Sikkerheden bliver mere og mere udfordret inden for cykelverden og især inden for mountainbike sporten. Der sker flere og flere skader i takt med den udvikling sporten har. Meldingen fra Danmarks Cykel Union lyder, at der er dobbelt så mange MTB-ryttere i skoven i dag som for bare to år siden.

Friske tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitets Hospital viser, at det især er mænd i aldersgruppen 35-49, der er særligt udsatte, da de kommer til skade langt oftere end alle andre aldersgrupper. Derudover kommer mænd i denne aldersgruppe i gennemsnit til skade tre gange så ofte som deres kvindelige modstykker gør på deres mountainbike cykler.

“Da vi gik ud af 2015 var der 158 skader inden for MTB sporten og det er en stigning på 31% og der vil være godt 300 ryttere som vil komme til skade i år.”
Kilde: Statistikken fra Ulykkes Analyse Gruppen

Ja, måske en skræmmende indledning til en test af en cykelhjelm, men Giro/Bell har tænkt langt frem i tiden og har udviklet et system som vil mindske hjernerystelse og andre hovedskader.

Jeg har selvfølgelig ikke testet BELL Super 2 MIPS med styrt eller stået med en stor hammer og slået mig selv oven i hovedet. Det har et test center gjort for mig på forhånd, og tak for det.

bell-super-mips-03BELL Super 2 MIPS er en fantastisk hjelm og er konstrueret til Enduro racing, All-Mountain racing, udfordrende spor. Den har 23 ventilationshuller, 4 pande porte, fusion In-Mold Polycarbonate skald.

Der ud over har den GoggleGuide™, justerbar Visor System, TAG™ Fit System, integreret kamera montering, certificeret CPSC og CE EN1078, samt MIPS system ((Multi-Directional Impact Protection System) for ekstra sikkerhed.

Personlig er jeg tryg og glad for at den går langt ned i nakken og pasformen er super. Der er fin udsyn når du kikker bagud efter din makker, eller skal orientere dig i trafikken, altså ingen blinde vinkler.

Bell skriver selv at den har en vægt på 405 gram, men jeg har haft den på min lille digital vægt og den siger 381 gram.

Personlig syndes jeg at det er en let hjelm og med farven (neon grøn) går du efter at blive set.

De 23 ventilationshuller gør at du får rigelig med luft til hovedet og de 4 pande porte gør at du nemmere kommer af med sveden.

MIPS blev udviklet af forskere fra Karolinska Hospital og Royal Institute of Technology i Stockholm, Sverige. Konceptet er baseret på 19 års akademisk forskning.

Hvordan virker MIPS?

Der er tre hoved komponenter i en MIPS hjelm: EPS (ekspanderet polystyren), lavfriktions system og et elastomer vedhængt system mellem disse 2. Ved et sammenstød vil det elastomer vedhæng system strækkes og derved lade EPS delen rotere uafhængig omkring hovedet.

MIPS systemet flytter sig kun ganske få millimeter. Disse få millimeter er nok til at kunne reducere en del kraft fra styrtet og derved formindske slaget mod hjernen. Helt klart mit næste valg af hjelm, når de gamle trænger til at blive skiftet ud. Må indrømme at den er med en lille tåre, jeg nu vil pakke den ned og sende den tilbage.

Tak til Bikersbest for udlån at test hjelmen BELL Super 2 MIPS. Hjelmen har en vejledende pris på  1.699 og du kan læse mere om hjelmen og finde nærmeste forhandler på BikersBest.dk