Ibis Cycles ligger i Santa Cruz, Californien, USA. De laver hovedsageligt cykler, men også deres egne fælge. Fælgene bliver strikket sammen med de ekstremt roste, men også dyre Industry Nine torch nav og Saphim cx-ray eger. Ibis er desvære ikke så udbredt i Danmark, men de laver nogle rigtig fede produkter så vi håber på, at der på et tidspunkt kommer en dansk forhandler.

Hjulene som vi har fået til test er Ibis 935 Carbonhjul med 29mm indvendig fælgbredde. De har en lav vægt på 1590 gram.

Detaljer

  • Tubeless ready
  • Carbon fælg – 410 gram pr. fælg
  • 29mm indvendig og 35mm udvendig bredde
  • 19.5mm fælghøje
  • 32H Industry Nine Tourch nav med boost og centerlock
  • Saphim cx-ray eger
  • Vægt: 1590 gram
  • Pris: 1800$ hvilket svarer til ca. 12.000 danske kroner

Ibis hjulsættet

Hjulene fra Ibis er som sagt strikket sammen med Industry Nine nav og 32 Saphim cx-ray eger pr. hjul. Selv med 32 eger pr. hjul og en indvendig bredde på 29mm vejer hele hjulsættet kun 1590 gram. Fælgene alene vejer kun 410 gram pr. stk. og det kan virkelig mærkes i acceleration og momentum. I forholdt til mange carbon hjulsæt med en høj fælg er Ibis 935 fælgen kun 19.5mm høje. til gengæld er de ifølge Ibis gjort ekstremt stærke og stive ved at være asymetriske hvilket vil sige at hullerne til egerne ikke er centreret på fælgen men er lille smule til den ene side for midten.

Derudover er der brugt en specielt blanding af carbon som gør dem endnu lettere og endnu stærkere end tidligere. Jeg har haft flere forskellige dæk monteret på fælgene og de har alle været nemme at få på. Derudover har jeg kørt med hjulene som tubeless fra jeg fik dem og har ikke oplevet at der er sivet væske ud nogen steder på fælgen.

Billede fra Ibiscycles hvor man nemt kan se at fælgen er asymetrisk

 

Hjulene fås i flere forskellige modeller både til 29″ og til 27.5″ Fx. Ibis 941 som er en endnu bredere version af samme hjulsæt men med en indvendig fælgbredde på 35mm. Så er man til plus hjul er der også mulighed for dette. Ibis laver ligeledes aluminiums alternativer som selvfølgelig er en del billigere men også en smule tungere og med andre nav.

Nav

Industry nine nav og Asymetrisk fælg

Det nye sort inden for hjulsæt og nav er jo Boost og det har Industry Nine navene på hjulsættet selvfølgelig også. Friløbet fra det bagerste nav lyder som en flok aggressive hvepse når man suser ned af sporet. Navene har 60 punkter og 3 graders aktivering samt 6 paler for en lynhurtig aktivering.

Det betyder at der er minimal forsinkelse fra du træder i pedalerne til hjulet kører rundt. Industry Nine nav har gennem tiden fået rigtig meget ros. De er super lette, nemme at servicere og kan holde til alt slags kørsel. Det eneste minus efter min mening er at de kun fås med centerlock og at de er en smule dyre.

På sporet

Som man kan se bliver dækkene meget voluminøse

På sporet føles hjulene rigtig stive og rigtig nemme at træde rundt. De er stive men ikke så stive at de er ubehagelige, så jeg fik ondt af at køre med dem over længere distancer. Jeg kan virkelig mærke til den hurtige aktivering i navnet når jeg træder i pedalerne, hvilket specielt er fedt på svære tekniske opkørsler.

Den 29 mm. indvendige fælgbredde er fantastisk da de fleste dæk bliver rigtig voluminøse, hvilket giver mulighed for rigtig lav dæktryk og dermed super godt greb og roll-over styrke.

Holdbarhed

Jeg har haft hjulene siden starten af maj og de har stadig ingen skader, knækkede eger eller andet. Navene er det samme og de kører stadig så godt som den dag jeg fik dem og det er uden at jeg har serviceret dem endnu. Jeg kan konstatere at hjulene har fået et par ridser fra kontakt med sten, rødder og andet, men det er forventeligt ikke noget som har fået fælgen til at gå i stykker.

Konklusion

Helt igennem fantastisk hjulsæt med alt hvad hjertet begærer. Bred fælg, lav vægt og topkvalitet af både Fælg, nav og eger. Prisen er konkurrencedygtig i forholdt til mange andre carbonhjulsæt på markedet og ligger nok i den mellemste prisgruppe. Er man på udkig efter nogle carbonhjul vil jeg klart anbefale et sæt Ibis 935 til alt fra XC til Enduro. Jeg er specielt imponeret over den lave vægt trods den bredde fælg, hvilket er præcis hvad jeg leder efter når jeg selv kigger efter nye hjul.

Hjulsættet er stillet til rådighed af Ibiscycles