om det.


Vores vurdering af Insta360 One R Twin Edtion.

Test score af Insta360 One R Twin Edtion.

Funktionalitet: 10

Design: 9

Pris: 8

Total Score: 9 ud af 10

Anmeldt af Jesper Hedegaard Grønlykke

Vi har fået lov at lave en lang tids test af et Insta360 One R Twin Edition kamera. Det er det første action kamera der er modul opbygget hvilket gør at man kan udskifte dele eller forny kameraet med nye dele når de bliver tilgængelige. I den testede version medfølger, et hoved modul, to forskellige objektiv moduler og en batteribase. Kameraet har samme størrelse som et GoPro kamera og benytter sig af de samme monteringsbeslag, det gør at du kan benytte kameraet med alt det tilbehør du måske i forvejen har købt til et andet action kamera.

Men inden vi går i detaljer med kameraet er her en video som vi har optaget med Insta360 One R.

Hoved modul

Hoved modulet er kameraets hjerte. Dette har en berørings følsom LCD skærm så du kan se hvad du optager og som giver adgang til kameraindstillinger. Skærmen på modulet er ikke særligt stor, du kan se hvad du optager, men hvis man har lidt store fingre kan det være svært at ændre indstillingerne på skærmen. Heldigvis har du også muligheden for at ændre indstillingerne via en gratis app som også er udviklet af insta360 – mere om den senere. Hoved modulet huser også USB-C-porten som bruges til opladning og overførsel af data, samt en micro SD-indgang til lageret af data.

4K objektiv modul

Det ene af de to objektiv moduler der følger med kameraet er et 4K modul, det er det modul der gør at du kan optage almindelige action videoer og billeder. Modulet klikkes på hovedmodulet og fæstnes med batteribasen og så er det klart. 4K modulet optager billeder i op til 4000 x 3000 (4:3)  eller 4000 x 2250 (16:9). Når det optager video kan det gør det i 4k, det vil sige 4000×3000 med 24/25/30 fps eller hvis du vil optage i slowmotion kan det optage i 920×1080 med op til 200 fps.

Til venstre ses 360 graders modulet, Batteribasen i front og bagerst hovedmodulet med skærmen.

360 objektiv modul

Det andet modul der følger med kameraet er et 360 graders modul. Modulet er opbygget således at der vender et super vidvinkel objektiv fremad på kameraet og et bagud, de to objektiver optager så hele vejen rundt om kameraet. Dette modul optager i 5760×2880 @30 fps men da der er tale om en video der dækker 360 grader er den faktuelle opløsning der ses på en almindelig skærm ikke voldsomt høj. Opløsningen kan også reduceres og så kan du opnå 60 fps, men så begynder man at kunne se en dårligere kvalitet af videoen.

En af de helt store fordel ved at have et 360 graders objektiv er at det optager alt omkring dig, du er dermed ikke begrænset til at se ligeud hele tiden, du kan også se hvad kameraet optog til siden eller bagud. Når du så kommer hjem kan du enten via Insta360 app eller deres program på computeren vælge hvilket udsnit af 360 graders videoen der skal ses i et almindeligt video format. Nogen tjenester på nettet, bla Facebook og Youtube har giver også mulighed for at uploade 360 graders video så seerne selv kan vælge hvilken vej de vil se når filmen afspilles.

Batteribasen

Batteridelen udgør den nederste del af kameraet og er med til at holde de forskellige moduler samlet. Batteritiden er ok, men et ekstra batteri er dog en god ide at have med i tasken. Vi har oplevet at have batteri tider på ca. 45-60 min. når kameraet er i brug.

Flowstate stabilisering og metadata workflow

Navnet Flowstate er Insta360’s version af det der på GoPro hedder “Hypersmooth”. Det handler i bund og grund om at få stabiliseret videoerne man optager mest muligt så det ikke bliver en rystet fornøjelse at se videoen. Flowstate gør det virkeligt godt, helt på højde med Hypersmooth i GroPro 8 og nyere. Resultatet bliver en roligt glidende film, selv hvis du har monteret kameraet på cyklen eller din hjelm og kører ud over de største hop du kan finde.

Insta360 ONE R fungerer meget anderledes end GoPro, selv når du bruger 4K modulet. Uanset hvilket modul du bruger, når du optager video, bliver det lagt ned i virksomhedens eget insv-filformat. Formatet gør at både app. og pc-program kan redigere film og billeder i et metadata workflow, det vil sige at det oprindelige filmklip ikke ændres under redigeringen, men at programmet husker de ændringer du måtte foretage.

Hvis du f.eks. har optaget noget i Lineær eller Smal synsfelttilstand men i stedet ønsker det var vidvinkel, kan du skifte dette efterfølgende. Kameraet registrerer alle data, det er dig som efterfølgende bestemmer hvordan de skal præsenteres.

Insta360 App

Insta360 har naturligvis lavet en app til din telefon så du kan redigere film og billeder mens du er på farten. Og i det App’en arbejder med metadata kan den håndtere at redigere de store videofiler uden at mobilen løber helt tør for kræfter. En anden fordel er at du kan arbejde med videofilerne uden at skulle hente dem ned på telefonen først. Du forbinder kameraet med appen og så kan du redigere dine klip som du vil, mens filerne bliver liggende på sd-kortet på kameraet, når redigeringen er færdig kan du hente filmen ned på telefonen og dele den.

