Sporbyggere valfarter til Viborg

Arbejdet med 100 kilometer MTB- spor omkring Viborg er i fuld gang. For at sikre kvaliteten af sporene holder Viborg MTB-spor en workshop med internationale eksperter i den kommende weekend.

Det lover godt for kvaliteten af de planlagte 100 kilometer mountainbike spor omkring byen. I weekenden får 30 sporbyggere fra Viborg og resten af landet en opgradering af deres kompetencer som sporbyggere.

Hvordan får vi det bedste mountainbikespor ud af et område? Hvordan bygger vi den fedeste nedkørsel? Hvad gør vi, når jorden eroderer og bliver løs på et allerede etableret spor? Byggeriet af 100 kilometer MTB-spor omkring Viborg er godt i gang, og det kræver både erfaring og ekspertviden at løse alle de små og store udfordringer, der dukker op hver dag.

Derfor afholder foreningen Viborg MTB-spor landets første workshop med professionelle undervisere fra den internationale mountainbike organisation IMBA, der arbejder for at skabe gode mountainbikeoplevelser verden over.

Vi har tidligere skrevet om Viborgs 100km spor

Kompetenceudvikling og høj kvalitet

”Kvaliteten af MTB-sporene omkring Viborg skal ikke bare være god. Den skal helst være bedre, end det man ser andre steder. Vi vil gerne være med til at løfte barren for, hvad der er et godt, sikkert og holdbart MTB-spor i Danmark, og her er uddannelse og kompetenceløft vejen frem”, siger projektleder i Viborg MTBspor, Thomas Olesen. Han tilføjer, at kvaliteten af sporene har en enorm betydning for projektets succes. ”Gode spor holder længere og kræver mindre vedligehold.

De er sikrere for ryttere på alle niveauer at køre på, og de vil sandsynligvis tiltrække aktive flere turister og mountainbikere fra ind- og udland. Gode, holdbare spor er også med til at holde skovens brugergrupper adskilt og minimere konflikter mellem skovens brugere, fordi mountainbikerne bliver på sporene i stedet for at dreje cyklerne ud på f.eks. ridestier og vandrestier”.

Ekspertviden til flere projekter

For øjeblikket er der en fuldtidsansat sporbygger og en håndfuld frivillige ”sporbosser” tilknyttet 100 kilometer spor. Sporbosserne skal have overblikket, kvalitetssikre og være med til at drive det frivillige arbejde i de fem skov- og hedeområder omkring byen, hvor projektet etablerer spor.

De lokale sporbosser er ikke dog de eneste, som får adgang til IMBA-eksperternes guldkorn. Workshoppens 30 deltagere kommer fra sporlaug over hele landet for at suge viden og erfaring fra de to undervisere. Kurset er programsat med undervisning lørdag formiddag og praktisk sporbyggeri på MTB-sporet i Ødalen øst for byen lørdag eftermiddag og søndag.

Samarbejde med DCU

Workshoppen er blevet til gennem et samarbejde mellem Viborg MTB-spor og Spor- og Naturudvalget under DCU (Dansk Cykle Union). I oktober er der en national sporkonference i Silkeborg, hvor Viborg MTB-spor også er repræsenteret med fem sporbyggere.

Fakta om Viborg MTB-spor

Målsætningen er 100 kilometer MTB-spor omkring Viborg ultimo 2018. Foreningens bestyrelse består af repræsentanter fra 3 cykelklubber (Viborg Cycling, Cykel Motion Viborg og Hald Ege MTB), erhvervslivet og Viborg Kommune. Foreningen har ansat en projektleder og en sporbygger. Projektet er finansieret med 4,3 mio. fra forskellige bidragsydere.

Fakta om IMBA

”International Mountain Bicycling Association” er en verdensomspændende organisation, der har eksisteret siden 1988. Missionen er at skabe, forbedre og bevare gode mountainbike oplevelser. Mark McClure fra IMBA underviser på workshoppen i Viborg. Han arbejder globalt som sporekspert og står bag projekter i USA, Mexico, Kina, Israel, Europa.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *