Anmeldelse af Olympia Performer 29″ (E-MTB)


Vores vurdering af Olympia Performer 29"

Test score af Olympia Performer 29

Funktionalitet: 9

Design: 7

Pris: 8

Total Score: 8 ud af 10

Anmeldt af Rikke Bruun

Vi fik i foråret mulighed for at teste den spændende E-MTB  Olympia Performer 29″ fra den Italienske producent Olympia. Vi har 3 meget forskellig ryttere som har taget et par testture på den og som vil dele ud af deres oplevelser.

Olympia er italiensk fuldblod

Olympia er grundlagt i Milano i 1893 og er kendt for deres æstetiske design og konstante udvikling indenfor både mountainbikes, motor og landevejscykler. I Danmark bliver cyklerne forhandlet direkte af distributøren og kan ikke købes i butikkerne. Dette gør, at man kan få flotte cykler med kvalitets udstyr til særdeles fordelagtige priser.

Generelt sælges cyklerne som “special-byggede” cykler. Dette skal forstås på den måde, at man vælge sit stel også sammensætter man resten udfra behov og pengepung – altså forgaffel, bremser, hjul og geargruppe.

Man kan altid ringe og få en vejledende snak med den danske Importør  eller nogle af ambassadørerne.

E-MTB Olympia Performer 29″

Vi har testet denne cykel, som er Olympias “basis-model” indenfor mountainbike med motor (Mere info på olympiacicli.it). Cyklen er bygget på en aluminiums ramme, med 100mm vandring, 9 gear og Bosch motor. Man betjener motoren, via en simpel remote, der sidder montoret på styret. Midt på styret er der moteret en lille skærm, her kan man nemt se hvor meget motoren hjælper, man kan se hvor meget batteri der er tilbage og hvor langt man har kørt. Der er et godt overblik og simpel betjening, som de fleste vil kunne finde ud af uden brugsanvisning.

Motoren virker som en “pedal-assistent” – hvilket betyder, at den kun hjælper i forhold til hvor mange kræfter du selv bruger. Man kan altså ikke sætte sig op og blive transporteret  fra A til B uden at yde noget.

Batteriet har en rækkevidde på ca 60-130 km alt efter hvor meget man sætter den til at hjælpe. Batteriet skulle kunne holde til adskillige hundrede opladninger, alt efter om man følger foreskrifterne for korrekt opladning og brug. Skulle batteriet blive slidt, så kan man købe et nyt for ca kr. 3.000,- eller få det renoveret hos en af de mange danske udbydere for ca kr. 1.500,-

Test-rytterne

Vi har haft 3 meget forskellige ryttere til at køre nogle ture på cyklen og vurderer den udfra deres oplevelser. Vi har valgt, at have fokus på følgende punkter: Brugervenlighed, køre-egenskaber, generel oplevelse:

Test-rytter nr 1 er Lars på 60 år – Lars har kun kørt på mtb ganske få gange, men vil gerne i gang. Men med lidt rigelige kilo på sidebenene og en ikke eksisterende kondition, er det uoverskueligt, at komme igang, når man ikke kan følge med vennerne.

Bruger venlighed: Lars havde super let ved at sætte sig ind i funktionerne og få overblikket over mulighederne for indstilling. Displayet er nemt at betjene og reagerer omgående.

Køre egenskaber: Selv op af de stejle bakker, fornemmer man et stort kraftoverskud i cyklen og han har aldrig følt, at den ikke kunne klare de opgaver den er blevet stillet. Selvom Lars er en stor mand på +120kg, føler han sig sikker på cyklen, da dens konstruktion og materialer er robust og kan klare belastningen.

Generel vurdering: Selvom det var en stor hurdle for ham at komme over, at han skulle ud på en cykel med hjælpemotor – så endte det som en meget

Motoren betjenes let med 1 finger på venstre hånd

positiv oplevelse. Han er en mand der lige er rundet de 60 år og som ikke har dyrket motion i mange år. For ham har det været umuligt, at være en del af fællesskabet med sine sønner og kammerater som allerede er igang med at cykle. Hans oplevede med Olympia Performer, er at kunne være med i fællesskabet og følge med holdet på lige fod med de andre. Det har givet ham lyst til at komme igang med at træne og målet er at kunne bruge motoren mindre og mindre og forhåbentlig med tiden, at kunne få en cykel uden motor.

Test-rytter nr 2. er Rikke på 40 år – hun har kørt mtb i ca 3 år, holder af turene på singletrack og hvis største udfordring er når det går for meget op ad bakke.

Brugervenlighed: Hun skulle lige have vist funktionerne et par gange, men da hun kom afsted på den første tur og fik prøvet sig frem, var det utrolig nemt at betjene motorens hjælpekraft.

Køre egenskaber: Cyklen er en størrelse for stor til hende og den er tung (ca 20kg) , men tyngdepunktet ligger lige over kranken og lavt i cyklen, så efter nogle kilometer i skoven, fik hun hurtigt føling med cyklen. Hun foretrækker, at den ikke hjælper så meget i sporene, men nyder at kunne “flyve” op af bakkerne.

Skærmen der viser batteri, belastning, hastighed, distance mm.

Generel oplevelse: Hun syntes den var rigtig sjov at prøve og blev positivt overrasket over hvor godt og naturligt motoren fungerer. Men som sin primære cykel passer den ikke, dog vil den være fin til sjov og ballade kørsel.

Test-rytter nr 3. er Kristian på 40 år – han har kørt mtb i 1 år. Han køre primært for det sociale og hygger sig på ture med familie og venner.

Bruger venlighed: Han finder cyklen utrolig let betjent, “det er bare at sætte sig op og køre”. Indstillingerne klares let undervejs og alting fungerer og man kan ikke gøre noget galt. Nemt gearskifte med drejegreb med 1×9.

Køre egenskaber: Cyklen køre godt på trods af sin høje vægt, men han vil være betænkelig ved at tage den med i hårdt terræn. På blå spor med masser af flow og tildels røde spor er der ingen problemer.

Generel vurdering: Det er en rigtig god og let kørt cykel, som gør at man på trods af en ikke så god kondition, vil kunne følge med og være en del af fællesskabet.

Læs evt om Lars´første tur på mtb HER – Til løb i Blåbjerghøj

Samlet vurdering af Olympia Performer 29″

Funktionalitet: Nem betjening, stærk motor og stort batteri

Pris: Man får utrolig meget cykel for den vejl. udsalgspris kr. 18.995,-

Design: Man kunne have gjort mere ud af detaljerne, men sammenholdt med pris, er det acceptabelt.

Cyklen er venligst stillet til rådighed af Keld Christensen, Olympia cyklen

1 kommentar

  1. Den cykel er ikke udstyret med Bosch motor. Det ganske væsentligt, da Bafang systemet ligger langt længere nede prismæssigt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *