Test: Sram GX 1×11 – Virker det?

De fleste standard mountainbikes plejede at komme med 3 x 10 (30 gear) nogle selvfølgelig også med færre gear som 3 x 8 speed geargruppe.

Markedet er fyldt med de forskellige geargrupper, og personlig har jeg prøvet alt fra 3 x 8 speed videre til 3 x 10 speed, 2 x 10 speed og et spring over til OneUp (1 x 10 speed) og endelig op til mit ønske om at køre 1 x 11 speed (Sram GX gruppen)

Vi har alle vores favoritter, så hele diskussionen om det er SRAM eller Shimano der laver de bedste geargrupper lader vi ligge her. Jeg kører selv med begge geargrupper på hver sin mountainbike.

Har l længe gået med tanken om at gå over til 1 x 11 speed, men ikke synes at det var til at komme til på grund af den høje pris? Så kan I glæde jer over at SRAM er kommet på markedet med NX og GX, til en ret fornuftig pris.

Jeg har tidligere skrevet en artikel om at gå over til OneUp og kører stadig med det valg på min Fatbike. GX blev mit valg på min Specialized epic comp efter lang tids overvejelse om det skulle være NX og GX. Ikke fordi jeg kender noget til NX, andet at det er endnu billigere end GX og de andre 1 x 11 speed fra Sram.

Min kollega Lars er i skrivende stund, ved at teste Sram NX, så det kan i læse mere om senere.

Indkøbet af SRAM GX forgik hos Allbike.dk som jeg tildligere har stiftet bekendtskab med, ved tidligere køb, og monteringen blev udført af Herluf Cykler i Frederikshavn.

SRAM GX Produkt Data:

 • Standart Krank (BB 30) som min cykel er født med.
 • Absoluteblack Oval 32 T klinge, som jeg bibeholdt fra da jeg kørte OneUp på den.
 • Kassette 11 speed Sram GX Xg-1150 10-42 T.
 • Bagskifter Sram GX 1 x 11 sort/grå
 • Tirgger Sram GX 11 speed sort/rød
 • Kæde 11 speed Sram Pc-1130 114 led.

Det viser sig så, at den ikke kan bruges til opsætningen af 1 x 11 selvom det er en 11 speed kæde.
Det takker over på 36 og 42 klingerne bag.

Tillægs købet blev en PC X1 11 speed 118 led kæde. (Vær opmærksom på at den kæde er retningsbestemt)

Min oplevelse af Sram GX 1×11

sram-gx-2Jeg oplever hurtig, at der er betydelig forskel fra de andre gear grupper jeg har prøvet, og jeg bliver mere og mere positiv.

Dog oplever jeg hurtig, at der var noget galt på de første par ture, og ikke noget jeg kunne justere mig ud af.

Det var kæden som var problemet. Den dur bare ikke (Kæde Sram Pc-1130). Efter monteringen af ny Pc X1 speed kæde fik jeg bestemt en hel anden oplevelse. Nu spiller det hele bare perfekt.

Kræfterne kommer ud til hjulene, mangler ikke moment og taber heller ikke moment ved gearskift. Kan også bedre holde en høj kadence i de høje gear og bestemt også op af bakkerne i skoven. Ingen mislyde, eller knasen ved gearskrift.

Personlig er jeg super tilfreds med hele opsætningen. Finish og materiale er super godt i forhold til prisen og triggeren er nem at skifte gear med. Bagskifter er bygget på den måde at kabelføringen er lukket helt hen til hvor Wiren er skruet fast. Eneste minus er valgt at Kæde.

Samlet pris hos Allbike.dk er kun 2.217,30 kr.

Sram GX får 9 point ud af 10 mulige herfra.

7 kommentarer

 1. Fin artikel.

  Endnu en der bruger priserne på nettet, for derefter at gå ned til den lokale cykelsmed og få sat det på – det er så dårlig stil!
  En dag er der ingen butikker tilbage pga de kun kan bruges til det man ikke selv kan finde ud af.
  Håber samvittigheden er i top😳

  1. Ser ingen grund til bekymring. Bruger mine to cykelsmede til rigtig meget. Lige fra køb af cykler til indkøb af dele. Jeg støtter hvor jeg kan og har mange sammenarbejds partner. Udover at jeg selv køber mine cykler hos dem, så har jeg via mit frivillig arbejde send over 30 personer til lige netop de butikker hvor jeg selv handler cykler. Det er fornemt bare at komme med et surt opkast uden at vide bedre. Håber det kan give dig lidt forståelse. Vil da også lige spørge dig om du aldrig har købt noget på nettet Christian???

  2. Allbike er så også en cykelshop/cykelmekaniker – han er blot med på noderne og sælger ligeledes sine ting på nettet. Kom nu ind i kampen og lev i dette årtusinde. Cykelbutikker skal overleve på det de er gode til – bruger også min cykelmekaniker en del, men ja jeg handler på nettet også.

 2. God artikel – tænker min næste cykel skal være 1×11. Og den køber jeg på nettet, hvis min lokale cykelmand ikke matcher prisen. Nettet har jo gjort at cykler bliver bestillingsvarer, og så skal en cykelhandler ikke har 30% bare for at bestille den hjem. Til gengæld ligger cykelhandlerens overlevelse i service! Det, det betaler jeg gerne for! #Disruption

  1. Den ene af de cykelhandler jeg går til, vil gerne være med til at Matche prisen og han har selv bedt mig om at komme med den pris jeg kan bestille på nettet. dog kun på de danske netsider og det har jeg forståelse for.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *