Valg af hjelm er individuelt, og man skal prøve hjelmen inden man køber den. Derfor er det nok en af de varer, som man bør købes lokalt. Alle hjelme er forskellige, og de sidder forskelligt på hovedet. Vi har testet Scotts Tago Plus hjelm. Modellen har samme udformning som Scotts Stego Plus. Tago hjelmen føles dog en smule mindre, hvilket giver lidt bedre bevægelighed og med god plads til briller.


Vores vurdering af Scott Tago Plus

Test score af Scott Tago Plus

Funktionalitet: 9

Design: 8

Pris: 10

Total Score: 9 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

Scott Tago Plus

Scott er et af de største mærker på cykelscenen, og de er ikke bange for at udfordre hvordan mountainbiking skal opleves. Bliver man bedt om at nævne tre cykelbrands, vil Scott i de fleste tilfælde være et af de brands der bliver nævnt. Kigger man på World Cup scenen, kan man ikke komme uden om Kate Courtney eller Nino Schurter, som begge kører på Scott SRAM MTB Racing Team. Men Scott er meget mere, og deres udstyrskatalog er ret så omfattende.

Scott Tago Plus hjelmen er velegnet til dansk mountainbiking. Den er ikke en komplet enduro hjelm, som storebrorhjelmen Scott Stego, og heller ikke en aerodynamisk XC hjelm, som f.eks. Scott Centric hjelmen. Man kan vel betegne den som en trailhjelm.

Scott Tago Plus i Dark blue
Scott Tago Plus i Dark blue

Hjelmen fås i tre forskellige størrelser og fås i 6 forskellige farver. Hjelmen vi har testet er i størrelse L og vejer cirka 385 gram. Sammenligner man med Scott Stego hjelm, så er det faktisk 35 gram mindre.

Den har en vejledende udsalgspris på 1.000 kr.

læs også: Scott Stego plus – testet gennem otte måneder

Komfort

Hjelmens komfort er meget individuel, og det kræver sædvanligvis, at du prøver hjelmen, måske endda på en cykeltur, før du kan konkludere, om hjelmen er lige dig. Der er gode muligheder for at justere hjelmen, så den sidder lige som den skal.

Den integrerede nakkerem med justeringshjul (Scott kalder det Halo 360 System), sidder stabilt fast i hjelmen. Der kan justeres i tre trin op og ned, hvilket gør at hjelmen ikke rykker op og ned i panden under kørsel.

Der sidder et justeringshjul på nakkeremmen, hvor man kan justere hvor stramt hjelmen skal sidde omkring hovedet. Herudover kan man justere hageremmen neden om hagen, via låsespændet på højre side af hjelmen. Spændet ved øret kan ikke låses. Men på baggrund af testen kan vi konkludere, at remmene ikke rykker sig ud af justeringen når de bruges.

Funktioner

Hjelmen har to sammenhængende puder, en i panden og en på issen. Puden i panden er bred og fyldig, mens puden på issen er løs fra puden i panden, tyndere og fungerer mest som stødpude mod toppen af hjelmen. Puderne sidder direkte på MIPS systemet.

Pandepuden holder på grund af fyldigheden, godt på sveden. Det betyder at sveden ikke løber ned i øjnene hele tiden. Alle puder kan skiftes, og man kan købe dem separat hos en Scott forhandler.

Hjelmen har det Scott kalder “optimized venting”, og det gør at luften fint flyder igennem hjelmen og giver god afkøling. Der er god plads til en hjelmhue, uden at hjelmen kommer til at sidde forkert.

Som flere af Scotts andre hjelme, har denne hjelm også det såkaldte polykarbonat på ydersiden. Det er det, der giver den skinnende overflade. Det giver for det første et flot ydre look, men reducerer også vægten. Derudover oplever vi heller ikke at hjelmen får så mange ridser.

Hjelmen har god plads til solbriller, både små og store briller. Derudover har den selvfølgelig et visir, der kan justeres et hak op. Hvilket mere er for, at kunne have sine gogles siddende, når man ikke bruge dem.

Sikkerhed

Hjelmen har de certificeringer den skal have, for at blive solgt på det europæiske marked. En cykelhjelm skal være CE mærket, og så skal den have EN 1078 mærket, som er en europæisk sikkerhedsstandard. Disse mærker kan være en af de tungtvejene grunde til, at man ikke skal købe sin hjelm f.eks. på en kinesisk website.

Herudover har det Scott kalder “Extended coverage”, som er den nederste del af hjelmen, hvor der er ekstra beskyttelse. Hjelmen har MIPS, hvilket er det indlæg man ser inde i hjelmen, som ofte er gult, men på denne hjelm er helt sort.

Testen

Vi har testet hjelmen gennem sommeren, som i 2023 var varm og våd. Hjelmen sidder rigtig godt på hovedet. Man mærker tydeligt at den er mindre end en alvorlig endurohjelm som Scott Stego hjelmen. Den sidder fast under kørsel, og glider ikke ned i panden. Der er rigtig god justeringsmuligheder, og man kan komme til justeringshjulet i nakken under kørsel.

Scott Tago Plus er en af de hjelme man godt kan lide at have på. Faktisk kan man ikke altid mærke at den sidder der. Det i sig selv er en god anbefaling. Derudover er der god plads til solbriller, både de store fra f.eks. POC eller de små fra Oakley.

Sveden er altid et problem, det har de fleste hjelme ikke løst endnu. Og er man skaldet, som vores tester, så skal puderne virkelig kunne samle sveden op. Det gode ved de her puder er, at de samler sveden rigtig godt op, og så kan man undervejs på turen lige presse sveden ud af puden.

Konklusion

Overordnet er det en virkelig god hjelm. Den er alle pengene værd, og til 1.000 kr. får man virkelig meget hjelm for pengene. Der er stor komfort i hjelmen, den er nem at indstille. Derudover kommer den både med stor sikkerhed i MIPS indlægget, Scotts egne sikkerheds foranstaltninger fra de mere dyre hjelme og de gode justeringsmuligheder.

Det er helt klart en hjelm man skal prøve, næste gang der skal købes ny hjelm. Man får meget for pengene, både god kvalitet og fedt design.

Derfor kan vi klart anbefale denne hjelm.

Læs mere om hjelmen på Scotts website.