Hvis du ikke er helt ung, og har kørt mountainbike tilbage i 90'erne, så kan du sikkert huske de legendariske og klassiske Marin cykler? Er du en af de unge, så læs historien og se hvad det hele startede med.

Hvis vi lige skal starte med lidt forhistorie, så er det ca. 30 år siden de første Marin Bikes så dagens lys. Marin cyklerne blev til i Marin County California (USA), som var lidt af et cykelmekka i slut 80’erne og start 90’erne.

Marin Madrone Trail – 1988

Kilde: Bikerumor.com *

Mountainbiken der startede det hele – Marin Madrone Trail kom på markedet i 1988, og var designet af Joe Murray, som var lidt af en pioner inden for mountainbiking, og på daværende tidspunkt professionel mountainbiker, og var en af de første til at blive optaget i “Mountain Bike Hall Of Fame” (Kilde: Wikipedia), sammen med navne som Gary Fischer, Joe Breeze og Tom Ritchey.

Senere kom Marin Team Titanium, som blev vel modtaget, og var en af cykelbranchens første masseproduceret titanium cykler. Efter det kom modeller som Muirwoods, Bolinas Ridge, Pine Mountain, Indian Fire Trail, Eldridge Grade og Hidden Canyon, som alle er navngivet ud fra populære steder i og omkring Marin County i Californien, hvor det hele startede.

VIDSTE DU: I Fairfax Californien (Marin County), finder du også “Marin Museum of Bicycling”, som også er dem der står bag “Mountain Bike Hall of Fame”. Læs mere på mmbhof.org

Marin mountainbikes anno 2018

Marin er ikke et mærke man har set meget til hos de danske forhandlere. Men det er som om de er begyndt at røre lidt på sig, og vi fornemmer at de danske butikker er blevet knap så konservative i deres udvalg af mountainbikes på det danske marked. Udvalget af mærker er blevet større de seneste år, specielt i takt med at nethandlen og markedet er vokset.

Selvom vi ikke har set så meget til Marin i Danmark, er det ikke ensbetydende med at de ikke stadig udvikler og producerer nye cykler. De har stadig et fornuftigt udvalg af hardtails (Som det hele startede med), men har selvfølgelig også fullsuspension cykler, lige som de også har almindelige flatbar cykler, racer og gravel cykler, og de har endda E-bikes, og dirtjump cykler.

Her er et par cykler som vi har valgt af fremhæve, men du kan se hele udvalget på marinbikes.com

Er du til mere Nostalgi, så læse denne artikel om retro mountainbikes

Hardtail

Marin Nail Trail 6

Er du til hardtail, og det lidt oldschool look, så ser her. Nail Trail 6 er en klassisk hardtail med 120mm vandring (RockShox Recon RL), Sram NX 1×11, Shimano bremser med 180mm for, og 160mm bag. Designet er ikke som de fleste, men enten kan man lide det, eller også kan man ikke. Farverne er sort og sølv, med gule detaljer, og indvendig kabelføring.

Marin Nail Trail 6 - Hardtail
Marin Nail Trail 6 – Hardtail

Fullsuspension

Marin Rift Zone 2

Rift Zone 2 har vi valgt, da det er en lækker trail cykel, som passer godt til de danske spor. Det er en fullsuspension cykel, med Sram NX 1×11, 120mm i gaflen, og en RockShox Recon RL foran, og bag sidder der en RockShox Deluxe R Debonair. Det hele sidder på en alu-ramme, med 29″ hjul, monteret med 2,3″ brede dæk fra Veetire. Som på alle moderne fullsuspension mountainbikes, er den monteret med en dropper fra TranzX med 120mm vandring (str. S har 100mm).

Kigger man på designet er man ikke tvivl om det er en Marin. De blå og gule farver skiller sig helt klar ud.

Marin Rift Zone 2 - Fullsuspension
Marin Rift Zone 2 – Fullsuspension

Marin Wolf Ridge Pro

Wolf Ridge er Marins topmodel, og umiddelbart er den mere speciel end den er køn? Vi skal med det samme afsløre at vi ikke har prøvet den, men vi så den på årets Eurobke Show, og det er en cykel man lige skal vænne sig til. Prisen ligger til omkring kr. 55.000,- og det får man en carbon ramme med 29″ hjul og 160mm vandring. Så her er altså tale om en rigtig allmountain/enduro cykel. Cyklen er spækket med lækre komponenter som, e*thirteen carbon fælge med Shimano XTR nav, Shimano XTR 1×12 speed, Fox Transfer Performance Elite dropper med 125mm vandring.

Du har nok allerede bemærket den lidt specielle bagende? Den er en del af Naild R3ACT affjedringssystem (www.naild.it/r3act/), som har fået flotte ord med på vejen rigtig mange steder. Den skulle efter sigende medvirke til nogle super gode klatre egenskaber, og samtidig være med til at give fuld blæs ned af bakkerne.

Marin Wolf Ridge Pro
Marin Wolf Ridge Pro

Du kan læse nogle test af Wolf Ridge her:

MTBRhttp://reviews.mtbr.com/marin-wolf-ridge-9-review

BikeRadarhttps://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/bikes/…

Enduro MTBhttps://enduro-mtb.com/en/marin-wolf-ridge-9-review/

Dirt Jump

Marin Alcatraz

Marin har også en enkelt dirtjump cykel i sortimentet. Modellen hedder Alcatraz, og som alle deres andre cykler holdt i “Marin stilen”. Vi synes faktisk den er ret cool i 90’er farver og lyse dæksider. Som alle andre dirtjumpere kommer den med 26″ hjul, og 100mm vandring i X Fusion Slant forgaflen. Marin har valgt at have både for og bagbremse på fra Tektro med 180mm skiver foran og 160mm bagpå.

Prisen ligger på omkring kr. 8.000,-

Marin Alcatraz Dirtjump
Marin Alcatraz Dirtjump

Se historien om Marin Bikes