Jeg kan stadig huske da jeg fik min første mountainbike. Året var 1990, og dagen var min konfirmation. Jeg husker det, som var det der mountainbike sporten slog igennem, men faktisk startede det hele meget tidligere. De første rigtige mountainbikes så dagens lys, allerede sidst i 70’erne, og herefter tog det hurtig fart. Allerede i 1986 var mountainbiken den mest solgte cykel i USA.

Den gang havde man dog ikke mountainbikes som vi kender det i dag, men det afholdte ikke en flok hippier i at køre “downhill” på deres cykler. Den gang kaldte man dem Klunkers, og som du kan se i klippet herunder, så er det kendte navne som Gary Fischer, Joe Breeze og Tom Ritchey, som var med til at opfinde mountainbike sporten.

Klunkerz: A Film about mountain bike history

Klunkerz: A film about mountainbike” er fra 2006, og du kan læse mere om den på IMDB, eller bestille DVD’en på Amazon.

Mountainbike i 90’erne

i 90’erne var mountainbiken for alvor slået igennem, og her under har vi fundet et par klip fra 90’erne. Den første video er fra MTB XC World championship i 1994, som faktisk blev vundet af en Danske Henrik Djernis.

Her er et klip fra Downhill Worldcup i 1993. Heldigvis er der sket meget i udviklingen af mountainbikes siden da. Prøv at sammenligne kørestilen fra dengang og med denne nedkørsel af Danny Hart fra 2011.