Vores vurdering af Granite Design Hex Stand

Test score af Granite Design Hex Stand

Funktionalitet: 10

Design: 9

Pris: 8

Total Score: 9 ud af 10

Anmeldt af Lasse Klausen

Jeg har længe forsøgt at finde frem til en god cykelstander, som kunne opfylde alle mine behov. Om sommeren bruger jeg en hjemmelavet stander, som holder forhjulet fast. Den er dog ikke så praktisk om vinteren, da jeg gerne vil kunne dreje hjulene rundt, for at få alt mudderet af. Jeg har også tidligere brugt en stander, som holdt fast om cyklens saddelrør, men den ridsede desværre lakken på røret.

Jeg blev derfor meget begejstret, da jeg så, at det lille firma, Granite Design, havde lavet en stander til hule kranksæt fra fx Shimano. Den skulle være i stand til at holde baghjulet hævet, så man kan dreje det rundt.

Granite Design Hex Stand

Hex Stand er en super simpel og vellavet stander til hule kranksæt. Den er lavet i AL 6061 aluminium og vejer kun 720 g. Den kan nemt pakkes sammen og tages med på farten. Den er kompatibel med 10, 24 og 30 mm kranksæt, og så følger der yderligere en adapter med til Shimano road geargrupper. Du kan få den i sort, sølv, rød, blå, grøn og orange.

I brug

Hex Stand vejer næsten ingenting, men alligevel føles den super robust og stabil. Den er pulverlakeret, og det hele virker til at være i god kvalitet. Den kommer i en flot indpakning, med en smart pose så man kan tage den med på eventyr.

Standeren skal sådan set bare foldes ud og føddernes tværstivere spændes via en klemme. Røret, som føres ind i kranken, kan frit justeres op og ned og kan foldes sammen ved transport.

Da jeg første gang skulle bruge standeren, havde jeg justeret fødderne således, at de stod i en 90 graders vinkel med det lodrette rør. Da jeg forsøgte at sætte røret igennem min Shimano SLX krank, var cyklen ved at falde ned igen, fordi sanderen gav lidt efter. Jeg synes også, at røret var for lille til hullet i kranken. Efter lidt finpudsning fandt jeg ud af, at fødderne skulle justeres endnu længere ned. Det lodrette rør står derefter skråt bagud i forhold til cyklen og cyklen står stabilt på standeren og jeg var ikke bange for, at den ville vælte.

Da jeg skulle vaske min cykel efter en mudret tur i skoven, var det hurtigt og nemt at sætte den fast på standeren. Cyklen kan selvfølgelig stadig bevæge sig lidt, men jeg var ikke bekymret for den. Mit 29″ baghjul hang cirka 3 cm over jorden og det var rigeligt til rengøring, og det der nu skulle gøres. Det smarte ved standeren er også, at der sidder et plastikrør rundt om det rør der føres ind i kranken. Røret kan dreje rundt hvilket betyder, at man kan dreje pedealerne rundt uden at der er friktion inde i kranken. Det fungerede godt og jeg havde ikke nogle problemer med at rotere pedalerne eller frigang.

Jeg kunne nemt skylle baghjulet med vand og få det til at snurre rundt. Jeg prøvede herefter at løfte forhjulet, hvilket blot betød, at baghjulet vippede ned og stod på jorden samtidig med, at forhjulet var hævet. Det var derfor nemt at skylle forhjulet og få det til at snurre rundt. Det var super simpelt at gøre og cyklen står stadig stabilt på holderen.

Jeg har både brugt standeren på Shimano SLX kranksæt med Hollowtech II og på Cannondales Hollowcrank uden problemer.

Konklusion Hex Stand

Hex Stand fik en skæv start, men efter finjustering er jeg blevet rigtig glad for den. Det er vigtigt for mig, at kunne hæve hjulene og få skyllet dæk og hjul godt af om vinteren. Den opgave opfylder Hex Stand til fulde, da jeg både kunne hæve forhjul og baghjul og gøre dem rene. Man skal ganske vist stadig lige have fat i cyklen, hvis man rykker meget i den, men jeg synes, at standeren er stabil, og jeg er ikke bekymret for at min cykel vælter.

Du kan både bruge Hex Stand som cykelstander i værkstedet eller til at vaske din cykel med. Den løser alle opgaver til UG.

Rockband

Rockband er i al sin enkelhed en velcrostrop, som Granite Design har forfinet. Det er i øjeblikket på mode at få så mange ting som muligt fastgjort på rammen i stedet for at have det i rygsækken eller lommerne. Den er 45 cm. lang og vejer 33 gram. Den fås i sort, blå, rød og orange. I midten af stroppen sidder endnu en velcrostrop, som kan bruges til f.eks. at spænde en slange, dækjern og Co2 patroner fast med. På den ene del af bagsiden er der syet et blødt gummilag på, som bruges til at fastholde stroppen mod rammen. Gummilaget gør også, at rammen ikke bliver ridset.

Det er nemt at spænde en 29″ slange, dækjern og Co2 patroner fast i stroppen, og herefter fastgøre det solidt til stellet. Rockband sad rigtig godt fast, og den havde ikke rokket sig efter 1,5 timer kørsel i skoven. Rammen havde heller ikke fået nogle ridser. Stroppen fungerede præcis som den skulle, og vil man ikke have den på rammen, kan den også spændes fast under sadlen.

Hex Stand og Rockband er venligst stillet til rådighed af Granite Design.