App’en får hele tiden tilføjet nye muligheder for redigering og har i test perioden modtaget opdateringer ca. 1 gang om måneden. Appen virker også til andre kameraer fra Insta360.

Tiny planet lavet med Insta360 One R

På sporet

Indstillingsmulighederne for ONE R er meget ligetil og nemme at bruge. I virkeligheden kan du tage kameraet ud af pakken og gå i gang med at optage video og billeder, eller du kan manuelt indstille ​​hvidbalance, ISO-grænser, tilføje EV-kompensation osv. I manuel tilstand kan du også bede kameraet om at forblive på det foretrukne lukketid hvis du skulle have brug for at ændre dette. Men i langt de fleste tilfælde er det blot at tænde kameraet og trykke optage.

Når du tager kameraet med på sporet er der flere muligheder for at montere det. Du kan vælge de klassiske monteringer på hjelmen eller på brystet, men idet kameraet er et 360 graders kamera kan det f.eks også fjerne en selfiestick fra videoen eller hvis du montere en lille forlænger mellem hjelm og kamera. Ved at bruge en forlænger kommer kameraet lidt væk fra dig, og det er nok til at du kan lave videoer der næsten ligner de er optaget med en drone.

De fleste der har prøvet at optage videoer med et action kamera ved at kvaliteten også tit afhænger af hvor meget lys der er tilgængeligt. De bedste videoer får man når solen er fremme, ellers bliver omgivelserne lidt grynet og stabiliseringen dårligere. Skulle du finde på at bruge kameraet i regnvejr kan det ikke anbefales at bruge 360 graders modulet, vanddråberne på objektivet gør ikke noget godt for videoen. Så hellere bruge 4k modulet og tørre objektivet af en gang i mellem. Kameraet er naturligvis vandtæt.

Her er Insta360 One R monteret på en selfiestick som holdes i venstre hånd, kameraet får automatisk selfiesticken til at forsvinde fra billedet/videoen.

Størrelsen på kameraet er identisk med et GoPro kamera, og det er selvfølgeligt en fordel fordi du kan genbruge diverse beslag m.m. Men samtidigt er størrelsen også lidt en hæmsko for at tage kameraet med altid, det vejer og fylder trods alt lidt hvis du skal have det på hjelmen.

Vurdering

Insta360 har lavet et super alternativ til GoPro. Det er faktisk muligt at købe Insta360 One R – i Twin Edition, altså med både 360 graders modul og 4K modul, til samme pris som et standart GoPro kamera koster. Så når prisen står listet under negativ i highlights herunder så er det baseret på at man betaler mange penge for et action kamera, men prisen er god hvis du sammenligner det med konkurrenternes pris.

Kameraet fungere rigtigt godt og det er nemt at bruge. Der findes masser af videoer online som viser hvordan man redigere de film man har optaget eller optimere billederne så de fremstår optimalt, men langt hen af vejen er det nemmest bare at forsøge sig frem. Har du først klippet videoen, ændret aspekt, filtre så har kameraet stadig al data liggende da det arbejder med metadata når du redigere så du kan nemt lave en redigering om eller fjerne den helt.

Insta360 One R Twin Edition får vores klare anbefaling og får top karakterer i funktionalitet i vores vurdering.

Highlights

Positivt

+ Modul opbygget

+ God stabilisering

+ RAW (dng) billeder og 100 mbps video

+ God app

+ Både 4K og 360 graders video

+ Månedlige opdateringer til firmware og app.

Negativt

– Pris

– Lille LCD skærm

– Stitching line er nogen gange synlig på 360 graders billeder/video

– Skrøbelig objektiv glas på 360 graders modulet

En af de negative ting jeg må fremhæve er glasset på 360 graders modulet, det er meget skrøbeligt og hvis du styrter med det er der en stor risiko for at det går i stykker. Det er muligt at købe et beskyttelses glas til at montere ud over kameraet, men du må så gå en smule på kompromis med billede kvaliteten. Heldigvis skal du så også huske på at hvis ulykken skulle være ude og du ødelægge modulet, kan du for en rimelig pris købe et nyt modul og bruge den på hovedmodul/batteribasern som du i forvejen har.

Om Insta360

Firmaet Insta360 blev grundlagt i 2015 af JK Liu. Firmaet startede med at arbejde på at udvikle 360 graders kameraer, med med tiden har firmet udvidet sortimentet så det både fremstiller action kameraer og professionelt udstyr. Senest har firmaet i år f.eks leveret video fra NASA da “Perseverance rover” landede på Mars via deres Insta360 Pro 2 kamera. Der har således været en rivende udvikling i firmaet. TIME magazine kårede Insta360 One R til “best inventions of 2020”.

Pris

Prisen på Insta360 One R Twin Edition ligger på ca. 4.000 kr.

Insta360 One R monteret på en lille forlænger stang ud fra hjelmens GoPro mount