Alt for tit har jeg haft ondt i røven. Altså på den helt bogstavelige måde. Efter en smertefuld vintersæson i Finale Ligure, Italien, besluttede jeg mig derfor for at finde en ny sadel. Sadel valg er individuelt og kræver, at du prøver dig frem. Leder du efter en god sadel, er der er dog nogle generelle pejlemærker, fordi pasform påvirkes af anatomi, køre-stil og mountainbike gren.

Nogle mærker specialiserer sig særligt i at redde din bagende, og jeg har derfor testet 4 MTB sadler. 3 kvinde sadler fra Liv, Specialized og Selle Italia og 1 unisex fra Fabric. Er du mand kan du sagtens læse med. Det viser sig endda, at mange mænd finder god komfort i kvinde sadler.

Gør dig klart, hvad du ønsker?

Jeg ønskede mig en sadel med komfort bagtil, da jeg får ondt i sædeknoglerne. Desuden skulle den ikke være i vejen, når jeg kører stejle tekniske sektioner, hvor man står over den bagerste ende af sadlen. Du skal tage stilling til om du mangler komfort forrest (smerter ved bløddele/kønslæber/mellemkød/pung) og/eller bagerst på sadlen (balderne). Vil du have en let sadel? En sadel som er lang og giver mulighed for meget bevægelse frem/tilbage ved stejle stigninger? Eller en kort sadel som giver plads ved skarpe sving og aflaster fortil?

Skal du have en kvindesadel?

Om end vi er forskellige, kan både kvinder og mænd opleve følelsesløshed eller smerter fortil og derfor have gavn af en særlig udskæring/kløft forrest i sadlen. Bagtil er vi ligeledes forskellige, fordi kvindens bækken er designet, så der kan presses et baby hoved ud imellem knoglerne. Derfor er kvindens sædeknogler ofte placeret længere fra hinanden end mænds, og vi har brug for en bredere sadel (gælder dog ikke alle kvinder).

Mål din mås

Mange nymodens sadler findes derfor i forskellig bredde for at aflaste sædeknoglerne optimalt. Du finder din bredde ved at sidde på en målepude hos din forhandler. Du kan dog også sætte sig på et stykke modellér voks på en stol eller på sølvpapir i sofaen og måle ud med en lineal.

Husk at din størrelse afhænger af knoglebredden og altså ikke din buksestørrelse.

Køre-stil

Hvor dine gener sidder, afhænger ofte af køre-stil. Kører du en mere fremad lænet position, har du større risiko for gener i forreste bløddele og skal kigge efter en sadel med den rigtige kløft. Disse sadler hedder som regel race, aggressive eller forward sadler. Sidder du mere oprejst (som mig), vil dit problem mere sandsynligt være smerter ved sædeknoglerne. Så skal du kigge efter en sadel med stød-absorberende materialer bagerst. En trail, comfort eller upright sadel.

Gode pudeshorts skal der til

Har du ondt i popo’en, så skal der også gode pudeshorts til – uden undertøj indenunder. Jeg har endnu ikke fundet billige udgaver, som klarer opgaven. Derfor er min anbefaling kvalitets pudeshorts. Brug buksefedt til lange ture hvor du sidder meget. Tarmbakterier er ikke til at spøge med og de kan give både bylder og sår, der har svært ved at hele. Vask derfor shortsene efter hver tur og tilsæt Rodalon eller lignende bakterie dræbende til dit vaskepulver.

Test af 4 sadler

Selle Italia Diva Gel Superflow

Testpoint: 10 ud af 10 point

Denne sadel er rost i mange anmeldelser, og jeg må tilslutte mig heppekoret. Gel Superflow materialet gør underværker for sædeknoglerne. Her er en yderst komfortabel sadel, selv på lange ture flere dage i træk. Jeg bruger str. L i bredde, men alligevel kommer sadlen ikke i vejen på stejle sektioner. Ingen blå mærker på inderlårene eller bukser der hænger i. Sadlen har en bred kløft som giver god plads fortil.

Desuden er den lang nok til at man kan lægge vægten frem på stejle klatre-sektioner. Sadlen er i robuste materialer. Om end den ikke er nogen skønhed, gør dens fantastiske egenskaber op for dette, og sadlen er nu min permanente sadel.

 • Kategori: Sporttouring
 • Vægt: S 275 g – L 285 g
 • Rail: TI 316
 • Størrelser: S 135×270 mm, L 152×270 mm
 • Vejledende pris: 899 kr.

Liv Contact SLR

Testpoint: 7 ud af 10 point

Denne sadel fra kvinde mærket Liv er en race sadel, til dig som kører med en mere fremadlænet position. Particle Flow materialet bagerst på sadlen er relativt hårdt, og jeg fik desværre smerter på længere ture. Sadlens bredde passede dog heller ikke til mine sædeknogler. Desværre findes sadlen kun i én bredde. Passer bredden til dig, vil den givetvis være mere komfortabel. Kløften fortil er ikke stor, men har plads nok (husk- pasform er individuelt).

En klar fordel ved denne sadel er dens lave vægt. Dertil er den meget lang, hvilket giver mulighed for at bevæge sig langt frem under stejle stigninger. Sadlen er desuden lavet af robuste materialer, og har du ikke de store sadelsmerter kan den være et godt bud.

 • Kategori: race
 • Vægt: 199g
 • Størrelse: one size
 • Rail: Carbon fibre rails
 • Vejledende pris:

Specialized Women Power w/Mimic Comp

Testpoint: 9 ud af 10 point

Dette er endnu en favorit kvinde sadel af den yderst komfortable slags. Både I bagerste region hvor den aflaster sædeknoglerne fænomenalt og i forreste region, hvor den er udstyret med det bløde Mimic materiale. Kløften går ikke hele vejen igennem sadlen, hvilket jeg ikke er vild med, da den så kan samle vand/mudder (findes også med gennemgående kløft). Den korte længde giver til gengæld god plads til bevægelse over sadlen i sving (kan også være et plus for dig med forreste smerter).

En ulempe er til gengæld de brede spidse sideflapper, som desværre kommer i vejen på stejle nedkørsler. Den testede udgave er den billige version, hvilket godt kan mærkes på kvaliteten af sideflapperne. Trods de små ulemper er dette en yderst komfortabel sadel, som er god til de danske spor.

 • Kategori: Allround
 • Vægt: 220 g
 • Størrelser: 143 mm, 155mm, 168 mm (bredde)
 • Rails : Hollow Cr-Mo rails
 • Vejledende pris: 699 kr.

Fabric Race Shallow

Testpoint: 8 ud af 10

Fabrics prisvindende sadel er i en mellem kategori, som de kalder semi-upright, men med komfort i den bedre ende. Om end den ikke er ligeså komfortabel som Selle Italia og Specialized sadlerne, er der både plads fortil og rimelig support bagtil. På kortere ture eller træningsdage med nedkørsler, er den et godt bud. Om end den er ikke blevet min favorit er her en god allround sadel. Man kan flytte sig frem på opkørsler og den kommer ikke i vejen på nedkørsler. Materialerne er robuste til prisen, og så er den jo bare virkelig smuk!

 • Kategori: semi-upright
 • Vægt: 238 g
 • Størrelser: 134mm, 142mm, 155mm (bredde)
 • Rails: Titanium
 • Vejledende pris: 750 kr.