Knuds på 68 år – Det er aldrig for sent

Vi elsker en god mountainbike historie, og da vi hørte om Knud på 68 år, som var blevet bidt af mountainbike, var vi hurtige enige om at vi vil dele hans historie med dig.

Knuds mountainbike historie

19. marts 1948 blev jeg, Knud Erik Pedersen, født. I 1970 flyttede jeg til Frederikshavn, hvor jeg stadig bor. Det er ligeledes i omegnen af Frederikshavn, Gærum, Kvissel og Sæby mit MTB-liv leves. I perioden 1977 – 1997, var jeg aktiv med Jiu Jitsu og Judo. Siden 2003, havkajakroer i Havkajak Teamnord, Strandby. Det seneste år er det blevet lidt mindre end tidligere år.

Jeg bliver desværre nødt til at berette om et sygdomsforløb; et forløb der var lidt medvirkende til min indgang til MTB verdenen.

10. april 2011 måtte jeg ”ned med nakken”. Efter en ½ kajaktur på 4 km. havde jeg ikke mere luft og måtte vende om. Herefter fulgte hospitalsindlæggelser/udskrivninger/medicinering i et væk, uden resultat.

I perioden 27. maj 2011 – 13. juli 2011 slæbte jeg rundt på iltflasker for at få en ordentlig vejrtrækning og en nogenlunde tilværelse. Det viste sig, at det hele skyldtes en allergi i lungerne: jeg var blevet allergisk over for ”Astma- & Allergivenlige Dundyner og -puder”????

Det blev dog bedre; udtrapning af Binyrebark-kur udløste et kæmpe udbrud af Psoriasis, der afstedkom flere indlæggelser på Hudklinikken i Marselisborg, Århus. Og forskellige forsøg med diverse medicineringer, der er endt op i 4 indsprøjtninger årligt med noget, der hedder Stelara. Det har bevirket, at jeg er 99,9% fri for den forbandede Psoriasis og lungerne er blevet så godt som nye, efter jeg har smidt omtalte dun-sengetøj på porten.

2015 købte jeg en CityBike for at få en bedre kondition til min kajakroning Det blev dog ikke til så meget cykling. En ro-makker fortalte, at når vejret var på vej til ”storm og rusk”, tog han sin MTB og kørte ud i Ålbæk Plantage; der var læ. Det lød fantastisk; det var ”lige mig”! Og blev til ét af de bedste ”impulskøb” jeg foretog mig.

Kort tid efter, 23. januar 2016, købte jeg min MTB hos Møllers Cykelshop i Frederikshavn: en RAAM CRPro 4.o med 27 gear og hvad der ellers hører til en MTB: skærme, reflekser, lygter. Skærmene fik jeg senere at vide, at det var ”tøse-gejl”. Så de er nu pillet af.

Møller spurgte, hvad jeg skulle bruge den til, hvortil jeg svarede som sandt var: ”at jeg bare skulle køre lidt i Vandværksskoven, når det blæste- og ikke var til at køre på landevejene!”

Stolt kørte jeg hjem på min nyerhvervede MTB; men hvad vidste jeg egentlig om sådan et eksemplar?
Ikke ret meget; den så sgu flot ud og med 27 gear måtte jeg da kunne bestige Pikkerbakken og Gærumbakken uden besvær eller uden at få sved på panden!
Nåh ja, jeg skulle blive klogere. Meget klogere!

24. januar 2016 – Den første tur på MTB´en

17,4 km, næste dag 14,7km op ad Gærumbakken og ned gennem Vandværkskoven.
Gærumbakken – opad – krævede alle 27 gear. Kunne endda have brugt et par stykker mere. Men helt ærligt, så tror jeg ikke det var cyklen, der manglede nogle gear. Inderst inde vidste jeg vist godt, hvad der var problemet: min kondition, eller mangel på samme.

Ved et tilfælde kom jeg i kontakt med Jerry Mikula, og Jerry lovede at tage mig med på nogle MTB ture. Han kendte mange gode ture rundt om Frederikshavn. Joh tak! Det skal jeg love for; men jeg var bare glad for at en garvet MTB rytter som Jerry ville tage sig af sådan en aldrende nybegynder som mig.

Efter at have talt sammen i telefon i 1 ½ times tid, aftalte vi at mødes 27. januar til en lille tur. Herefter var det slut med småture på 14km.

Jeg mødte Jerry 3 dage efter min første selvstændige MTB-tur på fladt terræn og asfalt. Jerry foreslog en tur langs klitterne til Strandby, Elling Plantage, Knivholtskoven og hjem. Det syntes jeg var OK! Meeen, det var væsentlig mere end 14km – det blev til 25,7km – og lidt anderledes end mine flade ture. Men trods alt en bedre oplevelse end mine egne ture, og mere udfordrende samt en naturoplevelse, der er blevet gentaget mange, mange gange siden. Og det er jo det MTB´en er lavet til.

Gennem Jerry Mikula kom jeg i kontakt med MTB Hygge & Træning, en FaceBook gruppe der bestod af ca. 40 MTB´ere af mere eller mindre – dog vistnok mere – hardcore udøvere af denne fritidsfornøjelse.

En gruppe hvor det drejer sig om at få gode oplevelser sammen, og hvor man skal kunne tage lidt venlig mobning, og selv kunne give igen.

Gruppens Grundlov er: “Vi kører ud sammen og kommer hjem sammen. Langsomste rytter sætter farten”.

For at gøre denne historie lidt kortere: så blev jeg vel modtaget af denne gruppe personer, der indlod mig i sine rækker, og tog hensyn til min manglende træning, teknik, kondition og hvad jeg ellers manglede i min fremskredne alder.

Min MTB var ”født” med almindelige pedaler; og flere gange blev jeg spurgt om jeg kørte med ”klik”.
Da jeg fandt ud af, at det var pedaler hvor jeg ville være ”låst fast” til cyklen; så skulle jeg i hvert fald ikke ”køre med klik”! -På det tidspunkt.

Der gik dog ikke mere end et par måneder, så skulle jeg da ”lige prøve”; og det gik da nogenlunde. De par gange jeg var ved at vælte under den indledende træning, blev jeg grebet af Jerry, der godt kunne se, at det ville vare længe inden jeg blev ”god til klik”.

Og nu går det da meget godt. Jeg vælter ikke så tit, hvis jeg glemmer at ”klikke ud”; men det sker.
En gut der heder Torben brugte mig som eksempel da han ville have sin kone, til at bruge klik-pedaler. Det ville hun ikke, så han sagde: ”Solveig, du kan da se at Knud Erik er begyndt at køre med klik-pedaler!” Et lynhurtigt svar fra Solveig: ”Ja det ved jeg, men han ligger jo også og vælter hele tiden!” SÅDAN! Det passede nu ikke helt; men et godt argument og Solveig kører stadig UDEN KLIK-pedaler.

Det er blevet til mange ture rundt om i Frederikshavn. Herudover har Jerry introduceret mig i nogle af de MTB spor, der findes i nærheden: Sæbygård Skov, Katsig Bakker og Hvorup området. Hver gang har det været på mine præmisser og jeg er blevet ”passet godt på” af Jerry Mikula; så det hver gang har været en kanon-oplevelse for mig, selvom det har været vildt hårdt for mig.

Jeg fik da også mod til at deltage i Nordic MTB Race og kørte ruten på 35km sammen med Solveig. Et arrangement med deltagelse af ryttere fra hele landet. En stor oplevelse.

Afslutningsvis kan jeg anbefale andre, selvom man er lidt ”grå i toppen”, at investere i en MTB; den kan også bruges, hvor det ikke er så risiko-fyldt, men bare i den almindelige natur.

MEN HUSK: forsøg at komme i kontakt med nogle MTB´ere, der kan hjælpe med- og rådgive dig, for der er mange aspekter i sporten. Også selvom du blot har tænkt dig at køre ud på de nærliggende markveje. FOR DET GÅR IKKE, du vil hurtigt noget mere!

Til slut vil jeg gerne takke alle i MTB Hygge & Træning, og en speciel hilsen til Jerry Mikula og Flemming Nielsen, der har været medvirkende til at jeg nåede at runde 3.560 kilometer fra 24.januar og resten af 2016.

1 kommentar

 1. God artikel med en gråhåret MTB rytter.
  Er selv 68, kører MTB og racer i VCM Aalborg.
  Er pt. i Torremolinos på 4 mdr. overvintring inkl. Min racer, elsker bjergkørsel.
  Kører ikke MTB I Spanien pga. Underlaget, for megen klipper, for lidt skovbund at falde i.
  Kører med klik pedaler på begge cykler.
  Kører Specialized Tarmac og Specialized Epic, har kørt ca. 5 år og fortsætter til jeg bliver 100.
  God jul fra Malaga, 29 grader om dage, 10 om natten og sol hver dag.
  Også i dag kan jeg mærke ‘Bjergene kalder !.’

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *