E-MTB deler vandende, men alt tyder på at det er kommet for blive. Alle tal tyder i hvert fald på at det er bliver mere og mere populært blandet mountainbikere. I denne artikel kigger vi nærmere på begrebet el mountainbike.

Mountainbikesporten har for alvor fået en opblomstring i Danmark, og flere trækker i cykeltøjet og begiver sig ud på eventyr i skoven. Den spændingsfyldte sportsgren er den perfekte kombination af smuk natur, motion og underholdning. Men har du også bemærket at flere kommer flyvende forbi dig på de stejle opkørsler? Det skyldes formentligt mountainbikes med el som i stigende grad vinder frem. Talrige danskere sætter sig hver dag op på sin elcykel, og det er nu også blevet et hit i mountainbikesporten verden over. Det har nu også gjort sit indtog i Danmark.

El mountainbikes er unikke på grund af deres accelerationsevner og den kraft, de giver dig – selv på de stejleste stigninger. Det er et voksende fænomen, som fylder mere og mere på sporene og stierne i de danske skove. Det er en traditionel mountainbike, som vi kender det, men med en integreret motor, som assisterer dig, når du påbegynder trådet i pedalerne. Tag dine fremtidige cykelture, bogstaveligt talt, til nye højder og oplev endnu mere – og undgå at blive fuldkommen udmattet ved ankomst til målstregen.

Udnyt de ekstra kræfter – og oplev endnu mere!

El MTB’er er en relativt ny trend i Danmark, og flere ser muligheder i de eldrevne terræncykler. Det giver en helt ny dimension til de eventyrlystne cykelinteresserede, hvor overskuddet øges af den forstærkede pedalkraft. Det er ikke “snyd”  eller ”dovent” at sætte sig op på en MTB med el. Det giver mere underholdning og endnu flere muligheder for at udforske naturskønne områder, som det danske landskab har rigeligt af. Med en el mountainbike er du forberedt til alle uforudsete hændelser og udfordringer, der måtte dukke op på din vej. Elmotoren giver et boost, så kadencen opretholdes på hele turen. Man får altså stadig glæde af den gode motion, da el MTB’en muliggør at bekæmpe flere bakker og begive sig ud på længere distancer.

Den stigende interesse har gjort producenterne – på baggrund af deres mangeårige erfaring – i stand til at udvikle el mountainbikes, hvor design, kvalitet og teknologi går op i en højere enhed. De er netop udviklet til at cykle i et krævende terræn, så du får det fulde potentiale ud af skovturen. Det kraftige motorsystem assisterer dig på selv de stejleste stigninger, som måske ville have suget al energi ud af dig, hvis du ikke havde en hjælpemotor som drivkraft. Overvind derfor områder, som du førhen ville have undveget på din traditionelle mountainbike. Men bare rolig – du kan cykle i dit eget tempo, da motoren først giver fremdrift, når der trædes i pedalerne. Du skal derfor ikke bekymre dig om at cyklen render fra dig.

Motor og batteri

Elsystemet har en betydelig indflydelse på den samlede oplevelse. Den betragtes ofte som “hjertet” på MTB’en, men geometri, affjedring og øvrige komponenter er ligeså afgørende for den samlede ydeevne. Der bliver med andre ord ikke gået på kompromis med dét, vi kender fra den traditionelle MTB. De fleste producenter er blevet i stand til at strømline integrationen, hvor et sporty udtryk er bevaret, uden at det virker klodset.

Elsystemet er udviklet til krævende terrænkørsel, og derfor er de forsynet med en kraftfuld motor med en høj træk- og accelerationskraft, som får dig hurtigt op på udfordrende opkørsler. Med en motorhjælp på op til 25 km/t kan du hurtigt komme vidt omkring og udforske nye områder. Motorsystemet er placeret ved kranken som en centermotor, og det bringer flere fordele med sig. Eksempelvis opnås en god fordeling af vægten, så rytteren formår at opretholde en velafbalanceret og kontrolleret cykeloplevelse. Motorens centrale placering gør at motorassistancen reguleres ud fra, hvor mange kræfter rytteren selv ligger i trådet. Det er altså centermotoren, der tilpasser sig de kræfter, der ligges i pedalerne. Det har en positiv effekt, da det resulterer i en dynamisk, jævn og naturlig fornemmelse, hvor pedaltråd og motorassistance harmonerer. Centermotorer fremtræder desuden i en stærk og robust konstruktion, som gør den mindre udsat overfor skovens forhindringer.

På mange topmodeller af el mountainbikes er batteriet på stilfuld vis integreret i stellet – typisk i skrårøret, hvor det er placeret, så det sidder godt beskyttet mod skidt fra skovbundens underlag. Derudover fordeles vægten godt. Batterierne udvikles på de førende motorsystemer med en lang rækkevidde, som sørger for at holde dig cyklende i lang tid på en enkelt opladning. Elsystemet betjenes via et brugervenligt display, hvorfra flere indstillingsmuligheder er tilgængelige. Derved får du mulighed for løbende at justere assistanceniveauet, afhængigt af, hvor meget motorassistance, du ønsker. Motoren og batteriet resulterer naturligvis i en øget totalvægt, men det giver blot en endnu bedre kontaktflade med underlaget.

Sæt nye mål for de sportslige ambitioner

Få masser af sjov i skoven og oplev en fornyet cykelglæde. En el mountainbike adskiller sig kun fra en almindelig mountainbike ved at have et elsystem integreret. Du får derfor stadig de nyeste MTB-teknologier med på de velkendte mærker. Funktions- og udstyrsmæssigt besidder de samme evner som de traditionelle mountainbikes, og de udvikles både i hardtails og full suspensions, som giver dig alle fordelene og evnerne fra disse cykeltyper. En mountainbike er en disciplin alle kan have glæde af. Man kan nemlig tage det i sit helt eget tempo. Både hvis du foretrækker spænding og adrenalin på de tekniske spor, hvor drops og forhindringer præget terrænet, men også hvis du ønsker at tilbagelægge mange kilometer og cykle længere distancer i et jævnt terræn i skoven og på stier. Du kan – som tidligere nævnt – tage det i dit eget tempo, og kan du selvfølgelig stadig følges med dine venner rundt i skoven, som ikke anvender en motoriseret mountainbike.

Ryk dine egne grænser med en el mountainbike og sæt nye mål for de sportslige ambitioner.