Vores vurdering af American Classic Wide Lightning

Test score af American Classic Wide Lightning

Funktionalitet: 9

Design: 8

Pris: 6

Total Score: 7.7 ud af 10

Anmeldt af Kasper Meldgaard Børjesson

Der er et hav af hjulsæt at vælge imellem og det er kun budgettet der sætter grænsen for hvad man kan få. Efterfølgende skal man beslutte sig for, hvad man bruge hjulsættet til. American Classic Wide Lighting kan ifølge producenten klare alt fra XC til Enduro. Det kan jeg ikke hverken be- eller afkræfte, da jeg kun har brugt hjulsættet i Danmark indtil videre. Her har hjulsættet dog været suverænt og stærkt på de danske spor, både til sjov og til løb.

Næsten lige så let som carbon

american-classic-hjulsaet-02American Classic Wide Lightning har en indre fælgbredde på 29.3mm og har en fælghøjde på 22mm, hvilket får de fleste dæk til at se enorme ud. Specielt bredden gør også, at der er mærkbart forbedret greb i forhold til mindre bredde hjulsæt.

Vægten på hjulsættet er sølle 1569 gram som er rigtig let for aluminium og samtidigt lige så let som mange carbon hjulsæt af samme type på markedet. Fælgene på hjulsættet vejer kun 400 gram.

Det er lige så let som fx. en Stans No Tubes ZTR Crest fælg som er en ren XC fælg. Mange lette hjulsæt er lette pga. Lette eger og nav, men det er efter min mening langt vigtigere, at have lette fælge da det gør rullemodstanden lavere.

Jeg har kørt med flere forskellige typer dæk, som alle var lette at montere tubeless. Hjulsættet kom tubeless ready i kassen, så det var bare at smide ventiler og væske i. Lufttrykket har jeg leget med hen af vejen og kører nu med et tryk på 1.6 – 1.8 bar. Jeg kunne formentligt godt køre med lavere tryk, men synes at trykket var passende til min vægt og aggressive kørsel.

Mit forrige hjulsæt vejede lige under 2200 gram, så vægtbesparelsen på over 600 gram var enorm og jeg kunne med det samme mærke en kæmpe forbedring i både acceleration og momentum. Specielt på stigninger kunne jeg mærke at jeg skulle bruge langt mindre energi for at nå til toppen. I berms og sving kunne jeg holde langt bedre momentum. Det var samtidigt lettere at holde farten på lige strækninger men her var forskellen ikke lige så mærkbar.

Navene på hjulsættet er American Classics egne. Jeg har endnu ikke oplevet problemer med dem selvom de tidligere har fået noget kritik for at være svage, men jeg vejer også kun 82 kg. Navene har ikke den høje summen som mange andre high end hjulsæt har, men det generer mig nu ikke, tværtimod. Hjulsættet kan fås med Thrue Axle, quick release eller boost samt XD eller Shimano body.

Konklusion

american-classic-hjulsaet-03American Classic Wide Lightning 29” har en vejledende pris på omkring 6.500 kr. Det er ret dyrt for et aluminiums hjulsæt og er også det eneste minus ved hjulsættet. Jeg mener dog stadig at det er en fantastisk god opgradering der virkelig kan mærkes i forhold til fx. Et nyt styr eller en lettere kassette. Den indre fælgbredde giver super godt dæk greb og mulighed for lavt dæktryk. Vægten er fantastisk lav for et aluminiums hjulsæt og jeg tror ikke at man finder et meget bedre hjulsæt på markedet. En klar anbefaling herfra.

Se Bill Shook præsenterer American Classic Wide Lightning på Interbike 2013