Amerikanske Spinergy har siden 1991, været en af de stærkeste producenter på markedet af hjul uanset om det er til kørestole eller cykler. De har siden starten været kendt for deres innovative tilgang til udvikling af produkter og til at tilpasse sig forbrugernes ønsker.


Vores vurdering af Spinergy Xyclone disk LX 27,5

Test score af Spinergy Xyclone disk LX 27,5

Funktionalitet: 9

Design: 10

Pris: 8

Total Score: 9 ud af 10

Anmeldt af Rikke Bruun

Spinergy er især kendt for deres patenterede og unikke PBO fiber eger, som bliver brugt i alle typer af hjul i deres sortiment. De producere også hjul med konventionelle eger og prisforskellen er ikke særlig stor. De har et stort udvalg af hjul til både landevej og mountainbike og fælles er, at de alle er UCI godkendte og velafprøvede.

Igennem de seneste 8 år har det amerikanske UCI Continental cykelhold Team Kenda Pro Cycling, kørt for Spinergy og været med til at teste og konstant udvikle endnu bedre hjul.

Spinergy Xyclone disk LX

Vi har igennem de seneste 6 måneder testet et sæt Spinergy Xyclone disk LX 27,5″ uden boost. Vi har både kørt almindelig træning, men også løb i Danmark. Så har vi været en tur i udlandet, og kørt på rødder, sten og i bikepark. De er ikke blevet skånet i forhold til vand, frost eller mudder.

Fakta

 • Hjulvariant: 27,5” eller 29″
 • Eger: PBO Classic (runde)
 • Eger farve: Sort, hvid, rød, gul, blå, orange, grøn eller lyserød
 • Eger antal: 28 både for og bag
 • Opspænding: Radial/2-kryds
 • Bagnav: 142x12mm thru axle
 • Options bagnav: 135mm QR
 • Fælg: Ultra let aluminium med svejsede samlinger
 • Profil: 24mm indvendig/28mm udvendig, 20mm høj
 • Bremsesystem: Standard rotor mount (6 huls)
 • Leje: Enduro leje
 • Medfølger: Fælgbånd og nippelværktøj
 • Anbefalet ryttervægt: Ubegrænset
 • Vægt komplet hjulsæt: 1.555g
 • Pris for det testede sæt kr. 6.798,-

PBO fiber eger og ubegrænset ryttervægt

Som en af de få producenter på verdensplan, har Spinergy ikke en vægtgrænse på deres hjul, men tror så meget på deres produkts egenskaber, at de tør sige at alle vægtklasser kan køre på deres hjul.

Årsagen hertil skal findes i de helt unikke egenskaber, der er i PBO fiber egerne. Hver eger indeholder mere end 30.000 polyphenylene benzobisoxazole fibre (PBO). PBO fibertrådene er betrukket med et ekstremt holdbart materiale, der både er vandtæt, UV-resistent og resistent overfor kemiske produkter. Dette gør, at hvert enkelt eger vejer det halve af en almindelig eger, og samtidig er 3 gange så stærk.

Måden hvorpå hjulet er spændt op og egernes udformning, gør at vægten i hjulet primært er centreret omkring midten, hvilket gør hjulet utrolig let at træde i gang. Alt dette gør tilsammen, at hjulene er stive og stærke, og samtidigt lette at accelere da der er mindre roterende vægt.

Spinergy bruger nav fra Hadley, der minimerer friktionen, har lav slidtage og lav rullemodstand. Selvom vi har kørt med hjulene i 6 måneder med over 1.000 km. i benene, kan vi ikke mærke en forandring i lejerne, og hjulene ruller ligeså godt som på den første tur.

Du kan læse mere om teknologien bag Spinergy her

Bling-faktor og personligt præg

PBO fiber eger i 8 farver

Hvis man ser udover de funtionelle egenskaber, så har Spinergy været kendt for deres særprægede udseende især på landevejshjulene, hvor man kan få de flade aero-eger. Dette kan man dog ikke få til mtb-hjullene, men man har stadig muligheden for, at sammensætte sit hjul med farvede eger helt efter eget ønske.

Det kan enten være et helt hjul i farver, eller bare et par enkelte eger der lige pifter looket op.

Vurdering

Vi kan helt kort sige, at vi har været meget begejstrede for at køre på hjulene. Hjulsættet vejer samlet 1550 g. som er forholdsvis let for et sæt aluminiumshjul. Vi oplevede allerede på den første tur, hvor stor effekt den centrerede vægt har i forhold til acceleration og forhindringer på sporet. Små stejle passager der normalt var krævende at passerer, blevet klaret uden problemer. Under turene i udlandet, har hjulene ligeledes klaret opgaven til UG – de er stive så man føler sig tryk ved, at de nok skal holde, og samtidig er de ikke så stive, at de bliver ubehagelige.

Det eneste minus ved hjulene er, at det medfølgende fælgbånd er for dårligt og man kunne ønske sig, at de kom påmonteret eller at det medfølgende var med tape på bagsiden. Dækkene har de første par gange været svære at få både ordentlig på og af, men med lidt tricks så er det nu ikke længere et problem.

Funktionalitet: Ubegrænset ryttervægt, PBO fiber eger, vægten centeret

Pris: Hjulene er forholdsvis dyre i forhold at de ikke er carbon, men i forhold til de øvrige parametre, finder vi den rimelig. Pris for det testede sæt kr. 6.798,-

Design: Hjulene er rigtig flotte, og skiller sig ud med de få tykke eger. Muligheden for at sammensætte dem individuelt og gøre sin cykel unik.

Hjulene er testet i samarbejde med Juhl Cycling Nordic