Igen i år har vi haft vores udsendte til Crankworx i legendariske Whistler, og der er ikke hvem som helst vi har sendt af sted. Danske Jonna Johnsen deltog igen i år, og har skrevet denne artikel, der opsummerer ugen i Whistler.

Igen i år blev Crankworx World Tour finalerne kørt i Whistler Canada. Nok verdens største MTB fest holdt over 10 dage, med race og konkurrencer fra Enduro til Slopestyle.

Ugen blev skudt igang med Clif Dual Speed & Style præsenteret af Muc-Off, hvor de inviterede ryttere kører side om side for at nå hurtigst til mållinjen, dog med to hop hvor der skal laves et trick. Denne event er særligt populær blandt fans, da man kan følge med i hele racet, og så er der den ekstra faktor i trick hoppene, at man er ikke sikker på, hvem har vundet indtil trick vurderingen bliver givet og bliver lavet om til “straf-tid” eller tid taget af den samlede konkurrencetid.

Riverside Women’s Only Jump Jam

For første gang bød Crankworx velkommen til en konkurrence kun for kvinder på Dirt Jump hop. Bedste og reneste stil kom på podiet. Der var 16 kvinder der stillede op, og top 8 fik chancen for to gennemkørsler, hvor de ville blive vurderet på hvor rent de hoppede og på deres tricks.

Kampen om guldet blev mellem Stephanie Nychka og Caroline Buchanan. Stephanie så stærk ud med flere forskellige tricks gennem opvarmning og kvalifikation, men måtte se sig slået af presset under konkurrencen og hoppede for kort på anden sidste hop. Når man ikke gennemføre det linje hop man har startet, kan dommerne ikke give lige så mange point, lige meget om du har haft nogle tricks med ind over.

Så det blev Caroline med hendes flydende stil og one hander, one footer og tobagan der tog sejren.

Jonna Johnsen giver fuld gas i bermet

Jonna Johnsen deltog også, og var med i finalen. Hun havde aldrig kørt Dirt bumps før, så det var en ny udfordring. Hun endte med en flot 7 plads.

“Jeg vil helt sikkert deltage i et Jam igen” siger Jonna, “Nu ved jeg hvad det er og har en chance for at træne både den type hop og tricks, hvilket vil blive helt nyt for mig”.

Resultat:

 1. Caroline Buchanan
 2. Stephanie Nychka
 3. Sarah Walter

Billeder: https://www.flickr.com/photos/crankworx/albums/72157698744283571

Whistler overall

I år kom Kyle Strait og Sam Reynolds i bronze finalen. I første runde styrtede Kyle Strait efter det første trick hop og gav Sam Reynolds et kæmpe forspring ind til anden runde, så bronze medaljen gik denne gang til Sam Reynolds. Finalen var en tættere affære mellem Tomas Lemoine og Greg Watts, hvor første runde gik til Greg, dog kan man aldrig føle sig sikker når man er oppe mod en “heavy-hitter” som Tomas.

Det kom ned til sidste finale runde hvor Tomas gav baghjul til Greg og hentede Greg’s tid ind og lidt til, og dermed gik hjem med ikke bare sejren på dagen, men sejren for hele Crankworx World Tour Dual Speed & Style Championshipet.

Resultat:

 1. Tomas Lemoine
 2. Greg Watts
 3. Sam Reynolds

Highlights video fra Dual Speed & Style:

Live-replay:

Næste race var CamelBak Canadian Open Enduro præsenteret af Specialized (EWS), som endnu en gang fandt vej til Whistler, i år dog med nye spor til racet. 5 stages på tid skulle afgøre hvem der tog hjem med medaljerne i år. Igen med stadiet fra Top of The World hele vejen ned til det målområdet, hurtigste rytter på denne stage gennemførte det på 20:58.58 minutter!

En enkelt dag, 5 stages med den længste stage til slut. Hvem kan holde distancen. Hvem kan nå igennem uden mekaniske fejl undervejs? Det var en lang dag for atleterne, med forskellige vindere på hver stage for mændene og igen et “clean-sweap” på kvindernes.

Cecile Ravanel viste igen utrolig form, og tog sejren i sikker stil! Det var hos mændene, at det kom ned til det sidste monster-stage, for at se hvem der ville gå derfra med sejren. Eddie Masters lagde det hele på bordet på sidste stage og sad i Hot Seat’et et stykke tid, indtil Martin Maes satte hele feltet på plads, og kørte bedste tid hjem, og dermed bedste overall tid, hvilket gav ham sejren!

