Mountainbike kan dyrkes på rigtig mange måder. Følger man bare en smule med på de sociale medier, så er indtrykket, at mountainbiking er noget hvor man enten kører uhyggeligt stærkt igennem singletracks iført meget tæt cykeltøj, eller noget hvor man på et spor i en bikepark, kører uhyggeligt stærkt ned, helst på baghjulet og helst med så mange hop som muligt – Det indtryk kan godt skræmme nogen væk fra sporten.

Men der er en udvikling på vej, en udvikling der har vist sig specielt blandt kvinder, til forskellige “kun for kvinder” arrangementer. Men nu rykker det også på herrersiden. MTBX fik lov at deltage i en af disse “kun for mænd” ture, nemlig “Mandfolk på MTB”.

“Kun for mænd” er ikke særlig politiske korrekt, men det er “kun for kvinder” nok heller ikke. I mountainbiking er dette dog ikke et særsyn, og i nogen tilfælde hjælper det måske på fremmødet. Det nyeste skud på “kun for …” genren er “Mandfolk på MTB”.

Bevæg dig for livet

“Mandfolk på MTB” er et initiativ, der er startet i forbindelse med DGI og DIFs “bevæg dig for livet” projekt. Her er målet at 75 % af alle dansker skal dyrke idræt, og  at 50 % af denne idræt skal ske i det frivillige foreningsliv. Initiativet støttes af DGI og DCU, og henvender sig, som de selv skriver, til mænd der vejer lidt over det gennemsnitlige, gerne vil motionere og gerne være en del af et fællesskab.

Mountainbiken er værktøjet til at få fat i denne målgruppe. Mange i målgruppen kører nok allerede noget mountainbike, men er måske trætte af “at blive sat på bakkerne, eller at komme halsende efter, når det går op af”, som en af initivtagerne til “Mandfolk på MTB” udtrykte det.

“Mandfolk på MTB” har over det sidste halve år spredt sig rundt over hele Danmark, og er repræsenteret i alle landsdele. De appellerer til alle, høje og lave, tykke og tynde. Bare man kommer for at have nogle hyggelige timer, som indebærer en tur i skoven i et tempo alle kan følge med i, så er man velkommen her. Og så er det fuldt accepteret, og nok også fuldt forventeligt, hvis man ikke kan køre de stejleste bakker, eller de lange ture. Men som arrangørerne sagde, “Det øver vi os på”.

“Mandfolk på MTB” i Hald ege

Lørdag formiddag kl. 9.30 var startskuddet for “Mandfolk på MTB” i Hald Ege. De 30 deltagere blev mødt af initiativtageren i Hald Ege Per Birch. Han bød velkommen, skænkede gammel dansk, og delte rundstykker ud. Kiggede man rundt på deltagerne til arrangementet i Hald Ege, så var det en blanding af høje, lave, tykke og tynde, unge og så dem med lidt flere år på kontoen, men alle mænd. Fællesnævneren for alle var dog klar, de ville fællesskabet omkring det at hygge sig med mountainbiken, udfordre hinanden, og så ud og få nogle oplevelser på cyklen.

Jord og punkteringer

Deltagerne blev efter den ene tale og den anden tale utålmodige for at komme afsted. Hald Ege MTB havde stillet med en guide, det var cheftræneren for voksenholdene Poul-Erik Solberg. Han tog det samlede hold rundt på de mindre tekniske spor og grusveje, for her første gang ikke at skræmme nogen væk. Det blev til en tur på en time rundt i skovene ved Hald Ege. Alle var glade, selvom der var 6 punkteringer. Sjovt nok skete alle punkteringerne omkring det samme sted. Enten var vi rigtig uheldige, eller også var den bløde skovbund lige denne dag fyldt med skarpe sten.

Stemningen på sporet var i top. Der blev hjulpet ved alle punkteringerne, og alle fik en smag på, hvad det der mountainbiking er for noget. Der var masser af luft tilbage, da vi kom tilbage til Hald Ege idrætcenter, så det lover rigtig godt for næste lørdag. Allerede nu går man med tanker om, hvordan man kan ramme de forskellige niveauer. En holdopdeling kan måske komme på tale.

De skal afsted igen på lørdag

Dagen gav sporten flere nye udøvere, og den viste hvad mountainbikesporten kan. En sport der kan udøves på forskellige måder, og på forskellige niveauer. Udstyret behøver ikke være det dyreste, bare dem man er sammen med er i godt humør. Per Birch var meget overvældet over det store fremmøde, og tænker de har fat i noget af det rigtige “Jeg har fået mange positive tilbagemeldinger fra dem der var med i dag, og er sikker på, at vi kan få endnu flere med”  slutter Per Birch.

Skulle man sidde og have lysten til at starte, eller søger man et fællesskab at dyrke sin sport i, så mød op på et af de mange “Mandfolk på MTB” arrangementer. Søg på facebook, og start eventuelt på denne Facebookgruppe. I Hald ege køre de igen på lørdag kl. 9.30