Mountainbike i bjerge er noget vi som regel forbinder med sydeuropæiske lande som Østrig og Italien, og områder som Harzen kan også lige kan snige sig med på listen. Men hvorfor bliver Kullen aldrig nævnt? Vi har kigget nærmere på det 8 km lange "bjerg", på den anden side af sundet.

Kullen har i mange året været et attraktivt sted for adrenalin hungrende action turister, med hang til stejle klippevægge. Stedet har også tiltrukket kajakroere, vandrere og andre naturelskere, og nu altså også mountainbikere. Kullen ligger i Sverige, blot 35 km nord for Helsingborg, og er et naturreservat, med et 8 km langt bjerg, med store klipper.

På Kullen finder du stejle skrænter og store klipper der nogle steder er op til 70 meter lodret ned. Du kan også opleve grotter, bøgeskove, lynghede og masser af små søer, og et rigt dyreliv.

Kullen er 75 km2, og det højeste punkt er 187 meter over havet

Oplevelser på Kullen

Kullen (Kullaberg på Svensk) er et af Sveriges mest besøgte naturreservater, og folk kommer både for at vandre, se på fugle, ro kajak, ride og klatre på de stejle klippevægge. Men det er også blevet et attraktivt sted for folk med mountainbikes. Kullen består udelukkende af naturlige spor, så her finder du altså ingen høje berms, indbyggede hop og andre udfordringer bygget af lokale sporbyggere.

Byen Mölle er en populær turistby, hvor du kan opleve hyggelige cafeer, restauranter, små butikker og en lystbådehavn. Her finder du også Grand Hotel, som er et hyggeligt badehotel. 10 km fra Mölle ligger Höganäs, som byder på masser af shopping og gastronomi. Her finder du blandt andet et outlet center, torvemarked med keramik, lokale delikatesser og boligtilbehør.

MTB spor på Kullen

Kullen byder udelukkende på naturlige spor i deres reneste form, og det har også sin charme (Synes jeg). Sporene består både af stier, vandreruter og singletracks, men det er ikke alle der er opmærket, så vi anbefaler at du henter sporene som GPX fil til din cykelcomputer.

De lokale “Kullaberg guider” har 4 spor på Kullen, som varierer i sværhedsgrad.

Nice & EasyDen lokaleXC EastBeast of the East
SværhedsgradLetMiddelMiddel Svær
Længde12 km12 km12 km13 km
GPX filDownloadDownloadDownloadDownload
BeskrivelseEn flot tur, med lette stigninger, som starter ved byen MölleStarter med en god stigning, og har masser af gode singletrack passagerLækre XC spor på det østlige KullenDen hårdeste og sværeste tur, med masser af tekniske spor.

Kilde: kullabergsguiderna.se

Men udover disse spor, er der masser af mulighed for at køre rundt på egen hånd, eller hyre en lokal guide til at vise rundt. På GPSies.com har vi fundet en enkel tur på ca 20 km med 486 højdemeter (Link til gpsies.com).

Så uanset om du er erfaren moutanibiker i dit livs topform, eller nybegynder med familien på slæb, så er der muligheder for gode naturoplevelser på cyklen.

Overnatning

Grand Hotel Mölle

Når nu du har planer om at tage til Kullen, så er det da oplagt at tage en overnatning eller to? Det er der heldigvis også rig lejlighed til. I byen Mölle finder du Grand Hotel, som har nogle rigtig gode pakketilbud. Lige nu (forår 2019) tilbyder de kaffe og kage ved ankomst, 3 retter menu, overnatning, lækker morgenmad og frokost for kun DKK. 725 pr. person.

Der er også mulighed for at leje hytter igennem Grand Hotel (kontakt dem for pris og yderligere info)

Sådan kommer du til Kullen

Kilde: Google Maps

Kullen ligger som sagt kun ca. 35 km nord for Helsingborg, så uanset hvor i landet du bor, er det overkommelig rejseafstand.

Øresundsbroen

Du kan tage bilen, og køre over øresundsbroen, og derfra er der ca. 1,5 time i bil til Mölle (Kullen). En tur over broen i personbil koster kr. 167,-

Helsingør – Helsingborg

Du kan også køre op til Helsingør, og tage færgen over til Helsingborg. Er du i god form, kan du vælge at sætte bilen i Helsingør og nøjes med at tage cyklen med over. Så koster det kun kr. 69,- og så skal du være forberedt på at cykle de ca. 35 km op til Kullen. Det kunne være en løsning til en endags træningstur.

De fleste vil nok vælge at tage bilen med over, og så koster det kr. 380 for en enkeltbillet. Tjek dog altid hjemmesiden for særlige rabataftaler og “billige dage”.

Grenå – Varberg

Er du fra det nordlige Jylland, så kan vi anbefale dig at tage Grenå – Varberg ruten som koster ca. kr. 390,- for en enkeltbillet. Sejltiden er ca. 3,5 time, og så har du ca. 2 timer i bil fra Varberg til Kullen, ned langs den Svenske kyst.

Tag familien med

Du kan roligt tage hele familien med, da der er masser af oplevelser for både børn og voksne på Kullen. Udover mountainbike, kan vi også anbefale en gå tur ved klipperne, og udforske grotterne, og generelt bare komme ud og nyde den storslåede natur på Kullen, hvor du blandt andet kan spotte marsvin i vandet.

Relevante links: