Hvad sker der når man spørger 3 voksne piger, der er forholdvis nye på mtb om de har lyst til at lave et hold og køre deres løbsdebut til Hærvejsløbet……….  De siger heldigvis ”Ja da – vi er friske” og friske det var de.

Elsebeth, Chanette og Helle er fra sidst i 30´erne til sidst i 40´erne og har kørt på mtb i ca 1 års tid. De er alle medlem af klubben Hald Ege MTB. Ingen af dem havde tidligere deltaget i løb og var i tvivl om de var klar og kunne de nu klare det. Vi har fulgt dem fra de startede til deres første træning i klubben og frem til løbsdagen. Vi har spurgt dem om deres tanker og overvejelser i forhold til at starte på ny sport som voksen og hvorfor de valgte at melde sig ind i en klub fremfor at køre alene.

Hald Ege MTB er en klub under DGI som satser på bredden. Der er knap 400 medlemmer, heraf er ca 90 kvinder og 80 børn/unge. Klubben har ikke licens og motionisterne er den største del af klubben.

Hvorfor valgte I at køre i klub?

Det er jo forholdsvis nemt at starte med at køre MTB, (hvis man kan cykle i forvejen) så er det jo bare at finde en mtb og en hjelm også afsted. Men man høre jo om en masse skader og at det kan være farligt, så det at få et fællesskab og nogle at køre med betyder utrolig meget for os. Hald Ege mtb har et rigtig godt ry for at tage godt imod nye medlemmer og at der er plads til alle uanset niveau. Man følger sig med det samme velkommen og som en del af flokken.

Samtidig er der også muligheden for at få hjælp til at blive teknisk bedre. Klubben holder hver måned teknikkurser, hvor man deles op i niveau. Man kan altid finde en plads der passer, uanset om man er nybegynder, glad amatør eller en af de hurtige drenge. Trænerne kan huske én og giver os tillid til at tro på, at vi godt kan.

Fotograf: Brian Brøgger

Pigerne er også enige om at en af de gode ting ved at starte op i en klub, er at det giver et stort netværk og nogle at køre med udenfor de faste træningsdage. Man bliver en del af et stort fællesskab på kryds og tværs og man kommer ud og lærer sporene i lokalområdet at kende og kan tage med på klubture til andre spor længere væk.

Til klubtræningerne er der også altid mulighed for at finde et hold der passer, uanset om man har lyst til at køre en hyggetur den ene dag og få en social tur, eller skal ud og give den gas med høj puls på et andet hold en anden dag. Man kan altid få hjælpe og sparring, det gælder både til valg af dæk, indstilling af cyklen eller ”køre I andre med eller uden trusser” og hvorfor sover mine fingre og tæer når jeg cykler……

Hvilke tanker gjorde I jer før løbet?

Vi blev spurgt om vi havde lyst til at lave et hold og køre sammen til Hærvejsløbet. Vi havde nogle betænkeligheder, da ingen af os før havde deltaget i løb. Ét er at cykle med klubben, noget andet er at deltage i et løb. Vi gik i gang med at undersøge, hvad det var for et løb og vores træner opmuntrede os og gav os troen på at vi på alle måder var klar både fysisk og ikke mindst teknisk.

Vi kendte heller ikke rigtig hinanden, andet end fra de fælles klubtræninger, så vi tog ud og cykle nogle ture sammen inden. Her kunne vi lære hinanden bedre at kende og finde ud af hvor hurtigt vi kørte i forhold til hinanden og få afstemt forventninger. Vi var hurtigt enige om at det vigtigste var at det skulle være sjovt hele vejen og målet var at gennemføre – uanset hvor lang tid det ville komme til at tage.

RACEDAY….  De sidste detaljer falder på plads

Løbet starter i Frederiks og da de ankommer er det sommerfugle i maven og spændte på hvad der er i vente de kommende 35 km. Der er en helt speciel stemning i hallen hvor der er udlevering af startnumre. Her er masser af mennesker, folk er glade, spændte, forventningsfulde og med en summen af liv og energi.

Med den udleverede kuvert dukker de lavpraktiske spørgsmål op – ”hvor skal nummeret sidde??”  På trøjen, foran og hvad så med lynlåsen, måske på tasken eller er der plads på cyklen.?

Alt bliver klart – lige en sidste tur på toilettet – er der vand nok med – er der styr på energi – Før-race-selfies – finde en god plads i startfeltet – nerverne er helt udenpå og nu er det bare at vente på startsignalet.

Klar – Parat – KØR!!!!

Fotograf: Karina Kongsted Bech

Man har jo hørt historierne om at der går ræs i hovedet på folk, når der kommer nummer på cyklen. Det troede de bestemt ikke ville ske for dem, ”vi skulle jo bare hygge os og have det sjovt”. Det kan man åbenbart også have selvom det går stærkt.

De kom godt afsted fra start og ud igennem det nye lækre spor i Stendalen, de har været der på en klubtur og viste at de sagtens kunne køre det. Her er et super godt flow og man kan få godt med fart på uden pludselige udfordringer. Depotet lå tidligt på ruten og de besluttede sig for at springe det over og forsætte mod Viborg.

Herefter kom de til Heden hvor sporet var tørt og vejret viste sig fra den gode side. De skiftedes til at køre forrest og deres tempo passede rigtig godt til hinanden og alle havde en dag med gode ben. Humøret var højt og den friske luft gav ekstra energi.

Herfra var det over til plantagen og det sidste stykke ind mod Viborg – stemningen var høj over at det bare gik så godt, den fælles oplevelse af at samspillet fungerede og glæden ved at være så tæt på mål gjorde, at der bliver sat ekstra fart i cyklerne.

At nå ind til byen, køre på den røde løber og opleve alle folk der klapper og en hel by som summer af liv og glæde var ubeskrivelig. Medaljer blev hængt om halsen og målfotos blev taget…. Da de endelig fik resultatet var det næsten ikke til at forstå nr. 4 af rene kvindehold!

Det blev i målområdet fejret sammen med en masse andre fra klubben, både folk man kender og dem man aldrig har set ført. Men vi har det samme klubtøj på og har en stor oplevelse at dele og det er uanset om vi har kørt 165 km eller 35 km.

 

Hvad så nu – skal I afsted igen?

Pigerne er enige om at det bestemt ikke er sidste gang de er taget afsted til løb. Det har været en rigtig god oplevelse hele vejen igennem og Hærvejsløbet er et rigtig godt sted at få sin debut med mtb-løb.

Alt fungerede lige fra nummerudlevering i Frederiks, til en godt opmærket rute hvor man ikke er i tvivl om man er på rette vej og spor som kan køres af alle uanset niveau. Fantastisk stemning igennem Viborg på den røde løber og i hele målområdet på Kasernen. De vil alle 3 klart anbefale, at finde sammen med nogle andre og tage springet til at prøve et mtb-løb.

Pigerne fremhæver, at det har givet dem et rigtig godt sammenhold og at de anbefaler andre, at melde sig ind i klubben. Man får SÅ meget ved at være medlem af en klub, blive en del af fællesskabet, kan få teknisk undervisning og en masse spændende tilbud og oplevelser.

Vi siger tak til Elsebeth, Helle og Chanette for at deltage i løbet og dele deres oplevelser med os. Vi siger også tak til DGI for at stille et hold til rådighed vi kunne sende pigerne afsted.

Tilmeldingen til Hærvejsløbet 2018 er åbnet – så tag fat i en makker eller 3 og meld jer til og få en oplevelse for livet.