Test: YEP Uptimizer 2.0 HC Dropperpost


Vores vurdering af YEP Uptimizer 2.0 HC Dropperpost

Test score af YEP Uptimizer 2.0 HC Dropperpost

Funktionalitet: 10

Design: 9

Pris: 8

Total Score: 9 ud af 10

Anmeldt af Frederik Pedersen

YEP er et firma, som er placeret i Schweiz. Firmaet er ejet af en mand, som ikke er bange for at lægge navn til hans produkt, han hedder Andrea Chiesa. Andrea Chiesa er vokset op med benzin i blodet, for han har interesseret sig for motorsport i hele hans liv. Hans passion for ræs, mekanik og Mountainbike er baggrunden for, at han startede YEP. Hovedformåler med dette projekt, var at lægge vægt på funktionalitet og kvalitet udført i bæredygtige materialer, idet han så en problematik i nyere produkter, som han mener generelt ikke er lavet til at holde.

Uptimizer 2.0 HC – Hvad kan den?

Lidt tekniske informationer.

Længde muligheder:

  • 80mm travel – 330mm
  • 100mm travel – 350mm
  • 125mm travel – 375mm
  • 125mm travel – 405mm (TALL option)
  • 155mm travel – 435mm
  • 185mm travel – 515mm

I tykkelserne 30.9 mm. & 31.6 mm.

I denne test benytter vi os af:

  • 155 mm. x 435 mm. x 31.6 mm
  • 185 mm. x 515 mm. x 31.6 mm

Remote

Uptimizer 2.o HC (HC)er med remote, altså den er kontrollerbar fra styret ved hjælp af et håndtag. Ydermere så adskiller HC modellen sig fra ST modellen, som er den billigere udgave af YEPs dropperpost, da HC modellen er til indvendig kabelføring, hvor ST modellen er til udvendig.

Saddelpinden er styret med wire, og ikke hydraulik. Kablet bliver trukket fra bunden af saddelpinden og op til styret, hvor wiren bliver fastgjort med en lille 2 mm. unbrako.

Selve remote delen er hvad man kalder “universel”. Den kan sidde oppe, nede, til højre samt venstre på styret. Det gør ingen forskel, da grebet er symmetrisk.
Måden du “trigger” den på, er vha. en lille studs som du trykker til en retning. Den kan flippes 360 grader rundt uden problemer, og minder om et joystick fra en gammel Commodore 64. Se billede længere nede i artiklen.

Triggeren er monteret ganske simpelt, hvor “clamp” delen enten bare trykkes ned over styret, eller føres ind over, dog skal øvrige håndtag være pillet af, for at man kan føre den ind over.

Indvendige mekanismer:

Saddelpinden kører på luft, ligesom de fleste andre. Den er designet til at køre med en psi. på omkring de 120 psi. En Rock Shox Reverb kører med 240 psi. På grund af det lavere tryk i YEPs dropperpost, er der heller ikke lige så stort tryk på pakninger og andre indvendige dele i saddelpinden. Det er med til at mindske friktion samt forlænge levetiden af dropperposten. Der er anvendt Igus® pakninger for at gøre den så glat og smooooth som overhovedet muligt.

Materialer:

Andrea Chiesa har ikke haft den store fantasi til at lege med en masse diverse aluminiums legeringer –  valget stod klar. Han har lavet langt størstedelen af den i 7075-T6 alluminium, som er kendt for sin lette vægt samt yderst stærke struktur. Man kender også materialet fra danske T-Bolt, og så bruges det også i flyindustrien.

Farver:

For at “pimpe” dropperposten lidt, og gøre den mere personlig, så kan man skifte farven på kraven samt remote’en.
Valgmulighederne er: blå, rød, orange, grøn, lilla, sølv, guld og sort.

Installation & Service

Til begge dropperposts findes der .pdf filer på YEP’s hjemmeside under Support. Installation og service er nemt, så det kan den jævne hjemmeskruer finde ud af det. Der er ingen grund til at komme med en dybere forklaring, når det er så simpelt beskrevet i guiderne.

De kan ses her: https://yepcomponents.com/support/

Dropper’en kan købes på YEP’s hjemmeside til 380 € (ca. kr. 2.800,-), samt nogle få danske forhandlere.

Personlige oplevelser YEP Dropperpost

Fordele

Det er dejligt, at kunne montere, justere og servicere sine egne produkter, uden det skal være en videnskab. Her har YEP scoret høj karakter.
Hastigheden af hvor hurtigt sadlen skal komme tilbage igen, er også super nemt at justere. Det kan man gøre ved hjælp af lufttrykket, samt kabelstrammeren.

Den er smooth. Meget smooth. Dens gennemgang gennem vandringen er utrolig glat. Jeg har ikke prøvet andre droppere, som har været lige så glatte. Som sådan har det jo ikke så væsentlig effekt på kørslen, men det er utrolig lirens. Produktet er testet i over et år, uden servicering, og den bliver kun bedre med tiden.

Der har ikke været problemer med de indvendige dele, alt har virket upåklageligt i over et år. Den er bygget utrolig kraftigt og stiv, men samtidig meget sensitivt. Jeg er helt vild med hvor funktionsdygtig, stabil og pålidelig den er, og så er det stort set bare plug and play. Enhver mountainbikers drøm!

Personligt er jeg ganske tilfreds med håndtaget. Jeg syntes, det er fantastisk, at dropperposten bliver aktiveret ved hjælp af en wire. Hvis en gren river i kablet på sporet, så kan man altid justere højden med fixe fingre og et multi-tool.

Måden sadlen bliver monteret på, er også rigtigt god. Den giver muligheden for, at justere en lille smule ad gangen, samt nem justering.

Jeg vil gå så langt og påstå, at den er idiot sikker. Hvis du “trækker” sadlen op, uden at aktivere den, så trækker den ikke “negativt luft” ind i nogle luft kamre. Hvis den trak negativ luft ind, så ville den ikke kunne komme helt i bund igen. Dog så skal du ikke gå ud og rive i den med vilje, det har den ikke godt af i længden.

Farver er vigtige! Dem må man ikke glemme! Der findes selvfølgelig de typer, som kun vil have sort, men der findes sjovt nok også de typer, som gerne vil have en masse farver. YEP har sørget for at gøre begge grupper glade.

Ulemper

Dropperen komplette længde er utrolig lang. Skaftet har nu engang den længde som det skal have, men selv yderbenet, som sidder i rammen, er utroligt langt. Den komplette længde af dropperposten på 185mm dropper er 515mm.
Men vær opmærksom på hvad din ramme kan tage, for ikke alle rammer har plads til denne dropperpost.

Der er en smule slup i sadlen, eller slør om man vil. Sadlen kan drejes en lille bitte smule fra side til side, men det oplever man også på andre dropperposts. Jeg bryder mig ikke om det. Selvom det er utrolig svært at undgå, så hader jeg det stadigt.

Men alt i alt, er der tale om en rigtig lækker dropperpost, som man burde kigge nærmere på, hvis man er på jagt en en ny.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *