Sportest: Skelhøje ved Ikast
Hvis man siger “Silkeborg” til en mountainbiker vil de fleste nok tænke på Nordskoven og Vesterskoven, men omkring Silkeborg ligger der flere mindre kendte spor, som også er et besøg værd. I stedet for at tage den sædvanlige, og for mig kendte tur, i Nordskoven bestemte jeg mig for, at jeg skulle udenbys. Jeg havde flere gange på diverse MTB fora på Facebook hørt om Skelhøje ved Ikast, som skulle være et sjovt og gennemført spor. Det ligger kun 20 minutter fra Silkeborg og derfor var det en nem beslutning.
Da jeg er stor fan af Youtube måtte jeg selvfølgelig lige ind og søge på sporet og se, om nogen havde filmet nogle ture derfra. Der var heldigvis massere af videoer og jeg kunne hurtigt se, at sporet så sjovt ud. Det havde ikke så mange højdemeter, men det er heldigvis heller ikke nødvendigt for at lave et sjovt spor.
Du kan bl.a. se denne Youtube video fra Jesper Heldgaard.
Jeg kan kun anbefale, at man kigger på Youtube, hvis man er i tvivl om det pågældende spor er besøget værd.
Sporet
Jeg var ude ved sporet en søndag eftermiddag og udover mig var der 10-12 andre ryttere og jeg mødte flere ude på sporet. Der er fine parkerings forhold lige ved siden af sporet, hvor der også er en bænk og en legeplads.
Sporet starter ud med lidt singletrack imellem træerne med nogle skarpe sving og man skal være god til at se frem ad for ikke at blive overrasket. Herefter kommer der to små opkørsler og nedkørsler med et lille drop og to lange berms, som giver fart på til næste opkørsel. Sporet skifter over i lidt flad singletrack og skovveje og jeg tænkte på, hvor alle de sjove features blev af!
Efter cirka 1,5-2 km kom jeg til sporets hjerte. På nogle bakkeskråninger smygede sporet sig rundt i terrænnet og kørte både op og ned. Det hele var en blanding af flow, små berms, drops og små forhindringer. Sporet deler sig i et blåt spor og et rødt/sort spor.
Det blå spor er som tidligere nævnt med flow og drops. Det røde/sorte spor starter ud med et drop fra en planke, som giver fart op ad en bakke. Herefter går det over i stejle tekniske nedkørsler med rødder og drops, hvorefter man kører op ad en teknisk stigning med små step ups af sten og små rockgardens. På toppen er der igen lidt flow og et par 40-50 cm drops.
Sporet kører ud over en 15-20 meter north shore agtig bro og fortsætter ned i en rende og op igen og ned, hvor der igen er 40-50 cm drops. Sporet fortsætter og kommer igen til at handle om flow og lave berms, som giver god fart. I bunden finder man en sjov wall ride, som er cirka 10 meter lang og cirka 2 meter bred. Den er malet med maling med sandkorn i, så grebet er fint!
Herefter er der enten en blå eller rød stigning, hvor der igen er små tekniske step ups med sten eller bjælker. Resten af sporet er en blanding af single track og er relativt fladt. Der kommer til sidst igen muligheden for blåt eller rødt spor. Det røde spor havde bl.a. nogle ret stejle nedkørsler med to drops efter hinanden, imens det blå var mere tilgivende. Sporet slutter direkte over for start og derfor kan man nemt fortsætte og tage et par runder mere.
Bedømmelse
Sporets store attraktion er for mig helt sikkert området i midten, hvor man virkelig kan få udfordret sig selv, men på en relativt tryg måde. Jeg fik personligt rykket mine grænser, da jeg kørte ud over, et for mig, stort drop med fart på.
Jeg var forinden stoppet op og overvejet, om jeg nu skulle gøre det eller ej. De havde dog lavet landingen nedad og der var rigeligt med plads til at bremse, så jeg følte, at det næsten ikke kunne gå galt.
Det er samme historie for de andre drops og små hop, hvor der er gode muligheder for at lande trygt. De små flowsektioner med berms er også sjove og man kan få fart i cyklen.
Hvis man har lyst kan man gøre sporet meget teknisk og køre alle drops, hop, step ups og så videre eller man kan køre udenom de fleste ting og bare tonse afsted. Man får helt sikkert mest ud af sporet, hvis man har styr på sin drop teknik og sporet påpegede, at jeg kan finpudse teknikken lidt!
Når man først har kørt en omgang og har lært sporet at kende kan man køre meget hurtigere på de næste par omgange og der er altid steder, hvor man kan forbedre sig.
Sporet er næsten alle steder lagt med granitskærver og knust beton, hvilket fungerer rigtig godt! Det giver et fast og stabilt underlag, men dækkene kan stadig grave sig ned i sporet og få greb.
Årstiden taget i betragtning var sporet overraskende tørt og det var meget få steder, hvor der var meget mudder. Cyklen blev hvert fald ikke fuldstændig smattet til.
Hvis du var lige så glad for at køre på sporet som jeg var, så husk at donere lidt penge til dem via Mobilepay nr. 40890. Det giver god karma og medvind på sporet!
Praktiske oplysninger
- Længde: Cirka 8 km.
- Højdemeter: Cirka 100 meter.
- Adresse: Skelhøjevej 6, 7430 Ikast(Drej ned ved skiltet til grusgraven).
- Google Map
- Facebook gruppe
- Mobilepay nr.: 40890.
- Fælles tur: Hver onsdag kl. 1730.