Test: Fabric Millibar MTB pumpe, AM lock-on greb og Chamber multitool
Millibar pumpen fra Fabric er specifikt designet til MTB dæk, men du kan selvfølgelig bruge den til alt muligt andet. Deres hensigt var at lave en pumpe med høj volume, som kunne pumpe almindelige og plus dæk(2,6″-3,0″) op, uden at få alt for meget sved på panden. Læs med her, vi har testet den.
Pumpen er 23,5 cm lang, lavet af aluminium og fås i sort eller sølv. Pumpehovedet sidder fast på toppen af pumpen, og er forbundet med en cirka 5 cm slange. Det gør pumpningen meget lettere, og udsætter dækventilen for mindre stress. Pumpehovedet presses ned over ventilen og låses fast med en klemme, så tilslutningen er helt tæt. Pumpen kan maksimalt pumpe op til 40 psi. eller 2,8 bar, og kan både bruges på Presta eller Schrader ventiler.
Pumpen er selvfølgelig en af de større modeller på markedet, og de fleste vil nok putte den i rygsækken, da den er for stor til at have i lommen bag på jersey’en. Det gør nu heller ikke noget, og man må gøre op med sig selv, om man vil bruge en pumpe eller de mindre Co2 patroner.
Pumpen er meget let at betjene, og den virker robust og af god kvalitet. Pumpehovedet er nemt at trække ud, og slutter helt tæt omkring ventilen uden at lukke luft ud.
Jeg lavede en ganske uvidenskabelig test, hvor jeg fandt en gammel minipumpe fra Bontrager, og stillede den op imod Millibar pumpen. Så sænkede jeg lufttrykket i mit bagdæk til 1,0 bar, og prøvede derefter at pumpe så meget luft i dækket som muligt indenfor 2 minutter. Jeg talte samtidigt, hvor mange gange jeg pumpede, og bagefter kontrollerede jeg dæktrykket.
Det gav følgende resultat:
- Bontrager pumpe: 215 tryk og 1,8 bar.
- Fabric Millibar: 111 tryk og 2,5 bar.
Millibar pumpen var altså næsten dobbelt så effektiv, og til sidst endte jeg på 2,5 bar. Dette er tæt på pumpens maksimale tryk, og derfor blev pumpen også hårdere at pumpe. Hvis jeg var startet ved 0 bar, havde jeg sikkert pumpet dækket endnu hurtigere op. Jeg bruger normalt 1,5 bar i mit bagdæk, og hvis jeg punkterede, kunne jeg altså pumpe det op på cirka 2 minutter, kontra cirka 4 minutter med den anden pumpe.
Konklusion
Ud fra min lille test, er jeg stor fan af Millibar pumpen! Den er ret kompakt, og så kan den, vigtigst af alt, pumpe meget luft i dækket uden alt for meget knofedt. Den har fået en sikker plads i rygsækken, mens jeg stadig vil bruge Co2 patroner, hvis jeg ikke har rygsæk med.
Vejledende pris: 380 kr.
Fabric AM-lockon grips
Jeg er personligt til de lidt tykkere greb på styret, og jeg har i et års tid brugt klassikeren ESI Chunky grips på cyklen, som er omkring 32 mm. i diameter. Jeg var glad for ESI grebene, men jeg synes dog, at de begyndte at smuldre en smule og de var lidt sårbare, hvis man fx snittede et træ med enden af styret. Derudover ville jeg gerne have nogle lockon greb, så at jeg nemmere kunne tage grebene af cyklen ved f.eks. vedligeholdelse. Hvis man ønsker at gøre ens styr lidt bredere, kan man også skubbe grebene f.eks. en cm. ud til hver side, og dermed få et 2 cm bredere styr.
Lock-on greb er greb, der spændes fast med en eller 2 skruer i hver sin ende. Hvorimod greb som f.eks. ESI greb, er blød gummi, der krænges ind over styret, og holdes fast af gummiet selv.
Fabrics AM lock-on greb er 31 mm i diameter, 135 mm lange og vejer 98 gram per sæt. De fås i sort, blå, grøn og rød og er lavet af blød gummi. De skrues fast på styret ved at stramme en 2,5 mm unbrako skrue. Fabric har krydret designet lidt ved at lave en gummi krave, som foldes hen over skruen, når grebene er monteret. Dermed er skruen og spændekraven skjult.
Grebene var som forventet nemme at montere, og det var let at justere dem i forhold til placering. De var stort set lige så lange som mine gamle ESI grips, og derfor behøvede jeg ikke flytte rundt på skiftere og bremser mv. Da jeg havde spændt dem fast, kunne jeg folde kraven hen over og så var skruen skjult. Grebene var åbne i begge ender, og der fulgte endepropper med, som også kunne skiftes ved slid og andet.
Hvordan var de ude på sporet
På sporet var jeg meget tilfreds med grebene. De havde efter min mening den perfekte tykkelse for mig, og jeg prøvede dem både med og uden handsker. Jeg kører normalt med handsker uden gel indlæg, og jeg havde ikke nogen problemer med manglende stødabsorbering og mine hænder sov ikke. Min længste tur var på 2 timer, og selv efter de 2 timer var grebene behagelige, og jeg havde ikke ubehag i hænderne. Både i vådt og tørt vejr var grebet super godt greb, og selv ved aggressiv kørsel, mistede jeg ikke på noget tidspunkt grebet.
Konklusion
Jeg har været glad for grebene, og indtil videre er de perfekte til mine hænder og kørestil. Jeg synes, at Fabric har lavet nogle gode greb, som sidder godt fast pga. spændekraven og vigtigst af alt, så mister man ikke grebet om styret med dem. Kvaliteten virker til at være god, og de har været i en smule nærkontakt med et træ, hvilket ikke kan ses på dem. Designet er også pænt og det er godt tænkt, at man kan skjule skruen med gummikraven.
Vejledende pris: 150 kr.
Fabric Chamber multitool
Markedet indenfor multitools til cyklen er enormt og uoverskueligt. Alle producenter har deres eget bud på et multiværktøj til forskellige formål og det kan være svært, at vælge det helt rigtige til den rigtige pris.
Fabric laver en del forskellige multitools, men især ét skiller sig ud fra mængden – det er Chamber modellen. I modsætning til andre multitools har Chamber en skralde funktion ligesom fx en topnøgle, og det hele er pakket ind i en kompakt enhed. Værktøjet har en skralde i toppen, og de 13 forskellige bits kan sættes fast i skralden og vendes alt efter, om du vil spænde eller løsne. Værktøjet er lavet af aluminium, og er 99 mm. lang, 25 mm. bred og vejer 170 gram. De medfølgende bits sidder inde i håndtaget, og findes frem ved at skrue bunden ud.
Du får følgende bits med:
- Unbrako: 2-2,5-3-4-5-6-8
- Stjerne: 2
- Fladt hoved: 3
- Torx: 10 og 25
Nemt at bruge
Værktøjet er nemt at bruge på cyklen, og med skraldefunktionen er det hurtigt at stramme eller løsne skruer/bolte. Bits’ne kan klikkes fast i skralden 3 forskellige steder, og dermed kan man få 3 forskellige længder bits afhængig af, hvor tilgængelig boltene er. Skraldefunktionen er stabil, og virker hver sin vej. Hvis man løsner en bolt, og strammer den igen, skal bit’en vendes om. Håndtaget er nemt at holde ved, og man kan presse godt til, når man bruger værktøjet, uden det virker til at belaste selve konstruktionen af multitool’et.
Multitoolet er lidt til den tunge side, men man kan sagtens have det i en jerseylomme, taske eller lignende. Jeg havde det i min jakkelomme et par gange uden at det generede mig.
Konklusion
Chamber multitool er utroligt brugervenligt på grund af skraldefunktionen, og de lange bits gør, at man let kan komme til alle bolte på cyklen. Det er nemt at finde bits frem, da de findes inde i håndtaget. Jeg savner dog en kædeadskiller funktion, og man må derfor gøre op med sig selv, om det er en “deal breaker” med dette multitool.
Vejledende pris: 450 kr.