UCIs Mountainbike World cup blev skudt i gang for 2021. Faktisk har den ligget stille siden afslutningen i september 2019. I 2020 blev kørt af to afdelinger i Nove Mest na Morave, men de tælles ikke med som world cup afdelinger. Første afdeling i Albstadt blev en varm fornøjelse, og gav håb om en spændende world cup 2021.

Så kom dagen som mange har ventet på, i hvert fald de mange ryttere der stod klar ved startlinjen i Albstadt i weekenden. UCIs mountianbike world cup blev skudt i gang i Albstadt. World cuppen kører over 6 afdelinger. Det hele slutter i september i Snowshoe, USA. I Albstadt var der fransk på alles læber, for de ryddede bordet både hos kvinderne og hos herrerne. Vejret var anderledes end det plejer, når world cuppen besøger Albstadt. Solen stod højt på himlen, og graderne var et stykke over de 20.

Short tracken var hektisk

Efter et par hektiske short tracks, hvor verdensmesteren Pauline Ferrand-Prévot tog første pladsen hos kvinderne. Hos herrerne var den altid farlige multikunstner Mathieu van der Poel tog sejren hos herrerne. Der var lagt op til den helt store spænding til søndagens race i den olympiske udholdendes diciplin XCO, men det var kun herrerne der denne gang leverede spændingen.

Loana Lecomte på sin MASSI cykel, tager sejren. Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Loana Lecombe var helt urørlig hos kvinderne

Franske Loana Lecomte kørte sin første rigtige world i Albstadt. Selvom hun faktisk vandt sidste år i en af afdelingerne i Nove Mesto na Morave, så tæller de ikke som en world cup sejr. Så debutanten, som faktisk bare er 21 og samtidig U-23 verdensmester, satte tidligt hele feltet, og kørte alene i store dele af løbet.

Det var kun hendes landsmand Pauline Ferrand-Prévot, der kunne følge med. Alligevel slog den unge verdensmester Loana Lecomte elite verdensmesteren med hele 53 sekunder. Derefter kom endnu mere ungdom, da debutanten på 22 Haley Batten kom ind som nr. 3, Kate Courtney på 25 på fjerdepladsen og på en 5. plads den 28 årige Yana Belomoina. Jolanda Neff og Linda Indergand kunne ikke følge med konkurrenterne, og sluttede nede i feltet.

Pauline Ferrand Prevot PÅ vej ned af en af de mange bakker i Albstadt. Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Franske Loana Lecomte sagde efter sejren “ Mit mål i dag var at vinde, men jeg vidste ikke om det kunne lade sig gøre”, og mellem grin fik hun videre udtalt “Jeg har kæmpet for at komme i form op til World cuppen, og så var det fedt at vinde. Ja, og så vil jeg rigtig gerne med til de olympiske lege“.

Vores egen Malene Degn fik slet ikke mulighed for at vise sine evner, da hun tidligere på ugen blev testet positiv for Corona.

Victor Koretzky tager sejren over Nino Schurter. Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Flere ville være med på herrer siden

Hos herrerne var spændingen noget anderledes. Den var intakt til sidste sving, hvor en anden franskmand, Victor Koretzky tog en spurtsejr over selveste Nino Schurter. Men fra start lagde Mathieu van der Poel ud med at smadre feltet, og i løbet af de første omgange, lignede det at han ville køre den hjem. Men pludselig havde han ikke mere at køre med, og røg helt ud af løbet, men fik kørt sig op til sidst, og endte på en 7. plads.

Mathias Fluckiger ville også gerne være med. Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Flere var i front undervejs, og flere bød sig til. Det lignede længe en slutspurt mellem Nino Schurter, Victor Koretzky og Mathias Flückiger, men sidst nævntes dropperpost ville ikke op de sidste kilometer, men han fik alligevel kæmpet dig til 3. pladsen.

Simon Andreassen var tilfreds med sin 26. plads, da Albstadt ikke lige er hans spor. Mens Jonas Lindberg der sluttede på 68. plads og Sebastian Fini der sluttede lige efter, var knapt så tilfredse, og begge to ser frem til Tjekkiet i næste uge.

Tom Pidcock var flyvende. Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Ung englænder

Men Den unge englænder Thomas Pidcock, som også kendes fra Team Eneos teamet på landevejen, var helt ustyrlig. Var det ikke fordi han han startede så langt tilbage som han gjorde, så havde han kørt med om sejren. Han kæmpede sig fra en start som nr. 100 og endte i top 10. Ham kommer vi til at se mere til. Har I lagt mærke til den cykel han kører på? Team Ineos bruger jo Pinarello cykler, men de laver ikke mountainbikes. Så Thomas Pidcock kører faktisk på en unbranded BMC Fourstroke.

Victor Koretzky sagde efter sin spurt sejr “Jeg kan ikke tro det, det er fantastisk. Jeg overhalede Nino på den sidste del i græsset, og jeg brugte den samme sprint som min Short Track. Det var super varmt, så hvis du går i den røde zone, er det ikke muligt at komme igen på dette spor, så jeg fulgte den første gruppe, angreb da jeg fornemmede at jeg havde overskuddet til det “.

Nino Schurter er tilbage.
Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Nino Schurter

Da Mathieu van der Poel startede med at smadre feltet, så Nino Schurter ikke godt ud, og det mindede lidt om hans 2020 sæson, hvor han var en skygge af sig selv. Tanken slog en undervejs, om Nino-æraen var ved at være slut. Men efter de første 20 minutter var det gamle Nino man så igen, han køre stærkt i år, og kan ikke afskrives. Selvom han ikke tog sejren til sidst, så kan han sagtens køre om om podiepladserne, og han kan nok først dømmes ude for alvor, den dag han stopper, selvom han i disse dage fylder 35.

Mathieu Van Der Poel bliver farlig i året world cup. foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Nye tendenser?

Vi så både Mathieu van der Poel fra Alpecin-Fenix og Thomas Pidcock fra Team Ineos komme i dragter fra deres landevejshold. Det er sjældent man ser det, er en ny tendens? Det nok bare et resultat af tilfældigheder, da begge ryttere er multitalenter, men nok stadig tjener flere penge på landevejssporten.

Læs mere: World cuppen i Nove Mesto ná Morave – Annikas favorit

Nove Mesto na Morave

Næste weekend venter publikum favoritten, og mange af rytternes favorit, da hele feltet flytter til Nove Mesto na Morave i Tjekkiet. Publikum må dog ikke komme ind til eventet, men rytterne får samme fede rute, centreret omkring den store balkon på skiskydningsstadionet. Det er her Simon sidste år slog sit navn endeligt fast, og her Annika Langvad har haft mange triumfer.

Find ud af mere på MERCEDES-BENZ UCI MOUNTAIN BIKE WORLD CUP hjemmeside. Og husk at det kan ses på Red Bull TV.