Cecile Ravanel vandt med en tid på: 47:24.95 minutter.

Martin Maes vandt med en tid på: 41:01.99 minutter.

Resultat:

Kvinder

 1. Cecile Ravanel
 2. Isabeau Courdurier
 3. Noga Korem

Mænd

 1. Martin Maes
 2. Sam Hill
 3. Edward Masters

Highlight video:

GARBANZO DH

Det grusomme downhill race der efterlader atleterne “uden hænder” ved mål. Lige under 13 minutter for de hurtigste mænd, giver en ide om hvor lang dette race er! Et normal Downhill World Cup race ligger mellem 3-5 mintter, hvilket gør Garbanzo DH næsten 3 gange så lang.

Vejret eller rettere luft kvaliteten på dagen var ikke ideel. Tørke i området havde givet flere skovbrænde, og der var røg til alle i Whistler. Ikke hvad du håber på med 13+ minutter fuld fysisk downhill i sigte.

Downhill action fra the Crankworx Whistler Garbanzo DH. Credit: Fraser Britton / Crankworx 2018

I kvindernes race blev det de lokale der tog toppen af podiet foran world cup kører Tracey Hannah på 3. pladsen 10 sekunder bag nummer et. Den lokale og tidligere World cup rytter Claire Buchar viste, at hun stadig har hvad der skal til, for at nå en podieplads. Kun 8.57 sekunder bag vinderen, en flot 2. Plads. Der var dog ingen der kunne stoppe lokale Georgia Astle, som kørte et fantastisk race run.

Tættere var racet mellem mændene med kun 3.25 sekunder mellem første og tredje plads. Samuel Blenkinsop kom ind til Crankworx ugen med en skade fra sidste World Cup, men stadig i form til at tage 3 pladsen. Med kun 1.67 sekunder blev det Jacob Dickson der tog 2 pladsen. Alle øjne var dog på Sam Hill, som kom ned med en tid på 12:48.84 minutter. Kun gjort mere imponerende da man fandt ud af, at en fotograf havde fundet vej ind mellem tapen ,og blokerede en af Sam’s linjer, dog ikke nok til at tage sejren fra ham.

Resultat:

Kvinder

 1. Georgia Astle
 2. Claire Buchar
 3. Tracey Hannah

Mænd

 1. Sam Hill
 2. Jacob Dickson
 3. Samuel Blenkinsop

Highlight video:

Fox Air DH som altid på A-Line.

A-Line nok den eneste bane i verden, som er et must do når man tager til Whistler! Hop, sving og høj fart, hvem vil ikke gerne have lidt af det i deres liv?

På race dag så banen dog ikke så ren ud, som den ellers gør i løbet af året, bremse-huller er en faktor der bestemt gør en forskel. Efter et par dage med det sædvanlige Crankworx crowd har gjort, at banen har set hundredevis hvis ikke tusindvis af ryttere i løbet af den sidste uges tid. Huller og støv er bare en del af gamet.

Credit: Fraser Britton / Crankworx 2018

I år så vi igen Jill Kintner tage sejren, med Vaea Verbeek og Casey Brown tæt bag hende. Hos mændene blev det Finn Iles der gav ham selv fødselsdag gaven over alle ved at tage sejren. Fulgt af Magnus Manson og Bas Van Steenbergen.

Vi var to danske kører i Whistler, Marcus Engelstjern havde en DNS (did not start) og Jonna Johnsen (MTBX’s udsendte) tog en 17. plads, med en forbedret tid fra sidste år.

Som altid byder Air DH også på party-tog, og i år havde Mikey Haderer besluttet at køre i et T-rex kostume, så ikke alle stiller op for at vinde.

Highlight video:

Live-replay:

Årets verdensmesterskab i Whip

Årets verdensmesterskab i Whip præsenteret af Spank, fandt igen sted på Crabapple hoppene.

Et fedt event hvor du får lov til, at se nogle af verdens bedste atleter lægge cyklen sidelæns i luften.

I år blev det Casey Brown der ikke overraskende igen tog sejren, foran Manon Carpenter og Jamie Hill. Hos mændene gik sejren til Allan Cooke, fulgt af Carson Storch og Thomas Vanderham.

Resultat:

Kvinder

 1. Casey Brown
 2. Manon Carpenter
 3. Jamie Hill

Mænd

 1. Allan Cooke
 2. Carson Storch
 3. Thomas Vanderham

Highlight video:

Rockshox Ultimate Pumptrack Challenge

Hvem kan hurtigst komme igennem en bane uden kæde på cyklen?

En kort bane gav ingen plads til fejl i ens race. Med tider under 10 sekunder, var det om at være så præcis som mulig. Vi så Caroline Buchanan lave et flot comeback, efter at have være skadet hele året. Hun vandt kvindernes race foran Jill Kintner og vi så Kialani Hines tage 3. pladsen over Jordan Scott.

Danske Jonna Johnsen var igen i år i finalerne, og sluttede i kvartfinalerne med en 8. plads. Hos mændene var det BMX kører Collin Hudson som hoppede ind og snuppede sejren foran Chaney Guennet og Tomas Lemoine.

Resultat

kvinder

 1. Caroline Buchanan
 2. Jill Kintner
 3. Kialani Hines

Mænd

 1. Collin Hudson
 2. Chaney Guennet
 3. Tomas Lemoine

Highlight video:

Live-replay:

100% Dual Slalom

En løs affære mellem gate’sne på Dual slalom banen. Det var et tæt race for både kvinderne og mændene på Dual slalom banen, med den sorte side langsommere end den hvide var det svært at forudse hvordan racet ville ende.

Vi så Tomas Slavik tage 3. pladsen over Tom Van Steenbergen. I gulv/sølv finalen så vi Austen “Bubba” Warren styrte i første runde mod Kyle Strait, og han gjorde sit bedste for at genvinde siden i anden runde men måtte se sig slået af Kyle.

Hos kvinderne så vi Anneke Beerten tage 3. pladsen over Kialani Hines. Men det mest oprørende fra Dual slalom i år var, at se Danielle Beecroft tage hendes downhill cykel i brug, og faktisk tage sejren over Jill Kintner på denne! Noget ingen havde set komme!

Resultat

 1. Kvinder
 2. Danielle Beecroft
 3. Jill Kintner
 4. Anneke Beerten

Mænd

 1. Kyle Strait
 2. Austen Warren
 3. Tomas Slavik

Highlight video:

live-replay:

Red Bull Joyride

Hvad kan man sige om dette event som ikke allerede er blevet sagt? Det største event, eventet der startede det hele for Crankworx. Og i år blev der skrevet historie igen!

Fantastiske tricks over kæmpe hop! 14 inviterede verdens elite atleter når det handler om Slopestyle. Utroligt tæt point og en vinder fundet i sidste mand på dagen!

Vi så Nicholi Rogatkin sætte baren i første runde med 92.75 point! Men det blev rigtig spændende da Brett Rheeder i hans anden runde fik en score på 94.50 point, hvilket betød at Nicholi som sidste mand på toppen havde en sidste chance for at vinde, ikke bare dagens konkurrence men også den famøse tripple crown som ingen endnu havde nået.

Foto: Kike Abelleira

Nicholi gjorde det umulige han kørte en score på 96.50 point hjem, en dobbelt sejr! Verdens første Tripple Crown vinder! Han vandt 3 ud af 4 mulige stop på Crankworx World Touren!

Der skal også gives credit til Erik Fedko, som kørte en 3. pladsen i hus med en score på 88.25 point, samt Emil Johansson som efter en sæson med skade og sygdom, viste at han stadig kan med en score på 86.75 point som gav ham en flot 4 plads.

Resultat

 1. Nicholi Rogatkin
 2. Brett Rheeder
 3. Erik Fedko

Sidste event

Canadian Open DH præsenteret af iXS

Støv, stejl og sten. Canadian Open DH er ikke for de svage. Banen så ud til, at blive hårdere for hvert år, med flere sten og rødder stikkende ud alle steder.

En ting er sikker, rytterne som køre DH World cups har en god fordel her.

For nu 4. år i streg blev det igen Tracey Hannah og Troy Brosnan, der kørte sejren hjem! Bag Tracey blev det Casey Brown med et vildt race run der tog anden pladsen, tæt fulgt af Vaea Verbeeck med kun 5.99 sekunder mellem de første 3 kvinder.

Tracy Hannah Foto: Kike Abelleira

Hos mændene var det endnu tættere! Med kun 0.51 sekunder måtte Conner Fearon se sig tilfreds med anden pladsen, og 3. pladsen gik til Magnus Manson med kun 0.91 sekunder op til Troy. Så bare for at lave en lille highlight, der var mindre end et sekund mellem podie vinderne hos mændene! Det må siges at være tæt race!

1. Tracey Hannah – 2. Casey Brown – 3. Vaea Verbeeck

1. Troy Brosnan – 2. Conner Fearon – 3. Magnus Manson