Sporbyggeri på skovens præmisser

”Trailbuilder School” i Viborg giver MTB-sporbyggere fra hele landet et kompetenceløft. Kvalitet, sikkerhed og holdbarhed er fikspunkter i arbejdet med at skabe de bedste spor.

Do it right. – Do it once!

Med det mantra i rygsækken er deltagerne i Danmarks første Trailbuilder School i Viborg blevet klædt bedre på til sporarbejdet. Meget tyder på, at de 30 sporentusiaster vender tilbage til deres respektive sporlav med en ordentlig skovlfuld inspiration.

Thomas Olesen, medarrangør af kurset, projektleder Viborg MTB-spor:

”Der var en vildt god stemning. De fleste kendte grundprincipperne i sporbyggeri, men for mange af os var det en øjenåbner at få understreget igen og igen, hvor vigtigt det er med grundig planlægning af hvor, hvordan og med hvilke materialer, sporene skal udføres. Jeg er overbevist, at workshoppen har løftet deltagernes kompetencer og at den vil være med til at højne kvaliteten, sikkerheden og holdbarheden på mange MTB-spor i Danmark.”

viborg-mtb-spor-02

En del af projektet

Målet om kompetenceløft gennem workshops med internationale eksperter har været en væsentlig del af projektbeskrivelsen i Viborg MTB-spor. Det var også en af grundene til, at Nordeafonden valgte at bidrage med 1,5 millioner, tilføjer Thomas Olesen.

”Det kursus er virkelig givet godt ud. Det har også bekræftet mig i, at vi allerede gør mange ting rigtigt i Viborg. Bl.a. i måden vi afmærker sporene efter sværhedsgrad. Det er sikkerhedsmæssigt afgørende, at der er harmoni mellem det, som folk tror, de kommer ud på, og de udfordringer, som de rent faktisk møder på ruten.”

Deltager: Jeg er helt høj

Én af deltagerne på Trailbuilder School er Lars Forsberg, der netop er tiltrådt den frivillige stilling som ”sporboss” i Viborg. Han koordinerer det frivillige arbejde i et skovområde, og efter workshoppen er han klædt på til at være medbestemmende over sporenes forløb.

”Det var super godt. Jeg er stadigvæk helt høj. En af de vigtigste ting, jeg har lært er, at vi skal bygge i materialer, der ikke forgår, og som er vedligeholdelsesfri. Sten f.eks. og ikke træ. Og så er vi der på skovens præmisser. Vi skal selvfølgelig ikke skamfere skoven. Vi skal lave spor, der ser ud som om, det har været der altid. Lukke hakkene fra spaden med blade og grene, følge terrænnets konjunkturer og f.eks. undgå at broer i træ – de skal nemlig vedligeholdes.”

Clinometeret skal i brug

viborg-mtb-spor

Deltagerne fik også indsigt i, hvordan man bruger et clinometer. Det kikkertlignende instrument måler hældningsgrader i terrænet, så sporbyggeren kan anlægge sving og nedkørsler helt rigtigt. Det er nemlig afgørende, at regnvandet kan løbe fra sporet, uden at ødelægge og skabe erosion, der giver mere vedligehold og kan gøre cykelturen farlig.

Lars Forsberg glæder sig over, at han via kurset har fået et stort netværk, hvis medlemmer brænder for at skabe noget godt til landets ivrige mountainbikere.

”Det bliver fedt at komme ud i skoven og bygge. Jeg glæder mig til at lave noget rigtig godt til alle rytterne.”

Fakta om Trailbuilder School

viborg-mtb-spor-03

Trailbuilder School i Viborg

Workshoppen er blevet til gennem et samarbejde mellem Viborg MTB-spor og Spor- og Naturudvalget under DCU (Dansk Cykle Union). Over to dage i september lærte to eksperter fra IMBA fra sig både praktisk og teoretisk.

IMBA

”International Mountain Bicycling Association” er en verdensomspændende organisation. Missionen er at skabe, forbedre og bevare gode mountainbike oplevelser. Mark McClure fra IMBA underviste på workshoppen i Viborg. Han arbejder globalt og står bag en lang række projekter i USA, Mexico, Kina, Israel, Europa.

Viborg MTB-spor

Målsætningen er 100 kilometer MTB-spor omkring Viborg ultimo 2018. Foreningens bestyrelse består af repræsentanter fra 3 cykleklubber (Viborg Cycling, Cykel Motion Viborg og Hald Ege MTB), erhvervslivet og Viborg Kommune. Foreningen har ansat en projektleder og en sporbygger. Projektet er finansieret med 4,3 mio. fra forskellige bidragsydere.

Foto: Thomas Olesen og Michael Ker

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *