Vi har taget en snak med Annika Langvad som er professionel mountainbiker for Specialized Racing XC. Annika har kørt mtb i 6 år, men fandt hurtig ud af hun havde talent, og i dag lever hun af at køre mountainbike.

Derfor valgte jeg MTB?

annika-langvad-4
annikalangvad.dk

Lige siden jeg var barn, har jeg været meget aktiv. Jeg havde dog aldrig dyrket noget sport på eliteniveau, men været aktiv inden for et utal af sportsgrene lige fra fodbold, håndbold, badminton, volleyball og aerobic.

I 2005-06 var jeg på Oure Idrætshøjskole for at blive skiinstruktør og i den forbindelse prøvede vi også kræfter med forskellige andre outdoor aktiviteter. Det var her jeg for første gang prøvede at køre mountainbike. Nogle fyre lagde mærke til, at jeg havde en god allround fysik og overtalte mig til at køre nogle adventure races med dem. Det krævede en del overtalelse, men jeg blev hurtigt hooked. Da jeg i 2006 flyttede til København for at starte på tandlægestudiet meldte jeg mig ind i en triathlonklub for at træne alsidighed. Om vinteren kørte vi mountainbike, og i slutningen af 2008 fandt jeg ud af, at jeg var meget stærk på en cykel og at det var fedt at køre på mountainbike, så jeg meldte mig ind i en mtb klub i stedet (Holte MTB Klub).

Jeg syntes godt om træningsfællesskabet og nød det frirum, det var at komme ud i skoven efter en lang dag på skolen. Fordi mange af medlemmerne kørte motionsløb i Danmark, kastede jeg mig også ud i det. Som så ofte, når et talent er til stede, går udviklingen hurtig i starten. Det gjorde det også for mig og lynhurtigt var jeg den bedste i Danmark og begyndte også at gøre det godt i udlandet. I 2011 og 2012 kørte jeg for et tysk hold, hvor jeg bl.a. kørte World Cup podier hjem og vandt VM på Marathon Distancen. I dag har jeg kontrakt med et af Verdens bedste mtb hold og lever af at cykle.

Det bedste ved MTB?

annika-langvad-3
annikalangvad.dk

For mig er det bedste ved mtb, at jeg kan leve af at cykle og få en masse fede oplevelser rundt omkring i verden. Jeg har ikke længere det samme træningsfællesskab i Danmark, som da startede med at køre. Det kan jeg godt savne nogle gange, men omvendt har jeg nogle gode holdkammerater, som jeg tilbringer rigtig meget tid med, da vi har mange rejsedage.

Det er samtidig også ret sjovt at være blevet et kendt ansigt i cykelverdenen og i kraft af det være med til forskellige arrangementer.

Gode råd til andre der gerne vil starte ved MTB?

Opsøg et træningsfællesskab eller en klub, da det er langt det sjoveste at træne sammen med nogle. Prøv at undgå at blive hevet for meget med af “udstyrs-lir-bølgen”. I starten kommer man meget langt med en cykel til 5.000-6-000kr. Lær at køre ordentligt på den og hvordan man vedligeholder den.

Hvad kræver det at køre MTB på højt niveau?

Om vinteren træner jeg alt mellem 10 til 25 t/uge og her er fokus primært på at opbygge styrke og udholdenhed. Om sommeren, hvor jeg har fokus på at køre stærkt til konkurrencerne mellem 10-15 t/uge. Her gælder det om at være udviklet og frisk til konkurrencerne og samtidig også have fokus på momenter af cykelløbstempo i træningen.

De bedste spor i Danmark?

Hvert spor har sin egen charme, det er variationen ved at køre forskellige spor, der er sjov.

Inside Specialized Racing: Annika Langvad

Læs mere om Annika Langvad på annikalangvad.dk, hvor du blandt andet kan se hendes flotte resultater.