Bontrager lancerer nu en hjelmserie med ekstra sikkerhed. Det er ikke bare et ekstra lag, men en zone der beskytter hovedet i tre trin. MTBX har som de første i Danmark, prøvet en hjelm med det nye WaveCel. Vi har kørt med trail hjelmen Bontrager Blaze WaveCel


Vores vurdering af Bontrager Blaze WaveCel

Test score af Bontrager Blaze WaveCel

Funktionalitet: 10

Design: 9

Pris: 8

Total Score: 9 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

Bontrager er en del af Trek Bikes, og har et stort udvalg af cykelbeklædning, komponenter til cykelsporten og tilbehør, og også hjelme. Mærket er kendt for at forny sig, og det er Bontragers samarbejde med WaveCel et markant resultat af. Bontrager WaveCel er en serie af hjelme der indeholder et WaveCel stødabsorberende cellemateriale på indersiden.

De sidste 4 år har Trek Bontrager arbejdet sammen med et grundlæggerne af WaveCel for at udvikle WaveCel indlægget til Bontragers hjelme, og de er nu klar til at afsløre arbejdet. Det har resulteret i hjelme der ikke bare er godkendt efter de gældende standarder, men også viser resultater der er påvist, at være op til 48 gange mere effektiv end hjelme med almindeligt skummateriale – EPS til at forhindre hjernerystelse ved typiske cykeluheld.

WaveCel

WaveCel har på indersiden af hjelmen et vaffel ligende indlæg, der sidder støbt ind i hjelmen. Det er en stødabsorberende cellestruktur, der ved kollision, er beregnet til at reducere den bevægelse, som er kendetegnede ved hjerneskader. Det sker, ved hjælp af en 3-trins ændring i indlægget. Først bøjer cellerne i indlægget af, derefter deformeres cellerne som kofangeren på en bil, og til sidst glider WaveCel indlægget, så kraftpåvirkningen ledes væk fra hovedet.

Hjelmen har en tynd med god polstring, som ligger lige oven på WaveCel Indlægget

Bontragers hjelmserie med WaveCel kan ikke 100 % forhindre hjernerystelse, det er der ikke nogen hjelme der kan. I forhold til en almindelig hjelm med almindeligt skummateriale også kaldet EPS, har over 50 % ved et styrt hvor hovedet rammer jorden, risiko for at få en hjernerystelse. Ved WaveCel er risikoen markant formindsket, i det kun 1 ud af 100 har risiko for, at få en hjernerystelse.

Resultaterne er baseret på AIS-niveau 2-hovedskade (BriC) ved 6,2 m/s-test i 45° vinkel ved sammenligning af en almindelig EPS-hjelm og den samme hjelm med
WaveCel-indlæg, som beskrevet udførligt i “Comparison of Bicycle Helmet Technologies in Realistic Oblique Impacts” (Sammenligning af cykelhjelmteknologi
ved realistiske skråvinklede slagpåvirkninger).

Vaffelmønsteret ses tydeligt i WaveCel indlægget

Sammenligner man en Bontragers hjelm med Wavecel og en hjelm med EPS eller f.eks. MIPS, så er WaveCel hjelmen beregnet til at modstå både ved lineære og vinklede stødpåvirkninger, men materialet bøjer også, så der dannes en ensartet kuppelform, stort set hele vejen rundt inden i hjelmen. På en almindelig EPS hjelm eller en hjelm med MIPS, er der i de fleste tilfælde kun konstrueret til at modstå rotationskræfter. MIPS har effekt, men effekten fra WaveCel er endnu bedre.

“Vi elsker selv at cykle, og er på en mission for at hjælpe flere i gang med at opleve glæderne ved at cykle, og det kræver den mest avancerede beskyttelse overhovedet,” fortæller Tony White, den ledende ingeniør på projektet. “WaveCel er et stort fremskridt for alle, der cykler, og vi er stolte over, at Bontrager cykelhjelme som de eneste har denne teknologi.”

Du kan læse mere på Trekbikes.com

Bontrager Blaze WaveCel

På MTBX har vi haft mulighed for, at køre med trailhjelmen fra Bontragers hjelmserie med WaveCel – den hedder Bontrager Blaze WaveCel. Vi har ikke vovet os ud i at teste selve WaveCel indlægget, da vi slet ikke har det rigtige udstyr til det. Men vi har mærket hjelmen, vi har mærket WaveCel indlægget, og vi har brugt hjelmen til flere ture på mountainbike.

Hjelmen vejer 472 gram

Blaze hjelmen er seriens trailhjelm. Den går fint ned i nakken, som beskytter ved styrt. Puderne fylder ikke meget i hjelmen, men giver alligevel rigtig god støtte. Ud over WaveCel indlægget er komforten rigtig god. Den er nem at tilpasse hovedet. Den har en Boa® justeringsskrue i nakken.

Man kender BOA® specielt fra cykelsko, hvor der ved at dreje på hjulet, trækkes en lille tynd tråd ind, hvilket gør sig ud for snørrebånd. Det samme gør sig gældende her. BOA® skruen trækker tråden ind, så man får gode muligheder for at justere hjelmen, så den sidder bedst muligt. Denne BOA® skrue kan køre begge veje, hvilket gør justeringen endnu nemmere.

Selve justeringsremmene er forholdvis nemme at justere ind, så de sidder godt på hovedet. De lukkes sammen ved hagen med en magnetisk lukning. Når de er på plads, og BOA® skruen er justeret som ønsket, så sidder hjelmen fast på hovedet. Hjelmen vejer 472 gr., hvor af de 53 gram er selve WaveCel indlægget (det kan ikke tages ud). Vægten mærkes ikke, og man føler ikke hjelmen, er en byrde at have på.

Der følger et beslag med, hvor du kan montere et GoPro kamera eller Bontragers lugter, med samme beslag. Køre men med lygte på hjelmen, og vi testede det med et “almindeligt” hjelmbeslag, der var sat fast med de medfølgende velcrobånd, så sidder hjelmen stadig rigtig godt. Sidste men ikke mindst, så er det faktisk en rigtig pænt designet hjelm, der tager sig godt ud, når man har den på hovedet.

Som noget ekstra, og meget værdifuldt, hvis man sveder meget, så kommer der et sæt puder med, som Bontrager kalder NoSweat. Vi er nogen, der har ledt efter lige netop denne løsning i mange år, og denne NoSweat løsning kunne være løsningen på denne søgen. Kanalpolstringen har nemlig foreløbigt resulteret i, at man ikke får sved i øjnene.

Det er ikke en billig hjelm, hjelmen som MTBX har kørt med – Bontrager Blaze WaveCel koster 1.999 kr. Men til det får man en ombytning ved styrt med det første år.

Hjelmen fås i fire forskellige farver

Vores dom

Bontrager Blaze WaveCel er en rigtig fin hjelm. Den sidder godt på hovedet, også på vores redaktørs store hoved. Den er nem at justere, så den sidder godt på hovedet, og BOA® justeringsskruen i nakken, gør det nemt at ramme den rigtig komfort. Vægten er lige under 500 gram, hvilket gør, at man ikke rigtig mærker at man har den på. Hjelmen er flot designet, og har nogle pæne former. Visiret kan klikkes lidt op og ned, men kun i 2 til 3 vinkler.

You can have a lot of bikes in your life – but you only get ONE brain.

Teorien og testene på WaveCel indlægget er meget positive. Det fylder ikke ekstra i hjelmen. Vi har ikke kunne teste hjelmen på en varm sommerdag, så vi har ikke kunne teste om indlægget begrænser luftgennemstrømningen.

Det bliver rigtig spændende at følge denne nye teknologi, og se hvordan Bontrager vil bruge den. Derudover er det rigtig godt med ny hjernerystelses teknologi på markedet, som kan give MIPS og andre mærker konkurrence.

Skal man købe ny hjelm, så tjek denne her ud, den kan vi godt anbefale. Vejledende udsalgspris for Bontrager Blaze WaveCel er 1.999 kr. Bontragers hjelme med WaveCel fås fra 1.199 kr.

Læs meget mere om hjelmen på Trekbikes.com.

Skribenten ude i regnvejret.

Bontrager Blaze WaveCel er venligst stillet til rådighed af Trek Danmark