Urørt natur i Alvdal
Leder du efter en mountainbikeoplevelse ud over det sædvanlige, er Alvdal i Norge stedet. Her finder du 250 kilometer naturlige singletracks og fjeldtoppe med udsigter, du aldrig glemmer. Vi har besøgt Urørt i Alvdal.
”If you build it, they will come”, hører Kevin Costner i en visken, da han går rundt i majsmarkerne i Hollywood-klassikeren Field of Dreams og efterfølgende bygger en baseballbane. Norske Siri Eggset og Audun Lutnæs må have fået en lignende vision, da de fra gårdspladsen på Siris fødegård i Alvdal kunne kigge ud på de omgivende norske fjelde med 250 kilometer naturlige singletracks inden for ti kilometers radius.
Her, i en lille by næsten uden turister, findes et paradis for mountainbiking i den næsten urørte natur. Det eneste, der manglede, var en turoperatør – og selvfølgelig nogle mountainbikere.
Egentlig har ægteparret taget universitetsuddannelser i Oslo. Men drømmen om et afbalanceret familieliv med deres to små børn får dem til at udleve drømmen, flytte tilbage til Alvdal og stifte Urørt.
Her er fødegården nu indrettet i den fedeste retrostil med overnatningsmuligheder for 14 mennesker, stilet cykelværksted og -butik samt udlejning af e-mountainbikes.
Udendørs er der bålplads med udsigt til fjeldene. Den gamle lade, som Siris oldefar byggede, er indrettet til spisested for grupper. Her kan de nyde aftensmaden, mens de gennem den åbne ladeport kigger ud over gårdens store græsmarker, hvor elgene kommer og græsser i skumringen.
Roadtrip i Norge
Med målet om at få en mountainbikeoplevelse, der er væsentlig anderledes end den, du får i Harzen eller de store bikeparks i Syd- og Østeuropa, smider vi cyklerne i bilen og rejser mod Alvdal i Norge. Selvom vi er blevet advaret, tager vi afsted lidt før sæsonstart – men det skal vise sig, at vejrguderne er med os.
Undervejs tager vi et stop i Jevnaker lidt nord for Oslo, hvor den lokale sporbygger Ulf Martin viser os rundt på de lokale spor. Konceptet er enkelt: Stram kæde op ad grusvejene til sporstart og herfra ned i dalen på de fede singletracks mellem træerne.
Læs også: Trysil klar med nye spor
Derefter videre i bilen med trætte ben til Trysil Bike Arena hvor bikeparken Gullia og nogle af de røde og sorte spor på fjeldet bliver testet næste dag. Vi lander lige mellem ski- og cykelsæsonen, så det syv kilometer lange flowspor Magic Moose er lukket på grund af sne. Til gengæld er hele 29 sporbyggere i ti gravemaskiner i fuld gang med at klargøre sæsonen med nye, spændende spor – vi kommer stærkt tilbage!
Grupperejser i fjeldene
Urørt beskriver sig selv som en familievirksomhed, der er specialiseret i naturoplevelser. Udgangspunktet er lodgen i Alvdal, hvorfra de arrangerer guidede mountainbiketure ud i den omkringliggende natur for grupper. Samtidig arrangerer de også flerdages-eventyr med mountainbike og tog igennem Norge.
Læs også: Nu skal populær mountainbike-app ud i verden.
Områdets 250 kilometer spor er i modsætning til de fleste andre steder ikke byggede, men består af naturspor. Det er smalle stier, som indbyggerne har brugt, når de skulle arbejde i områdets daværende kobberminer eller bringe dyrene på græs. I dag bruges de til mountainbiking og vandreture, hvor en lokal ildsjæl har gjort det til sit livsværk at skilte alle spor. Dog mødte vi ingen vandrere eller andre mountainbikere end os selv i Alvdals urørte natur.
Alle spor i Alvdal er godt skiltet.
Sporenes beskaffenhed er god med naturligt fremkomne features. Oplevelsen er, at alt kan rulles, hvis du ikke vil have luft under hjulene. Der er naturligvis mange sten og klippestykker i skovbunden, og på og toppen af de højeste fjelde går sporet over klippegrund og løse sten. Men med et fornuftigt dækvalg vil dette ikke være til de store udfordringer for den gennemsnitlige danske mountainbiker, der er vant til at forcere våde rødder hele vintersæsonen herhjemme.
På toppen af fjeldene over trægrænsen går sporene over klippegrund.
Noget, der er meget anderledes end i Danmark er, at nedad går nedad uden de mange sving, vi kender fra herhjemme. For i Norge har de så mange højdemeter at gøre godt med, at der kun er switchbacks på de meget stejle sorte og orange segmenter. Fordelen er, at det giver en fantastisk oplevelse af flow!
Til vores besøg havde Audun sammensat et todages enduro-inspireret eventyr i fjeldene omkring Alvdal, hvor vi bliver fragtet op til sporstart i firehjulstrækker med cyklerne på ladet.
Ud over at være en super flink fyr er Audun, ligesom Urørts øvrige guides, EO-MTBing certificeret guide og instruktør. Så vi føler os i meget sikre hænder. Det er tydligt, at vores skills bliver set an af den kyndige guide, for sværhedsgraden stiger spor for spor, indtil oplevelsen kulminerer med den store, tekniske finale i form af en sort/orange nedkørsel fra toppen af det øde Tronfjell 1.665 m.o.h.
Dag 1: Baugsberget og Sten
Efter en testnedkørsel på naturlige stier mellem gran og birk og igennem en skovbund mos og Norges karakteristiske grå lav, bliver firehjulstrækkeren pakket med cyklerne på ladet og turen går til Baugsberget.
Fra sporstart tæt på toppen introduceres vi til konceptet bike and hike: Du cykler opad, indtil det bliver så stejlt, at du må skubbe cyklen.
På toppen venter dagens første smukke udsigt over fjeldene og dalene, før vi på tekniske nedkørsler kører til dagens første stop ved Baugsberget Fjelltopphytter. Lige på kanten af en meget stejl bjergside 800 m.o.h., har endnu en hjemvendt familie, Ola Sandeggen og Janne Maana Sandeggen, anlagt tre eksklusive hytter med udsigt over dalen og Alvdal by. Her, i det der må være enhver instagrammers våde drøm, er der mulighed for at overnatte med panoramaudsigt over dalen. Der er ingen vejforbindelse, og hytterne er fløjet op med helikopter, så opholdet vil være en belønning for en hård vandretur 1,5 km op ad bjerget.
Belønning er en stejl nedkørsel
Vores belønning er, at vi får en stejl og ret teknisk nedkørsel direkte ned i bunden af dalen med et kæmpe smil på læben.
Men Audun og Alvdal er ikke færdig med at imponere de ekstatiske danskere. Nu kører bilen nemlig mod fjeldet Sten, hvor vi er lige på trægrænsen. Vi varmer op med hike-a-bike i et stejlt terræn mellem blåbær, små birketræer og forkrøblede buske det sidste stykke mod toppen. Pludselig åbner udsigten sig op til venstre for sporet med et eventyrligt view over floden og byen i bunden af dalen.
Her er vi 900 m.o.h., og nu går det nedad, indtil vi rammer et nyt udsigtspunkt ved en gammel baune. Vi følger Audun ned i dalen på en stejl og teknisk nedkørsel mellem birketræer og blåbærbuske, hvor der også er mulighed for et sort offcamper-stykke.
Dag 2: Tronfjell og Hauståsen
Urørts lodge i Alvdal har en flot udsigt til det store Tronfjell, hvor besøgets tekniske finale skal foregå. På toppen 1.665 m.o.h. møder vi den mest fantastiske udsigt over det øde fjeld. Over plateauet går naturstien over løse sten hen til den sorte nedkørsel ned i dalen, hvor et par orange segmenter får os almindelige dødelige, midaldrende mænd til at stå af og trække.
Over os cirkler paragliders rundt på opdriften, mens vi nyder den fantastiske udsigt og det helt vanvittigt fede spor imellem klipperne. Audun holder et par gode fotostop undervejs, hvor vi også lige kan hvile vores lår og arme.
Vi rammer trægrænsen, og sporet skifter nu karakter til et rødt spor. Sporet har byggede features i træ og små, naturlige hop og drop over store sten i skovbunden under de store grantræer. I bunden af sporet fordøjes de mange indtryk ved et shelter til lyden af en rislende bæk.
Vi er så heldige, at vores tur til Alvdal falder sammen med Norges nationaldag. Så Aurun og Siri inviterer os ud til en traditionel norsk fejring sammen med Siris familie på en restaurant, hvor mange af Alvdals indbyggere er samlet til en uformel og hyggelig komsammen. Vi møder en enorm gæstfrihed og en masse nordmænd i traditionelle folkedragter, der ikke forpasser chancen for at drille de danske gæster med, hvorfor Norge fejrer 17. maj.
Fermenteret laks
Her lærer jeg også, at det, der i buffeten ligner røget laks, faktisk godt kan vise sig at være den traditionelle norske spise rakfisk. Altså fermenteret laks. Men jeg er godt opdraget hjemmefra og spiser op. Næsten da.
Dagen sluttes af med et ride på Hauståsen, der er et fedt flowspor. Her leder det tekniske terræn os over sten, rødder og naturlige drop. Eftermiddagssolen står skråt ind og giver et fantastisk lys i den smukke, åbne granskov, hvor sporet slanger sig igennem skovbundens karakteristiske tæppe af gråt lav og små, grønne planter.
Efter de mange tekniske udfordringer på de foregående spor, reagerer kroppen næsten af sig selv, så farten er høj og smilene store, mens træerne suser forbi på det sidste flowstykke ned til Alvdal by.
En perfekt afslutning på et uforglemmeligt eventyr i Norge.
Find sporene og planlæg dine egen tur:
Find oversigt og beskrivelser af sporene i Jevnaker, Trysil og Alvdal i Mountainbike United-app’en, der også giver dig rutebeskrivelser til sporstart